Cu o zi înainte de marcarea unui an de război în Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova va continua să acorde o atenție sporită consolidării forțelor sale nucleare, într-un discurs ținut joi, cu ocazia sărbătorii publice a Apărătorului Patriei la un concert grandios ținut pe Stadionul Lujniki în prezența a mii de oameni despre care presa independentă rusă a scris că au primit mai puțin de șapte dolari pentru a asista la spectacolul patriotic.

Echipamentul batalionului de cazaci apără direcția Zaporojie din primele zile ale războiuluiFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

07:54Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Consiliul European a adoptat o declaraţie, la împlinirea unui an de la debutul războiului în Ucraina, în care condamnă, din nou, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi afirmă că ”nicio ţară nu are dreptul să îşi invadeze vecinul”. Liderii europeni reiterează sprijinul pentru ţara invadată şi transmit că ”vom continua să acţionăm cu fermitate şi în deplină solidaritate cu Ucraina”, ţară care este ”parte din familia europeană”.
  • Cel mai recent sondaj Eurobarometru standard, publicat joi, la aproape un an de la invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, arată că românii sunt europenii care se împotrivesc cel mai mult ajutorului dat Ucrainei de UE.
  • Situația militară din sudul Ucrainei este destul de periculoasă în unele locuri, în timp ce condițiile din est sunt foarte dificile, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-o alocuțiune video la începutul zilei de vineri, potrivit Reuters.
  • Administrația Biden se așteaptă ca China să pună pe masă, vineri, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, „planul de pace” pe care l-a invocat, a declarat joi subsecretarul de stat american pentru afaceri politice Victoria Nuland, conform CNN. „Dar întrebarea fundamentală este oare Putin vrea pace?”, a spus oficialul american.
  • Forţele Kievului par să atace la Mariupol. Oficialii ucraineni au declarat joi că au avut loc mai multe explozii în oraşul Mariupol, ocupat de Rusia, un centru de aprovizionare şi o bază de susţinere pentru forţele Moscovei, relatează CNN.
  • Judecarea președintelui rus Vladimir Putin în fața Curții Penale Internaționale (CPI) este "o posibilitate", a declarat joi ministrul francez de externe, Catherine Colonna, potrivit AFP.
  • VIDEO O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cum artileria forțelor ucrainene a lovit în mod repetat un grup de soldați ruși ce încercau cu disperare să găsească adăpost în clădirile unei localități distruse de război.
  • Austria a fost criticată pentru că a permis ca 18 deputaţi ruşi să participe la o reuniune a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) care se desfăşoară la Viena chiar în aceste zile, când se împlineşte un an de la invazia rusă în Ucraina.
  • Administrația Biden este așteptată să anunțe vineri, la împlinirea unui an de la invazia rusă, încă 2 miliarde de dolari în cadrul Inițiativei de asistență pentru securitate în Ucraina, a declarat joi un oficial american, citat de CNN.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 365, LIVETEXT:

02:27Ministerul rus al Apărării a anunțat pentru a doua oară într-o zi că Ucraina se pregătește pentru „o provocare cu o invazie în Transnistria”. Moscova susține că este un „răspuns la un presupus atac al trupelor ruse de pe teritoriul transnistrean” și amenință că va răspunde „adecvat” deoarece este o amenințare directă a contingentului de militari ruși din regiunea separatistă.

Explozii în Mariupolul ocupat de ruși

01:10Zelenski: Situația militară din sudul Ucrainei, destul de periculoasă pe alocuri

Situația militară din sudul Ucrainei este destul de periculoasă în unele locuri, în timp ce condițiile din est sunt foarte dificile, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-o alocuțiune video la începutul zilei de vineri, potrivit Reuters.

00:45 SUA ar urma să anunțe vineri un pachet de ajutor de 2 miliarde de dolari pentru Ucraina

Administrația Biden este așteptată să anunțe vineri, la împlinirea unui an de la invazia rusă, încă 2 miliarde de dolari în cadrul Inițiativei de asistență pentru securitate în Ucraina, a declarat joi un oficial american, citat de CNN.

Spre deosebire de pachetele de retragere, care sunt extrase direct din stocurile de armament ale SUA și pot fi expediate rapid în Ucraina, pachetele USAI sunt achiziționate sau contractate din industrie.

Deși ajutorul poate dura mult mai mult timp pentru a ajunge în Ucraina, acesta semnalează, de asemenea, un angajament pe termen mai lung de a oferi asistență Kievului în ceea ce SUA consideră a fi un conflict prelungit împotriva Rusiei.

23:45Forţele Kievului par să atace la Mariupol, deşi nu este clar cum

Oficialii ucraineni au declarat joi că au avut loc mai multe explozii în oraşul Mariupol, ocupat de Rusia, un centru de aprovizionare şi o bază de susţinere pentru forţele Moscovei, relatează CNN.

23:12Procesul lui Putin pentru crime de război este "o posibilitate" - ministru francez

Judecarea președintelui rus Vladimir Putin în fața Curții Penale Internaționale (CPI) este "o posibilitate", a declarat joi ministrul francez de externe, Catherine Colonna, potrivit AFP.

22:55Olena Zelenska: Sărbătoriți un an de rezistența la agresiune, nu marcați un an de război

Vineri, Ucraina nu se va gândi la împlinirea unui an de la invazia rusă, ci la un an de rezistență de succes, a declarat Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean, potrivit Reuters.

22:31​Consiliul European a adoptat o declaraţie, la împlinirea unui an de la debutul războiului în Ucraina, în care condamnă, din nou, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi afirmă că ”nicio ţară nu are dreptul să îşi invadeze vecinul”. Liderii europeni reiterează sprijinul pentru ţara invadată şi transmit că ”vom continua să acţionăm cu fermitate şi în deplină solidaritate cu Ucraina”, ţară care este ”parte din familia europeană”.

Românii sunt europenii care se împotrivesc cel mai mult ajutorului dat Ucrainei de UE

22:07Petro Andriuşcenko, consilier al primarului din Mariupol, a declarat că au avut loc trei explozii joi. Oficialul, care nu se află în Mariupol, dar are contacte acolo, a declarat că două lovituri au lovit zona uzinei siderurgice. "Forţele armate ale Ucrainei lovesc cu precizie chirurgicală bazele ocupanţilor", a declarat acesta pe Telegram. "Există o a treia explozie, a fost o lovitură în apropiere de aeroport. Din nou. Terminăm treaba", a adăugat el.

21:20VIDEO O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cum artileria forțelor ucrainene a lovit în mod repetat un grup de soldați ruși ce încercau cu disperare să găsească adăpost în clădirile unei localități distruse de război.

20:51Administrația Biden se așteaptă ca China să pună pe masă, vineri, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, „planul de pace” pe care l-a invocat, a declarat joi subsecretarul de stat american pentru afaceri politice Victoria Nuland, conform CNN. „Dar întrebarea fundamentală este oare Putin vrea pace?”, a spus oficialul american.

20:43Cel mai recent sondaj Eurobarometru standard, publicat joi, la aproape un an de la invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, arată că românii sunt europenii care se împotrivesc cel mai mult ajutorului dat Ucrainei de UE.

20:17 Secretarul adjunct de stat al SUA, Victoria Nuland, a declarat că oficialii americani continuă să discute despre posibilitatea trimiterii unor avioane de luptă Ucrainei.

20:00Austria a fost criticată pentru că a permis ca 18 deputaţi ruşi să participe la o reuniune a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) care se desfăşoară la Viena chiar în aceste zile, când se împlineşte un an de la invazia rusă în Ucraina. Rihards Kols, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din cadrul parlamentului leton, a avut o prestaţie memorabilă la reuniune, protestând într-un mod inedit.

19:22Fostul premier britanic Boris Johnson a avertizat că securitatea Marii Britanii ar putea fi în pericol dacă Ucraina nu câștigă în fața agresiunii ruse, scrie The Guardian.

Într-un interviu acordat Sky News înainte de împlinirea unui an de la război, Johnson a îndemnat Marea Britanie să „sparge gheața” și să devină prima țară care trimite Ucrainei avioane de luptă.

VIDEO Mesajul Comisiei Europene la un an de la invazia Rusiei în Ucraina

19:14Ucraina a devenit centrul continentului european, locul în care ne susținem valorile, ne apărăm libertatea, unde este scris viitorul Europei, spune președinta președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj video publicat joi seară, pentru a marca un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Mulți au prezis că „este chestiune de zile ca Kievul să cadă” după invazia trupelor Moscovei, în februarie 2022, dar acest lucru nu s-a întâmplat datorită curajului poporului ucrainean, spune șefa Comisiei Europene.

  • „Suntem cu voi.
  • Am fost alături de voi în această luptă existențială încă de la început.
  • Ucraina a devenit centrul continentului nostru. Locul în care ne susținem valorile, unde ne apărăm libertatea, unde este scris viitorul Europei”, este mesajul transmis de Ursula von der Leyen.

18:55VIDEO O fotografie apărută pe rețelele de socializare arată un HIMARS gonflabil folosit de armata ucraineană pentru a induce în eroare forțele armate ruse, în timp ce o înregistrare video realizată de producătorul „momelilor” oferă mai multe detalii despre acestea.

18:36Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a declarat din nou joi în cadrul unei intervenții la ONU că negocierile pentru încheierea războiului din Ucraina ar trebui purtate direct între Rusia și Statele Unite. Administrația democrată de la Washington a exclus această posibilitate deja în mod repetat.

Șeful diplomației ungare a mai spus că nici livrările de arme către Ucraina, nici sancțiunile împotriva Rusiei „nu protejează viața oamenilor, dimpotrivă, prelungesc războiul și duc la riscul escaladării acestuia și, de asemenea, mai mult suferinţă”.

18:21 Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat joi că militarii ucraineni sosiți în țara sa pentru a fi instruiți să folosească tancurile Leopard de fabricație germană pe care guvernul său le va trimite Ucrainei au început deja antrenamentele. El a mai precizat că Spania va trimite Kievului vehiculele de luptă imediat după finalizarea instrucției.

17:45Pirații ucraineni au deturnat joi undele Radio Sputnik în Crimeea, transmițând un mesaj al generalului Kirilo Budanov pentru locuitorii ucraineni ai regiunii cu o zi înainte de împlinirea unui an de la declanșarea războiului.

17:23Țările din Grupul celor șapte (G7) s-au angajat să își mărească sprijinul financiar acordat Ucrainei la 39 de miliarde de dolari SUA, potrivit unui comunicat remis presei de grup.

„Noi, împreună cu comunitatea internațională, suntem încă hotărâți să rezolvăm problema nevoilor urgente ale Ucrainei în ceea ce privește finanțarea pe termen scurt. Pentru 2023, pe baza nevoilor guvernului Ucrainei, ne-am mărit angajamentele privind sprijinul bugetar și economic la 39 de miliarde de dolari SUA”, se arată în comunicat.

Acesta afirmă că angajamentele financiare și distribuirea lor rapidă oferă Ucrainei certitudine și vor permite autorităților ucrainene să continue să furnizeze servicii de bază, să efectueze reparații critice la infrastructura deteriorată și să stabilizeze economia țării.

16:53 Bloggerii militari ruși au publicat o fotografie despre care susțin că reprezintă „dovada” că Ucraina s-ar pregăti să atace Transnistria, în timp ce fostul președinte moldovean Igor Dodon a ieșit joi cu un apel către liderii de la Kiev.

16:03Comisia Europeană a propus joi prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import, a contingentelor şi a măsurilor de apărare comercială (cunoscute sub denumirea de "măsuri comerciale autonome") aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană, ca măsură de sprijin pentru Ucraina şi economia acesteia în contextul agresiunii ruse, a anunţat executivul comunitar.

16:00Anunțul Ministerului rus al Apărării despre eventuale provocări ale Ucrainei în Transnistria reprezintă mai degrabă un element de operaţiune psihologică decât intenţii reale, a comentat joi Valeriu Mija, secretar de stat din Ministerul Apărării de la Chişinău.

Putin recunoaște că s-ar fi plictisit la propriul discurs

15:40Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut la o întâlnire cu veteranii de război că nu ar fi putut să-și asculte propriul discurs pe care l-a rostit marți în fața Adunării Federale, scrie The Moscow Times.

15:20Republica Moldova trece prin provocări de securitate fără precedent - „unii au dorit ca țara noastră să cadă și să instaleze la Chișinău un guvern marionetă al Kremlinului”, a declarat președintele Republicii Moldova, joi, la Cotroceni, unde a mulțumit României pentru sprijinul puternic: „Știm că sângele apă nu se face”.

15:05Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a afirmat joi că România va continua să sprijine Ucraina atât cât va fi nevoie, pentru că poporul român crede într-un sistem internaţional bazat pe reguli, nu pe agresiune, transmite Agerpres.

15:00Partea rutieră a podului Kerci, care leagă Rusia de peninsula Crimeea, anexată ilegal în 2014, a fost redeschisă circulaţiei joi, a anunţat un vicepremier rus, cu o zi înainte să fie marcat un an de la declanşarea ofensivei ruse împotriva ţării vecine, informează AFP. Podul lui Putin a fost distrus toamna trecută de o explozie atribuită Ucrainei. Lucrările s-au terminat cu 39 de zile înainte de termen, fiind „un mare cadou”.

Italia avertizează că Rusia a crescut semnificativ numărul navelor în Marea Mediterană

14:20Marina rusă şi-a sporit semnificativ prezenţa în Marea Mediterană, o zonă strategică pentru Europa și NATO, de la începutul războiului din Ucraina şi are „o atitudine agresivă”, astfel că există „riscul unui incident”, a avertizat joi şeful marinei italiene, potrivit AFP. În ultimele săptămâni, Federația Rusă a crescut semnificativ numărul navelor rusești prezente în apele celei mai întinse mări din lume.

13:20Persoane din cercul intim al președintelui rus Vladimir Putin au cooperat cu Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat șeful GRU, Kirilo Budanov, într-un interviu acordat Ukrainska Pravda, citat de The Moscow Times.

13:16Finlanda va trimite trei tancuri de luptă Leopard 2 în Ucraina, a anunțat Ministerul finlandez al Apărării, potrivit Reuters. Anunțul vine după ce ministrul suedez al apărării a declarat că Suedia este deschisă să trimită o parte din tancurile sale de luptă Leopard, iar guvernul ceh a anunțat un nou transport de ajutor militar către Ucraina, scrie The Guardian.

12:43Republica Moldova respinge acuzațiile Ministerului rus al Apărării conform cărora Ucraina ar plănui să invadeze regiunea separatistă Transnistria după o operațiune sub steag fals. „Facem apel la calm și invităm publicul să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova”, a transmis Guvernul de la Chișinău.

12:24Autoritățile de peste Prut s-au pregătit încă de acum un an pentru o posibilă invazie a rușilor, luând în calcul inclusiv distrugerea sau blocare pistei de decolare de la Aeroportul Internațional Chișinău, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, vicepremierul Nicu Popescu, scrie deschide.md.

Prigojin spune că Moscova va trimite muniție mercenarilor din Ucraina

11:58Fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat joi că Moscova va trimite muniția atât de necesară pentru trupele sale, după o dispută publică în care a acuzat conducerea militară de trădare, transmite Reuters.

11:36Moscova este dezamagită, dar nu este suprinsă de măsura luată de autoritățile române de a suspenda acitivitățile Centrului Rus pentru Știință și Cultură din București, a declarat purtătoare de cuvânt a Ministerul rus de Externe, Maria Zaharova, invocând o „isterie anti-rusă care a cuprins Uniunea Europeană”. De asemenea, respinge acuzațiile că institutul era „instrument de propagandă”.

11:13Un avion militar s-a prăbușit în districtul Valuysky din regiunea rusească Belgorod, a declarat joi guvernatorul regiunii Viaceslav Gladkov, scrie agenția rusă de știri TASS.

10:26Numărul ucrainenilor care au intrat în România la aproape un an de la începutul invaziei ruse, inclusv în cele două săptămâni preconflict, a trecut de 3,6 milioane, relevă datele transmise joi de Poliţia de Frontieră, scrie Agerpres.

10:10Oleg Mudrak, comandantul Batalionului 1 al Regimentului Azov, care stat jumătatea de an în captivitatea rusească, a murit, a anunțat nepotul apărătorului Azovstal, scrie Ukrainska Pravda.

09:40 Federația Internațională a Jurnaliştilor (IFJ) a anunţat miercuri, că a suspendat calitatea de membru a principalului sindicat de jurnalism din Rusia, după ce acesta a stabilit filiale în regiunile ocupate din Ucraina, potrivit Reuters.

Vuhledar, puternic bombardat de ruși

09:28Orașul Vuhledar din sudul regiunii Donețk a fost din nou supus unor bombardamente intense, se arată în evaluarea de joi dimineață a Ministerului britanic al Apărării.

Există posibilitatea ca Rusia să se pregătească pentru un alt efort ofensiv în această zonă, în ciuda atacurilor costisitoare eșuate de la începutul lunii februarie și de la sfârșitul anului 2022, susțin serviciile militare secrete britanice.

Generalul-colonel Rustam Muradov, comandantul Grupului de forțe din estul Rusiei, se află „probabil" sub o presiune intensă pentru a îmbunătăți rezultatele în Vuhledar, în urma criticilor dure din partea comunității naționaliste ruse, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca Muradov să dispună de o forță capabilă să realizeze un succes pe câmpul de luptă.

09:05Guvernul chinez nu a consultat Kievul în procesul de pregătire a planului său de pace pentru Ucraina, care ar trebui să fie lansat în această săptămână, a declarat miercuri un înalt oficial ucrainean, transmite AFP.

08:47Cele 12 luni de război în Ucraina nu au condus la perspective de pace. Dimpotrivă, conflictul este mai împotmolit ca oricând. Totuşi, ipoteza unei victorii ruseşti a devenit total improbabilă, a declarat Nicolas Gosset, cercetător la Institut Royal Supérieur de Défense /Institutul Regal Superior de Apărare/ (IRSD), pentru Le Vif.

08:18Cu o zi înainte de împlinirea unui an de război, ministerul rus al Apărării a acuzat joi Ucraina că plănuiește să invadeze regiunea separatistă Transnistria după o operațiune sub steag fals, a relatat agenția de presă RIA Novosti, citată de Reuters.

07:47Rusia va continua să acorde o atenție sporită consolidării forțelor sale nucleare și va începe livrările în masă de rachete hipersonice lansate pe mare Zircon, a anunțat joi președintele Vladimir Putin, transmite Reuters.

07:32Dacă China ar decide să furnizeze arme Rusiei, ea ar putea da o nouă dinamică conflictului, dar cu repercusiuni importante asupra relaţiilor ei cu Occidentul, scrie La Libre, citat de Rador.

Sinteza ultimelor 24 de ore:

  • Președintele american Joe Biden a spus miercuri la Varșovia că SUA „vor apăra literalmente fiecare centimetru al NATO", alianța militară care include unele țări est-europene care se învecinează cu Rusia.
  • Liderii Formatului Bucureşti 9 (B9) au adoptat, miercuri, o declaraţie comună în care afirmă că Rusia este cea mai importantă şi directă ameninţare pentru securitatea NATO şi că, pentru a-şi proteja cetăţenii şi teritoriul, aliaţii sunt angajaţi să crească nivelul prezenţei militare în ţările de pe Flancul estic.
  • Țările membre ale Uniunii Europene nu au reușit să ajungă miercuri la un acord cu privire la un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei care să fie adoptate până la împlinirea unui an de la declanșarea invaziei rusești vinerea aceasta, relatează Reuters, citând 4 surse diplomatice de la Bruxelles.
  • Reportaj: Putin superstar: Zeci de mii de ruși și-au aclamat liderul pe un stadion din Moscova / Copii ucraineni, urcați pe scenă. O excursie pentru a-l vedea pe Putin. Vladimir Ziablitski a călătorit la Moscova din îndepărtata sa regiune siberiană pentru a asista la mega-concertul „patriotic” organizat cu ocazia împlinirii unui an de la invazia Ucrainei, scrie AFP.
  • La Moscova, Putin a declarat că liderul chinez Xi Jinping va vizita Rusia, afirmând că relațiile au atins „noi frontiere". Washingtonul este îngrijorat că Beijingul ar putea oferi sprijin material pentru războiul Moscovei din Ucraina, cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
  • Tancurile de luptă Challenger 2 ar putea începe să sosească în Ucraina în „primăvară", a declarat miercuri ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, într-un interviu acordat Reuters.
  • Premierul britanic Rishi Sunak a confirmat miercuri că țara sa este pregătită să ajute alte țări care decid să furnizeze avioane de luptă Ucrainei, dar a susținut că furnizarea acestora ar fi complicată, potrivit Kyiv Independent.
  • Republica Cehă a furnizat sute de echipamente militare grele Ucrainei în ultimul an, inclusiv 89 de tancuri, a declarat miercuri premierul Petr Fiala.
  • Prim-ministrul lituanian Ingrida Šimonytė a declarat miercuri că suspendarea participării Rusiei la tratatul de reducere a armelor nucleare New START este "un truc al Moscovei pentru a crește presiunea". "Este în obiceiul lui Putin să folosească astfel de trucuri, știți, pentru a crește presiunea. Și nu există o mare surpriză în acest lucru", a declarat premierul într-un interviu acordat la CNN.
  • Premierul ungar Viktor Orban amenință că se va opune prin veto prelungirii sancțiunilor UE împotriva Rusiei, care trebuie reînnoite la fiecare șase luni, a relatat Politico, citând trei diplomați anonimi familiarizați cu această chestiune.
  • O fotografie distribuită pe rețelele de socializare de militari ai Directoratului Principal de Informații, serviciul de informații militare al forțelor armate ucrainene, arată că aceștia au intrat în posesia unui elicopter Sikorsky UH-60, legendarul „Black Hawk” fabricat în Statele Unite.

-------------

Evenimentele de miercuri privind invazia Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro