Hackerii au spart din nou televiziunile de stat rusești de Ziua Victoriei pentru a difuza un mesaj despre războiul din Ucraina tocmai în ziua în care Rusia celebrează cea mai importantă sărbătoare a sa.

HotNews.roFoto: Hotnews

Hackerii au schimbat numele fiecărui program difuzat de televiziunile rusești în „Pe mâinile voastre este sângele a mii de ucraineni și a sutelor de copii ai lor uciși. Televiziunile și autoritățile mint. Nu războiului”.

Atacul asupra televiziunilor rusești a fost revendicat de hackerii de la Anonymous care au declarat „război” Rusiei după ce președintele Vladimir Putin a ordonat declanșarea „operațiunii militare speciale” în data de 24 februarie.

Hackerii de la Anonymous au anunțat și pe 7 martie că au spart canalele TV rusești pentru a difuza imagini cu războiul din Ucraina în contextul în care mass-media rusă insista la momentul respectiv că forțele armate ale Moscovei atacă doar ținte militare.

La începutul lui aprilie cei de la Anonymous au publicat și o listă a soldaților ruși care luptă în Ucraina, afirmând că „toți trebuie judecați pentru crime de război” în contextul descoperirii masacrului comis la Bucha.

Vladimir Putin a evitat să vorbească despre „războiul” din Ucraina de Ziua Victoriei

În discursul său ținut luni, președintele rus Vladimir Putin a vorbit în continuare despre „operațiunea militară specială” din Ucraina, și nu despre război, menținând astfel linia oficială a Kremlinului, în pofida speculațiilor potrivit cărora ar putea declara „război total” Ucrainei, ceea ce ar fi atras și mobilizarea generală.

Putin a acuzat, din nou, Occidentul „decadent” și s-a referit la luptătorii ucraineni cu termenul de „gărzi de mercenari”. Liderul rus a recunoscut însă pierderi în rândul soldaților ruși, fără a preciza vreun bilanț și fără a oferi vreun răspuns la acuzațiile privind atrocitățile comise de ruși în Ucraina.

Jurnaliștii străini au observat de asemenea că, în discursul său de Ziua Victoriei, marea absență a fost tocmai... referirea la victorie.

Putin a vorbit despre lupta „eroică din Donbas”, dar nu a făcut niciun fel de referire la Mariupol sau la alte teritorii capturate de ruși. În același timp, el nu a oferit niciun indiciu legat de o eventuală încheiere a operațiunii.

Rusia celebrează în fiecare an pe 9 mai Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial, sau „Marele Război Patriotic”, după cum este denumit de ruși.

Urmărește ultimele evoluții din a 75-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.