Polonia va înființa un centru de service pentru lansatoarele de rachete HIMARS în 2023 și negociază detaliile unei comenzi pentru încă 500 de lansatoare, a declarat joi ministrul polonez al apărării, potrivit Reuters.

Sistem HIMARSFoto: U.S. Air Force / Zuma Press / Profimedia Images

Mariusz Blaszczak a declarat, după discuții cu conducerea Lockheed Martin Corp, că producătorul HIMARS este pregătit să coopereze cu industria de apărare din Polonia pentru a crește producția de lansatoare.

„În cursul acestui an vom crea un centru HIMARS similar cu centrul Abrams care funcționează deja în Polonia”, a declarat Mariusz Blaszczak pentru postul public de televiziune TVP.

„Presupunerea noastră este că centrul HIMARS va fi un centru pentru service și producție de HIMARS nu doar pentru nevoile Poloniei, ci și pentru nevoile (altor) țări europene”, a adăugat el.

Blaszczak a declarat că primele lansatoare HIMARS fabricate în SUA, comandate în 2019, vor ajunge în Polonia la jumătatea lunii mai.

În februarie, Departamentul de Stat al SUA a aprobat potențiala vânzare de rachete cu rază lungă de acțiune, rachete și lansatoare către Polonia, inclusiv 18 lansatoare HIMARS.

Blaszczak a mai spus că Congresul SUA a aprobat vânzarea a încă 500 de lansatoare care vor fi montate pe camioane poloneze Jelcz.

În luna mai a anului trecut, Polonia a solicitat Statelor Unite încă 500 de lansatoare HIMARS, dar, potrivit presei poloneze, Lockheed Martin a declarat că nu a fost posibil să ofere decât aproximativ 200.

Blaszczak a declarat că se va întâlni vineri cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, pentru a semna un acord de cooperare privind comenzile de arme.

„Acest acord va crea, de asemenea, o bază pentru ca industria poloneză de apărare să se angajeze mai eficient în cooperarea cu industria de apărare din SUA”.

Urmărește ultimele evoluții din a 435-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.