Deputați de la Partidul Liberal Democrat din Rusia (PLDR), în frunte cu liderul său Leonid Sluțki, au înaintat Dumei de Stat un proiect de lege care propune să li se interzică persoanelor care dețin funcții-cheie privind securitatea și suveranitatea țării să dețină proprietăți în străinătate. Documentul a fost publicat recent în baza de date a Parlamentului Rusiei, potrivit Sega.bg, citat de Rador.

Duma de stat a RusieiFoto: TASS / Profimedia Images

Acesta se aplică în mod special deputaților și senatorilor din Duma de Stat, miniștrilor din Federația Rusă, persoanelor care ocupă anumite funcții în Parchet, Comitetul de anchetă, Ministerul rus al Afacerilor Interne, Banca Centrală și Curtea de Conturi.

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, acesta se va aplica și rușilor influenți cu proprietăți în Bulgaria, unde există întregi complexe rusești închise în zone din stațiuni.

Potrivit Consulatului General al Federației Ruse, peste 400.000 de ruși dețin aproape 500.000 de proprietăți numai în partea de est a Bulgariei. Conform calculelor aproximative ale brokerilor, în ultimii 10 ani, rușii au investit în imobiliare în Bulgaria cel puțin 30 de miliarde de leva.

Autorii inițiativei amintesc că, în prezent, persoanele care dețin „poziții de importanță crucială pentru securitatea și suveranitatea țării” nu pot avea cetățenie străină și conturi în bănci din afara Rusiei. Cu toate acestea, această categorie de persoane are în continuare dreptul să dețină bunuri imobile în țări străine, se arată în nota explicativă.

PLDR consideră că „în realitatea de astăzi, introducerea unei astfel de interdicții este mai actuală ca niciodată”.

„Proiectul de lege propune interdicția de a deține bunuri imobiliare într-o țară străină și pe teritorii care comit acte neprietenești față de Federația Rusă, persoane juridice ruse, în raport cu cercul de persoane stabilit prin articolul 2 din Legea federală „cu privire la interdicția anumitor categorii de persoane să deschidă și să dețină conturi (depozite), să depoziteze bani în numerar și valori în bănci străine situate în afara Federației Ruse și să dețină și/sau să utilizeze instrumente financiare străine”.