Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că a avut vineri seară o întâlnire cu o delegaţie a Congresului Statelor Unite, cu care a discutat despre continuarea cooperării dintre Kiev şi Washington „în interesul libertăţii globale”, liderul ucrainean mulţumind preşedintelui Joe Biden şi ambelor partide americane pentru sprijinul acordat, relatează News.ro.

Volodimir ZelenskiFoto: Nathan Howard / Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia

„Acum, că luptăm împotriva tiraniei cot la cot cu America, am ajuns la un nivel de interacţiune care nu a mai fost văzut niciodată între Ucraina şi Statele Unite. Dar aceasta nu este limita. Vom continua să ne dezvoltăm cooperarea - adevărata noastră alianţă. Şi le mulţumesc tuturor celor care ne ajută!” - a spus Volodimir Zelenski.

„Îi mulţumesc preşedintelui Biden pentru leadershipul său. Mulţumesc ambelor partide şi Camere ale Congresului pentru sprijinul lor continuu. Le mulţumesc tuturor americanilor a căror dorinţă de libertate, alături de aspiraţiile ucrainene, alături de toţi aliaţii şi partenerii noştri, apără democraţia globală”, a punctat preşedintele ucrainean, în condiţiile în care au existat speculaţii în presă că ar exista o răcire între Kiev şi Washington şi chiar o întrerupere a comunicării din cauza scandalului scurgerilor de informaţii secrete de la Pentagon.

„Întreaga săptămână a dat Ucrainei rezultatele necesare. Avem o întărire puternică cu arme pentru soldaţii noştri - la sol, în aer şi pe mare”

După ce în această săptămână Volodimir Zelenski a fost în deplasări externe, în Finlanda şi Olanda, în discursul adresat vineri seară compatrioţilor preşedintele a făcut bilanţul săptămânii în materie de contacte internaţionale, spunându-le că face totul pentru ca lumea să audă, să înţeleagă şi să ajute Ucraina. „Pentru că, ajutându-ne, lumea se protejează pe sine”, a arătat el.

„Întreaga săptămână a dat Ucrainei rezultatele necesare”, a subliniat preşedintele. „Mă bucur să spun că, în urma reuniunilor de la Helsinki şi Haga, avem o întărire puternică pentru soldaţii noştri cu arme - la sol, în aer şi pe mare”, a anunţat Zelenski. „Sunt recunoscător partenerilor noştri pentru această întărire semnificativă”, a adăugat el.

„Avem mai multe progrese în ceea ce priveşte NATO şi Uniunea Europeană. Avem mai multe progrese în ceea ce priveşte tragerea la răspundere a Rusiei pentru agresiunea sa împotriva ţării noastre”, a mai spus Zelenski.

Liderul de la Kiev a anunţat o premieră care a avut loc vineri în relaţiile bilaterale ale Ucrainei - s-a întâlnit cu ministrul de externe din Bahrain şi a anunţat că această ţară poate contribui la punerea în aplicare a planului de pace ucrainean.

„Dimineaţa, după ce m-am întors din Olanda, m-am întâlnit cu ministrul afacerilor externe din Bahrain. Aceasta este, de altfel, prima vizită a unui ministru de externe al acestei ţări de la începutul relaţiilor noastre diplomatice în 1992. Acesta este un alt argument că lumea nu doar crede în Ucraina, ci şi că vede cum ţara noastră devine mai puternică”, a arătat Zelenski. „Am discutat cu ministrul despre modul în care putem lucra împreună pentru a aduce pacea în Ucraina şi pentru a restabili calmul şi stabilitatea în relaţiile internaţionale. I-am mulţumit pentru sprijinul său continuu pentru Ucraina şi pentru regulile civilizate, inclusiv pentru sprijinul său în cadrul ONU. Am vorbit despre formula ucraineană pentru pace şi cred că Bahrainul poate contribui la punerea în aplicare a acesteia”, a declarat Volodimir Zelenski.

„Aceasta este o sarcină mare cu care se confruntă Ucraina şi care poate fi implementată nu în decenii, ci în ani, dacă există suficient sprijin global”

El a vorbit apoi despre platforma caritabilă United24, care a împlinit un an de la înfiinţare, şi a anunţat că acum strângerea de fonduri va fi canalizată către acţiunea de reconstrucţie a şcolilor şi operaţiunile de deminare.

„Am organizat un summit pentru a marca aniversarea platformei noastre caritabile de stat United24. Când această platformă a fost lansată în luna mai a anului trecut, principala noastră sarcină a fost să unim oamenii obişnuiţi din întreaga lume, să se unească de dragul Ucrainei şi al apărării libertăţii. Şi am reuşit! United24 a colectat donaţii de la diferite persoane şi companii din 110 ţări. Avem 15 ambasadori vedetă. Personal, sunt mândru de sprijinul acordat de United24 pentru activitatea noastră pentru flota de drone navale, precum şi pentru toate proiectele legate de dronele pentru linia de front. Acestea sunt mii de drone care fac Ucraina mai puternică”, a punctat preşedintele. „S-au făcut multe în zona medicală prin United24 şi există rezultate în domeniul reconstrucţiei. Acum adăugăm un domeniu educaţional - restaurarea şcolilor - şi deminarea. Aceasta este o sarcină mare cu care se confruntă Ucraina şi care poate fi implementată nu în decenii, ci în ani, dacă există suficient sprijin global. Nici măcar o singură mină rusească nu ar trebui să rămână pe teritoriul nostru!”, a subliniat Zelenski.

„Aşadar, într-o săptămână: Statele Unite şi Bahrain, Olanda şi Belgia, Finlanda şi Suedia, Norvegia şi Danemarca, Islanda. Canada. Noua Zeelandă. Uniunea Africană şi Comorele. Şi întreaga comunitate multinaţională de donatori şi parteneri United24”, a rezumat Zelenski eforturile diplomatice depuse în această săptămână.

În final, ca în fiecare seară, preşedintele şi-a exprimat recunoştinţa pentru toţi cei care luptă pentru Ucraina. „Este sarcina noastră comună să rezistăm, să învingem şi să pedepsim inamicul. În unitate, făcând Ucraina mai puternică în fiecare zi, adăugând noi oportunităţi ţării noastre în fiecare zi, vom ajunge la victorie!” - a transmis Zelenski.

___