Președintele rus Vladimir Putin a reacționat „calm” la incidentul cu drone de la Kremlin, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, în cadrul briefingului de presă zilnic, acuzând Washingtonul că s-ar afla în spatele atacului menit să îl ucidă pe liderul rus.

Dmitri Peskov alaturi de Vladimir PutinFoto: WillWest News / Profimedia Images

UPDATE: Afirmațiile Rusiei potrivit cărora SUA s-ar afla în spatele unui atac cu drone asupra Kremlinului sunt false, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, informează Reuters.

De asemenea, Kirby a declarat pentru MSNBC că Statele Unite nu încurajează sau permit Ucrainei să atace în afara granițelor sale.

--------

Peskov a declarat că reacția președintelui rus Vladimir Putin la incidentul cu drona de la Kremlin a fost „calmă", notează agenția de presă TASS, citată de Reuters.

„Știți că președintele își păstrează întotdeauna calmul, claritatea în evaluările și comenzile pe care le dă în situații dificile, extreme. Nu s-a întâmplat nimic nou în această privință. Ca de obicei, mediul de lucru. Toată lumea lucrează, toată lumea este la locul ei", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Moscova acuză Washingtonul pentru tentativa de asasinare

Peskov a acuzat Washingtonul pentru atacul asupra lui Putin, susținând că oficialii americani ar trebui să știe că Rusia cunoaște faptul că SUA selectează țintele, iar Ucraina nu face decât să pună în aplicare planurile. El nu a furnizat nicio dovadă pentru a susține afirmația privind implicarea SUA.

Ucraina a negat implicarea în incidentul din primele ore ale zilei de miercuri, când imaginile video au arătat două obiecte zburătoare care se apropiau de Kremlin și unul dintre ele a explodat.

„Încercările de a dezminți acest lucru, atât la Kiev, cât și la Washington, sunt, bineînțeles, absolut ridicole. Știm foarte bine că deciziile cu privire la astfel de acțiuni, la astfel de atacuri teroriste, nu se iau la Kiev, ci la Washington", a declarat Peskov.

El a afirmat că Statele Unite selectează adesea atât țintele pe care Ucraina trebuie să le atace, cât și mijloacele de atac.

„Acest lucru este, de asemenea, adesea dictat de peste ocean. Știm bine acest lucru și suntem conștienți de acest lucru ... La Washington trebuie să înțeleagă clar că noi știm acest lucru".

Kremlinul a declarat că își rezervă dreptul de a riposta, dar nu a spus ce formă ar putea lua aceasta.

Peskov a declarat că Rusia are mai multe opțiuni și că răspunsul, atunci când va veni, va fi atent analizat și echilibrat. El a spus că o anchetă urgentă este în curs de desfășurare, dar nu a putut spune când vor fi cunoscute rezultatele.

Putin va participa vineri la o reuniune a Consiliului de Securitate

Peskov a adăugat că o reuniune a Consiliului de Securitate de vineri a fost planificată și nu este un răspuns la presupusul atac cu drone.

„Conform planului, președintele are o reuniune operațională cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate mâine, vineri. A fost planificată, va avea loc. Bineînțeles, putem presupune cu un grad ridicat de încredere că acest subiect va fi abordat", a precizat Peskov.

Peskov nu a făcut niciun comentariu atunci când a fost întrebat de presă dacă Rusia îl consideră acum pe Volodimir Zelenski o țintă militară legitimă.

Guvernul Rusiei - care acuză Ucraina că ar fi vrut să îl asasineze pe Vladimir Putin - este cel care ar fi organizat marţi noapte atacul cu drone deasupra Kremlinului, cu „intenţia de a aduce războiul în faţa populaţiei ruse şi de a crea condiţiile pentru o mobilizare socială mai amplă” în ţară, pe fondul aşteptatei contraofensive ucrainene, consideră analiştii de la Institutul american pentru Studiul Războiului.

Urmărește ultimele evoluții din a 435-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.