Evgheni Prigojin - care vineri a anunțat, într-un mesaj plin de furie, retragerea mercenarilor Wagner din Bahmut - revine cu un avertisment către ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și șeful Statului Major General al Rusiei, Valeri Gherasimov, potrivit Reuters.

Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor din grupul rus WagnerFoto: AFP / AFP / Profimedia

Într-un nou videoclip postat de serviciul său de presă, fondatorul companiei de mercenari Wagner a avertizat că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și șeful Statului Major General al Rusiei, Valeri Gherasimov, trebuie să poarte responsabilitatea pentru „zeci de mii de morți și răniți Wagner”.

  • „Mă voi asigura de asta”, a spus Evgheni Prigojin, citat de Reuters.

„Sângele e încă proaspăt”

Tot vineri, Prigojin s-a filmat alături de zeci de cadavre ale luptătorilor săi, criticându-i mai dezlănțuit ca oricând pe șefii armatei ruse pentru faptul că nu-i dau destulă muniție.

(Clipul, care conține imagini dure, poate fi văzut aici)

Într-un clip deosebit de brutal, în care se văd trupurile a zeci de mercenari morți, Prigojin i-a atacat fără niciun menajament pe liderii armatei Moscovei, monologul său fiind presărat cu foarte multe înjurături și cuvinte obscene:

  • „Aceștia sunt băieții din Compania Wagner care au murit astăzi. Sângele e încă proaspăt. (către cel care ține camera) Filmează-i pe toți!
  • Acum ascultați la mine, curve nenorocite ce sunteți. Ei sunt tații și fiii cuiva. Și acești *** care nu ne dau muniție, o să-și mănânce măruntaiele în iad.
  • Avem un deficit de muniție de 70%! Șoigu, Gherasimov! Unde e *** aia de muniție! Uitați-vă la ei (arată spre cadavre).
  • Voi, scursurilor, stați în cluburi scumpe. Copiii voștri își trăiesc viața, filmează clipuri pentru Youtube.
  • Vă credeți maeștri ai acestei vieți și că aveți dreptul să ne controlați pe noi. Credeți că dacă aveți stocuri de muniție aveți dreptul să faceți asta.
  • Calculele sunt simple, dacă există alocare de muniție avem de cinci ori mai puțini (arată spre morții din spatele lui). Au venit ca voluntari și mor pentru ca voi să scăpați, în birourile voastre cu lemn de sequoia. Gândiți-vă la asta!”.

Ulterior, într-un anunț brusc și dramatic, el a spus că forțele sale vor părăsi orașul ucrainean Bahmut, pe care încearcă să îl captureze din vara anului trecut.

„Declar în numele luptătorilor Wagner, în numele comandamentului Wagner, că începând cu data de 10 mai 2023 suntem obligați să transferăm pozițiile din așezarea Bahmut către unitățile Ministerului Apărării și să retragem rămășițele Wagner în taberele de logistică pentru a ne linge rănile", a spus Prigojin într-un comunicat de presă.