Autorităţile ruse au anunţat vineri finalizarea lucrărilor de reparaţii la podul Crimeei, care leagă Rusia de peninsula ucraineană anexată şi care a fost grav avariat în octombrie 2022 de explozia unui camion-capcană, atac atribuit de Moscova serviciilor secrete ucrainene.

Podul Kerci care leagă Rusia de Crimeea s-a redeschis pentru traficul autoFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

„Astăzi a fost reluat traficul pe calea ferată a podului Crimeei”, a anunţat pe mesageria Telegram vicepremierul rus Marat Husnulin, relatează agențiile EFE și Agerpres. El a evidenţiat în mesajul său „eforturile muncitorilor care au lucrat la repunerea în funcţiune mai devreme” decât era estimat a acestui „obiectiv important de infrastructură” al Rusiei.

Tronsonul rutier al podului a fost redeschis circulaţiei la sfârşitul lunii februarie.

Sabotajul care a întrerupt această legătura terestră a Rusiei cu peninsula ucraineană anexată a fost o grea lovitură pentru Moscova, mai ales că aceasta foloseşte podul de peste strâmtoarea Kerci şi pentru aprovizionarea trupelor sale din Crimeea. Ca represalii, după atacul din octombrie Rusia a efectuat cu regularitate bombardamente cu rachete şi drone asupra infrastructurii energetice ucrainene.

___