Pirații ucraineni au deturnat joi undele Radio Sputnik în Crimeea, transmițând un mesaj al generalului Kirilo Budanov pentru locuitorii ucraineni ai regiunii cu o zi înainte de împlinirea unui an de la declanșarea războiului, relatează Ukraîinska Pravda.

Generalul Kirilo BudanovFoto: president.gov.ua

Situația a fost relatată și în mass-media rusă, aceasta afirmând că Radio Sputnik și Radio Vera au transmis „într-o serie de zone ale peninsulei” un apel al șefului Direcției Principale de Informații de la Kiev, generalul Budanov, precum și imnul Ucrainei.

Presa rusă nu a precizat însă în ce a constat mesajul, rezumându-se la a afirma că a conținut „amenințări”. RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus, a precizat că transmisia celor două posturi de radio, ambele deținute de divizia media a Gazprom, a fost întreruptă și că se lucrează la restabilirea ei.

Pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video făcută de un șofer care a prins momentul la volan, în filmare putând fi auzit imnul Ucrainei și apoi mesajul generalului Budanov.

Mesajul generalului Budanov pentru locuitorii Crimeii: „Venim”

„Crimeea, Donbasul și întreg sudul Ucrainei se vor întoarce acasă pentru totdeauna. Îl vom găsi pe fiecare trădător al Ucrainei, oriunde s-ar ascunde. Tuturor patrioților: timpul pentru a se acționa a venit. Aşteptați. Venim la voi”.

Deturnarea emisiei celor două posturi radio din Crimeea a avut loc la o zi după ce câteva posturi comerciale din Rusia au difuzat un mesaj în care populația era avertizată că este alertă de raid aerian și că trebuie să meargă la adăpost, fiind iminent un atac cu rachete.

Autoritățile ruse au spus că serverele posturilor de radio au fost atacate de hackeri.

„Atenție, se declară o alertă de raid aerian. Toată lumea să se îndrepte imediat spre adăposturi. Atenție, atenție, amenințare de atac cu rachete", a fost mesajul difuzat de posturile de radio Relax FM, Avtoradio, Humor FM și Comedy Radio.

La sfârșitul lunii august a anului trecut pirații ucraineni ai undelor au reușit să deturneze și transmisiunea Radio Krym, principalul post din Crimeea, transmițând atunci imnul Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 365-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.