Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak a spus că există patru explicații pentru incidentele care au loc în Rusia pe căile ferate și la diverse companii importante din această țară.

Incendiu masiv la un depozit de combustibil în satul Volna, în zona portuară Taman, în sudul Rusiei, după un atac cu drone ucraineneFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Explicațiile lui Podolyak vin după o serie de accidente ce au avut loc pe căi ferate și la diverse unități industriale din Rusia, mai ales la cele din sectorul petrolier.

Ultimul de acest tip a fost un incendiu (al doilea în două zile), vineri, la rafinăria Ilsky, situată în apropierea portului Novorossisk de la Marea Neagră, în regiunea Krasnodar. Rușii au acuzat un atac cu dronă, dar nu există dovezi privind autorul incidentului.

Oficialii ucraineni nu revendică de obicei responsabilitatea pentru astfel de atacuri în interiorul teritoriului Rusiei, deși uneori le sărbătoresc folosind un limbaj echivoc. Analiștii militari spun că incidentele ar putea fi lovituri asupra logisticii rusești ca pregătire pentru așteptata contraofensivă.

Înaltul oficial ucrainean a explicat ce se întâmplă

Ce a scris Podolyak pe Twitter: ”Pe scurt... Creșterea numărului de accidente pe căile ferate și la întreprinderile esențiale din Rusia este o consecință directă a:

  • 1. Slăbiciunea crescândă a guvernanței statului (Federația Rusă)...
  • 2. Pierderea controlului exercitat asupra regiunilor de către putere...
  • 3. Apariția unor grupuri de protest (gherilă) agresive și paramilitare în Federația Rusă...
  • 4. Sacralitatea (imunitatea informațională) spulberată a `clanului lui Putin`...”

Patru incidente majore care au avut loc în Rusia în ultima săptămână: