Fostul premier al lui Vladimir Putin, Mihail Kasianov, a declarat că el crede că tentativa de atac de ieri asupra Kremlinului a fost o „operațiune înscenată”.

Fostul premier rus Mihail KasianovFoto: Ivan Sekretarev / Associated Press / Profimedia Images

Vorbind pentru Sky News, Kasianov a declarat că Rusia a pus în scenă atacul pentru a încuraja mai multe persoane să se înroleze în armata țării.

„Putin are nevoie de acest lucru înainte de Ziua Victoriei”, a spus fostul oficial rus, referindu-se la aniversarea anuală a victoriei Rusiei împotriva naziștilor.

Kasianov a părăsit Rusia anul trecut și este acum foarte critic față de acțiunile Kremlinului în Ucraina, deși a lucrat cândva îndeaproape cu Putin.

El a declarat că este interesant faptul că Moscova este dispusă să dea vina pe Ucraina pentru presupusul atac cu drone, deși ar fi o recunoaștere a faptului că dronele ucrainene ar putea ajunge până la Kremlin.

Kasianov a mai avertizat că ar trebui „să ne așteptăm la ceva mai mult” din partea Moscovei în zilele următoare, cum ar fi o altă provocare.

Și ISW a exprimat o opinie similară.

Guvernul Rusiei - care acuză Ucraina că ar fi vrut să îl asasineze pe Vladimir Putin - este cel care ar fi organizat marţi noapte atacul cu drone deasupra Kremlinului, cu „intenţia de a aduce războiul în faţa populaţiei ruse şi de a crea condiţiile pentru o mobilizare socială mai amplă” în ţară, pe fondul aşteptatei contraofensive ucrainene, consideră analiştii de la Institutul american pentru Studiul Războiului.

Rusia dă vina pe SUA

Afirmațiile Rusiei potrivit cărora SUA s-ar afla în spatele unui atac cu drone asupra Kremlinului sunt false, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, informează Reuters.

De asemenea, Kirby a declarat pentru MSNBC că Statele Unite nu încurajează sau permit Ucrainei să atace în afara granițelor sale.

Urmărește ultimele evoluții din a 435-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.