Guvernatorul instalat de Rusia în regiunea ucraineană ocupată Zaporojie, Evgheni Baliţki, a declarat vineri că a ordonat evacuarea localităţilor din apropierea liniei de front, afirmând că bombardamentele ucrainene s-au intensificat în ultimele zile, scrie Guardian.

Centrala nucleară de la ZaporojieFoto: STRINGER / AFP / Profimedia

„În ultimele zile, inamicul a intensificat bombardamentele asupra aşezărilor din apropierea liniei de front. Prin urmare, am luat decizia de a evacua în primul rând copiii şi părinţii, persoanele în vârstă, persoanele cu handicap şi pacienţii din spitale. Va avea loc o evacuare temporară”, a anunţat guvernatorul rușilor, Evgheni Baliţki, potrivit ziarului The Guardian, citat de News.ro.

Mişcarea vine în condiţiile în care aşteptata contraofensivă ucraineană de primăvară este probabil să vizeze regiunea Zaporojie, care este deţinută în proporţie de 80% de forţele ruseşti, ruşii controlând inclusiv cea mai mare centrală nucleară din Europa, care se află în această regiune, în apropierea oraşului Energodar.

Agenţia de ştiri a statului rus, TASS, a relatat că planul de evacuare a civililor din regiunea ocupată Zaporojie vizează 18 localităţi - printre care se numără şi oraşul Energodar - şi presupune mutarea a circa 70.000 de persoane tot în regiune, dar mai departe de linia frontului.

Copiii mici vor fi trimiși în „tabere”

TASS precizează că „mutarea locuitorilor din aşezările bombardate de armata ucraineană din regiunea Zaporojie este voluntară”.

Potrivit guvernatorului Baliţki, copiii de vârstă liceală îşi vor continua educaţia în instituţiile de învăţământ pentru a finaliza anul şcolar, iar copiii mai mici vor avea parte de „îmbunătăţirea sănătăţii şi se vor odihni în taberele pentru copii”.

Baliţki a subliniat că sunt nevoiţi să ia aceste măsuri, deoarece „criminalii Kievului” vizează infrastructura civilă. Sunt luate în considerare metodele de război folosite de Kiev şi deciziile sunt luate în consecinţă, a precizat el.

În toamna anului trecut, Federaţia Rusă a anunţat că a anexat întreaga regiune Zaporojie, împreună cu alte trei regiuni parţial ocupate - Herson, Doneţk şi Luhansk.

Şi la Herson se aşteaptă intervenţii militare. Aici, autorităţile ucrainene au decretat în oraş stare de asediu începând de vineri seara.

___