Poliția din Berlin a anunțat joi că a declanșat o anchetă cu privire la fapte de divulgare a secretelor, după ce cu o zi în urmă în presa germană au apărut informații privind o vizită pe care Volodimir Zelenski ar urma să o facă în această lună în Germania, scrie The Guardian, citând AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un cotidian german a scris miercuri, citând Poliția, că forțele de ordine din Berlin se pregătesc pentru o vizită a lui Zelenski în capitala Germaniei, la jumătatea lunii mai, informația fiind preluată apoi de mai multe publicații și de agenții de presă internaționale.

Poliția din Berlin spune, într-un comunicat de presă transmis joi, că articolul conținea „detalii confidențiale” și că oficial nu a fost furnizată nicio informație care să pună în pericol vizita de stat.

„Mi se pare inadmisibil că un singur angajat dăunează reputației poliției din Berlin într-un mod atât de rușinos la nivel național și internațional”, a spus președintele poliției din Berlin, Barbara Slowik.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va face o vizită și la Berlin în 13 mai, la invitația cancelarului german Olaf Scholz, iar a doua zi va merge la Aachen, pentru a primi premiul Charlemagne 2023, a anunțat miercuri presa germană, citată de Reuters.

Cotidianul berlinez Tagesspiegel a scris că Zelenski va fi primit de Scholz cu onoruri militare înainte de a zbura spre Aachen, în vestul Germaniei.

„La invitația cancelarului federal, președintele Ucrainei, domnul Volodimir Zelenski, este așteptat să facă o vizită oficială la Berlin și la Aachen, în perioada 13-14 mai", a scris Reuters, citând poliția federală.

Surse apropiate guvernului ucrainean au reacționat spunând că anunțul vizitei lui Zelenski în Germania este „iresponsabil” și că acum există dubii că acestă călătorie va mai avea loc, a scris Reuters, citând publicația germană t-online.

Miercuri, Zelenski s-a aflat în Finlanda, iar joi în Olanda, vizitele fiind anunțate abia după sosirea sa. De altfel, de la începutul războiului, Volodimir Zelenski a vizitat doar câteva state, în ultimele luni. El a mers în SUA, Franța, Polonia, Marea Britanie, vizitele sale fiind anunțate după sosirea în țările respective, din cauza riscurilor sporite de securitate.