Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto i-a reproşat vineri ambasadorului SUA la Budapesta, David Pressman, că desfăşoară o „propagandă de război” şi încearcă să împingă statul ungar în războiul din Ucraina, deşi Ungaria face parte dintr-o „majoritate globală pro-pace”, relatează agenţia oficială maghiară MTI, citată de Agerpres.

Peter SzijjartoFoto: Ovsyannikova Yulia / Zuma Press / Profimedia

În timpul unei vizite în zona de frontieră cu Ucraina, unde s-a întâlnit joi cu refugiaţi ucraineni veniţi în Ungaria, David Pressman şi-a manifestat „îngrijorarea” faţă de „aprofundarea legăturilor între Ungaria şi Rusia într-un moment în care, dimpotrivă, ele trebuie limitate” ca urmare a agresiunii militare ruse asupra Ucrainei.

De asemenea, ambasadorul american i-a transmis premierului conservator ungar Viktor Orban că ar trebui să combată Rusia, nu ideologia progresistă „woke”. „În timp ce ar trebui să ne concentrăm pe războiul fierbinte de lângă noi, alţii se concentrează pe altceva, pe războaie false, războaie culturale”, a mai spus ambasadorul SUA, făcând aluzie la premierul ungar.

Szijjarto îl acuză pe ambasadorul SUA că are atitudine de guvernator

Ambasadorul Pressman „primeşte un A+ (nota maximă în universităţile americane n. red.) în propagandă de război”, a reacţionat vineri ministrul ungar de externe, răspunzând la o conferinţă de presă unei întrebări legate de afirmaţiile diplomatului american.

„Vreau să spun foarte clar: un ambasador este un ambasador, nu un guvernator”, i-a transmis mai departe Szijjarto ambasadorului SUA. „Ambasadorul Pressman spune că ar trebui să ne concentrăm pe război (...), aceasta reiese clar de asemenea din postările şi declaraţiile sale (...) Dar noi vrem pace, nu război”, a adăugat ministrul ungar.