Un ziar finlandez a dezvăluit miercuri că a găsit o modalitate de a ocoli cenzura mass-media din Rusia, ascunzând știri și reportaje despre Ucraina într-un joc online popular în Rusia, potrivit AFP.

Counter Strike Foto: Casimirokt | Dreamstime.com

„În timp ce Helsingin Sanomat și presa străină independentă sunt blocate în Rusia, jocurile online nu sunt interzise pentru moment”, a declarat pentru AFP Antero Mukka, redactorul-șef al ziarului, Antero Mukka.

Helsingin Sanomat a folosit jocul de strategie Counter-Strike care are aproximativ patru milioane de jucători în Rusia. Deși majoritatea jocurilor se joacă pe niveluri și hărți oficiale publicate de editorul Valve, jucătorii pot crea hărți personalizate pe care oricine le poate descărca și folosi.

„Așa că am construit un oraș slav, numit Voina, care înseamnă război în limba rusă”, a explicat Mukka.

În subsolul uneia dintre clădirile orașului, tehnicienii de la Helsingin Sanomat au ascuns o cameră în care jucătorii pot găsi reportaje în limba rusă ale corespondenților de război ai ziarului în Ucraina.

Pereții camerei digitale sunt acoperiți cu articole și fotografii ale unor evenimente precum masacrele din orașele ucrainene Bucha și Irpin.

Pe unul dintre pereți, jucătorii pot găsi o hartă a Ucrainei unde sunt raportate atacurile asupra populației civile, în timp ce o înregistrare în limba rusă citește articole din Helsingin Sanomat.

Acestea sunt „informații care nu sunt disponibile în organele de propagandă ale statului rus”, a adăugat Mukka.

De la publicarea sa de luni, harta a fost deja descărcată de peste două mii de ori.

„Acest lucru arată că orice încercare de a împiedica fluxul de informații și de a înșela publicul este sortită eșecului în lumea noastră modernă”, a adăugat editorul. (foto: Casimirokt | Dreamstime.com)