Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat marți că o ofensivă militară israeliană în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, ar reprezenta o „escaladare intolerabilă”, potrivit AFP.

Palestinieni care se refugiaseră în Rafah și care se întorc în Khan YounisFoto: Mohammed ABED / AFP / Profimedia

„Un asalt militar la Rafah ar fi o escaladare intolerabilă, care ar ucide alte mii de civili și ar forța alte sute de mii de oameni să fugă”, a declarat Guterres în fața presei, implorând autoritățile israeliene să nu meargă mai departe.

O astfel de ofensivă „va avea un impact devastator asupra palestinienilor din Gaza și repercusiuni grave asupra Cisiordaniei ocupate și asupra întregii regiuni”, a adăugat el.

„Toți membrii Consiliului de Securitate și multe alte state și-au exprimat în mod clar opoziția față de o astfel de operațiune. Fac apel la toți cei care au influență asupra Israelului să facă tot ce le stă în putință pentru a o împiedica”, a adăugat el.

Avertismentul șefului ONU vine după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că armata sa va intra „cu sau fără” armistițiu în orașul egiptean de frontieră Rafah, considerat de Israel ca fiind ultimul bastion al Hamas.

„Ideea că vom opri războiul înainte de a ne fi atins toate obiectivele este exclusă. Vom intra în Rafah și vom elimina batalioanele Hamas, cu sau fără un acord (de armistițiu), pentru a obține o victorie totală”, a declarat Netanyahu în fața rudelor ostaticilor, marți, la Ierusalim.

Orașul Rafah a devenit un refugiu pentru un milion și jumătate de palestinieni, care au fugit de bombardamentele israeliene în nordul teritoriului după începerea războiului la 7 octombrie, provocat de atacul sângeros al Hamas.

Despre gropile comune

Guterres a implorat, de asemenea, Israelul și mișcarea islamistă palestiniană să ajungă „acum” la un armistițiu și a reiterat apelul său ca Israelul să permită intrarea mai multor ajutoare umanitare în Gaza, inclusiv prin intermediul Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (Unrwa).

„Fără acest lucru, mă tem că războiul, cu toate consecințele sale atât în Gaza, cât și în întreaga regiune, se va agrava exponențial”, a spus el.

În cele din urmă, șeful ONU s-a declarat „profund îngrijorat” de descoperirea unor gropi comune în cele două spitale principale din Fâșia Gaza și a cerut o anchetă independentă.

„Este imperativ ca anchetatorilor internaționali independenți (...) să li se acorde acces imediat la aceste locuri pentru a determina circumstanțele exacte în care palestinienii și-au pierdut viața și au fost îngropați sau reîngropați”, a spus el.

„Familiile celor morți și ale celor dispăruți au dreptul să știe ce s-a întâmplat. Iar lumea are dreptul să ceară socoteală pentru orice încălcare a dreptului internațional care ar fi putut fi comisă”, a declarat el.

Au fost descoperite gropi comune în două dintre principalele spitale din teritoriu, al-Chifa din Gaza și Nasser din Khan Younès.