Partea rutieră a podului Kerci, care leagă Rusia de peninsula Crimeea, anexată ilegal în 2014, a fost redeschisă circulaţiei joi, a anunţat un vicepremier rus, cu o zi înainte să fie marcat un an de la declanşarea ofensivei ruse împotriva ţării vecine, informează AFP. Podul lui Putin a fost distrus toamna trecută de o explozie atribuită Ucrainei. Lucrările s-au terminat cu 39 de zile înainte de termen, fiind „un mare cadou”.

Podul Kerci care leagă Rusia de Crimeea s-a redeschis pentru traficul autoFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Explozia unui camion-capcană, la începutul lui octombrie, pe acest pod ce simbolizează pentru Kremlin puterea sa şi anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, a constituit o umilire pentru Rusia, chiar dacă autorităţile ucrainene au dezminţit mereu că au atacat acest viaduct.

„Partea auto a Podului Crimeei a fost total refăcută”, şi-a exprimat satisfacţia pe mesageria Telegram vicepremierul rus Marat Husnulin.

El a susţinut că muncitorii au lucrat 24 de ore din 24 pentru a termina lucrările în patru luni şi jumătate, finalizând şantierul cu „39 de zile înainte de termen”, un „mare cadou”, potrivit lui, în condiţiile în care Rusia marchează joi Ziua Apărătorului Patriei.

Partea feroviară a viaductului este, însă, în continuare în lucru şi nu este de aşteptat să fie redeschisă înainte de vară.

Explozia pe Podul Crimeei, care s-a soldat cu trei morţi, a suscitat un şoc în Rusia: faptul că o infrastructură atât de crucială şi de asemenea îndepărtată de front a putut fi avariată a constituit o lovitură dură pentru Moscova.

Acest pod din beton, construit cu mari cheltuieli la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin pentru a lega peninsula anexată de teritoriul rus, serveşte de asemenea pentru transportul de echipamente militare către armata rusă ce luptă în Ucraina. (Sursă Agerpres)

Urmărește ultimele evoluții din a 365-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.