Marina rusă şi-a sporit semnificativ prezenţa în Marea Mediterană, o zonă strategică pentru Europa și NATO, de la începutul războiului din Ucraina şi are „o atitudine agresivă”, astfel că există „riscul unui incident”, a avertizat joi şeful marinei italiene, potrivit AFP. În ultimele săptămâni, Federația Rusă a crescut semnificativ numărul navelor rusești prezente în apele celei mai întinse mări din lume.

Submarinul Tula din Flota de Nord a RusieiFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„Efectele imediate asupra securităţii noastre în legătură cu războiul din Ucraina au fost identificate şi sunt vizibile prin creşterea impresionantă a prezenţei flotei ruse în Marea Mediterana şi în Marea Neagră”, a afirmat şeful Statului Major al marinei italiene, amiralul Enrico Credendino, citat de agenţiile de presă AGI şi ANSA.

„Un asemenea nivel” al prezenţei navelor ruse „nu a mai fost observat nici măcar în timpul Războiului Rece”, a subliniat el în Comisia de Apărare a Camerei Deputaţilor.

„Numărul crescut al navelor ruse nu este o ameninţare directă la adresa teritoriului naţional, dar amplifică tensiunea, iar ruşii au o atitudine agresivă. Există riscul unui posibil incident, iar dacă s-ar întâmpla asta, nu ştim cum s-ar putea încheia”, a adăugat ofiţerul.

Potrivit amiralului italian, flota rusă a trecut „de la o navă mică de sprijin care era prezentă în (portul sirian) Tartus” la „14 nave şi trei submarine care erau prezente în Mediterana până acum câteva săptămâni”.

„Mediterana este o zonă de turbulenţe, cu o competiţie continuă între statele riverane pentru acces la resurse economice şi activităţi ilegale, de la contrabandă la trafic de persoane. Prin urmare, ea trebuie monitorizată constant”, a concluzionat amiralul Credendino.

Mediterana este o zonă strategică pentru Europa şi NATO. 54% din aprovizionarea energetică a Uniunii Europene şi 30% din comerţul mondial trec prin această zonă. (Sursă Agerpres)