Imnul Ucrainei a răsunat marți în Crimeea după ce pirații ucraineni au deturnat undele radio Krym, principalul post de radio din peninsulă, relatează Lenta.

Putin in fata hartii cu podul care leaga Rusia de CrimeeaFoto: Alamy / Profimedia

Site-ul rusesc de știri afirmă că „persoane necunoscute” au deturnat transmisiunea postului de radio și au pus imnul „statului vecin”.

„Problema a afectat doar segmentul de internet și emițătoarele care au primit un semnal de la un satelit”, a dat însă asigurări pe Telegram Oleg Kriucikov, un consilier al șefului Crimeei în domeniul politicii informaționale.

Acesta a mai spus că transmisiunea Radio Krym va fi restabilită în viitorul apropiat, acuzând totodată că atacurile asupra site-urilor canalelor TV și posturilor de radio din Crimeea au continuat pentru a doua săptămână.

Într-unul dintre aceste atacuri Hackerii ucraineni au atacat televiziunea din Crimeea și au transmis un apel al președintelui Volodimir Zelenski către locuitorii regiunii.

„Fiecare dintre oficialii ruși care au confiscat pământul prețios din Crimeea să-și amintească că acesta nu este țara unde vor avea pace”, a amenințat liderul de la Kiev.

Hackerii au spart și televiziunile rusești

Încă din primele săptămâni ale „operațiunii militare speciale” ordonate de Vladimir Putin la sfârșitul lunii februarie, hackerii ucraineni și din alte țări au spart și televiziunile din Rusia pentru a arăta imagini cu bombardamentele rusești împotriva orașelor din Ucraina.

Hackerii de la Anonymous au spart televiziunile rusești și pe 9 mai, când Rusia a sărbătorit Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial, pentru a transmite un mesaj despre războiul din Ucraina.

Hackerii au schimbat numele fiecărui program difuzat de televiziunile rusești în „Pe mâinile voastre este sângele a mii de ucraineni și a sutelor de copii ai lor uciși. Televiziunile și autoritățile mint. Nu războiului”.

Încă de la sfârșitul lunii martie Rusia a acuzat că este victima unor atacuri cibernetice „fără precedent”.

„Au fost multe provocări. În primul rând, acestea sunt asociate cu atacuri cibernetice fără precedent. Ele continuă, devin din ce în ce mai diverse”, a afirmat președintele Rostelecom, Mihail Oseevski, la o reuniune extinsă a comitetului Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, pentru sectorul IT.

Crimeea a fost anexată ilegal de către Rusia în 2014 în urma unui referendum organizat după ce forțele sale armate au ocupat peninsula.

Urmărește ultimele evoluții din a 188-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.