Uniunea Europeană discută un nou mecanism de sancțiuni care vizează țările terțe care nu fac suficient de mult pentru a împiedica Rusia să ocolească restricțiile deja în vigoare, relatează Bloomberg, citând persoane familiarizate cu acest subiect.

SemiconductoriFoto: Massimo Brega, The Lighthouse / Sciencephoto / Profimedia Images

Instrumentul de sancțiuni are ca scop descurajarea națiunilor de a ajuta Rusia și tăierea canalelor comerciale pe care Moscova le-ar putea folosi, au declarat persoanele respective pentru publicație. Măsurile se vor concentra probabil pe țările din Asia Centrală și pe vecinii imediați ai Rusiei, citează Kyiv Independent.

Dacă mecanismul este ineficient, următorul pas va fi reprezentat de restricții țintite asupra unor produse cheie, scrie Bloomberg.

De asemenea, în viitorul pachet de sancțiuni, se pare că UE intenționează să extindă mai multe măsuri existente de control al exporturilor și să interzică multe bunuri care tranzitează Rusia.

Cel de-al 11-lea pachet din februarie 2022 se va concentra în principal pe eliminarea lacunelor din măsurile impuse, folosite de Rusia pentru a eluda restricțiile, în special pentru a importa bunuri interzise prin țări terțe.

Potrivit Bloomberg, importurile rusești de bunuri precum semiconductori și circuite integrate din țări precum Kazahstan, Emiratele Arabe Unite, Turcia și China au crescut dramatic de la începutul războiului de amploare din Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 435-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.