Un sistem de detectare a rachetelor proiectat de Israel, care le-ar oferi ucrainenilor mai mult timp să se adăpostească de atacurile rusești cu rachete, este testat la Kiev și ar putea fi activat în termen de două luni, a declarat joi ambasadorul Ucrainei în Israel, citat de Reuters.

O rachetă rusească a explodat în curtea unei case din satul Kotliary din nord-estul UcraineiFoto: Cristian Lupaşcu / AGERPRES FOTO

Israelul, care a refuzat cererile Ucrainei de a-i furniza armament, nu a oferit detalii despre sistemul de detectare a rachetelor dezvoltat pentru ucraineni.

Ambasadorul Yevgen Korniychuk a spus că sistemul, alimentat cu date de la radarele ucrainene, este acum testat la Kiev.

  • „Permite identificarea diferitelor obiecte, inclusiv rachete balistice, și calculează unde vor merge și, practic, asta ne permite să închidem anumite părți ale țării, mai degrabă decât întreaga țară.
  • Când va fi complet, sistemul va avertiza rezidenții din zonele pe cale să fie lovite de rachete sau drone rusești, fie prin sunetul de sirene, fie cu alerte pe telefoanele mobile (...) Ne va permite să închidem Kievul sectorial”, a declarat ambasadorul Ucrainei în Israel.

Potrivit acestuia, sistemul este testat acum, iar experții lucrează la implementarea lui și va mai dura încă o lună sau două pentru ca acesta să funcționeze la Kiev, apoi va fi implementat, probabil, în alte cinci orașe ucrainene.

De la invazia Rusiei, în februarie 2022, Ucraina a cerut repetat Israelului să își echivaleze asistența umanitară cu ajutorul militar. Atât guvernul anterior, cât și actualul cabinet al premierului Benjamin Netanyahu au ezitat, temându-se că furnizarea de arme Ucrainei ar putea înstrăina regimul președintelui rus Vladimir Putin, care continuă să mențină o prezență militară în Siria.