Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat trupele rusești să fugă din calea ofensivei lansate de forțele sale în apropierea orașului Herson din sudul țării, spunând că militarii ucraineni își recuperează teritoriul, deși Rusia a declarat că asaltul a eșuat. Armata Ucrainei susține că a străpuns prima linie de apărare a Rusiei în regiunea sudică Herson, în timp ce Moscova afirmă că trupele ucrainene au suferit ”pierderi grele”. Herson a fost primul mare oraș din Ucraina care a fost cucerit de ruși în primele zile ale războiului început de Rusia la 24 februarie.

Scoala distrusa de bombardamentele rusesti in DonetkFoto: Kostiantyn Liberov / AP - The Associated Press / Profimedia

Cele mai importante informații de marți, ziua 188 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

23:33 Mihail Gorbaciov, care a încheiat Războiul Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reușit să prevină prăbușirea Uniunii Sovietice, a murit la vârsta de 91 de ani, au relatat marți agențiile de presă ruse, citând oficiali ai spitalului, relatează Reuters și AFP.

23:20O vizită planificată a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei este proiectată să dureze o zi, a declarat marți șeful administrației locale instalate de Rusia pentru Interfax, scrie Reuters.

Evgheni Balitsky, care luni a declarat că nu se așteaptă la mare lucru de la vizita AIEA, a declarat agenției că inspectorii „trebuie să vadă activitatea centralei într-o singură zi”.

22:55 Szijjarto: 'Dacă războiul nu se încheie curând în Ucraina, consecinţele vor fi imprevizibile'

Europa se va confrunta cu "riscuri imprevizibile" dacă războiul nu se termină curând în Ucraina, în timp ce continentul va vedea noi valuri de migraţie pe lângă consecinţele directe ale războiului, a declarat ministrul ungar de externe înaintea unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din UE marţi la Praga, transmite agenţia MTI.

22:40Polonia a anunțat planul construirii, împreună cu Ucraina, a unei conducte transfrontaliere pentru a transporta ulei vegetal ucrainean către portul polonez Gdansk, în încercarea de a stimula exporturile ucrainene pe fondul războiului, a informat publicația poloneză Economic Portal, potrivit Kyiv Independent.

21:48Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a aprobat sancționarea individuală a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Chiril, și a altor 7 reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Ruse, pentru că „binecuvântează zilnic crimele de război împotriva ucrainenilor”, relatează Ukrainska Pravda.

20:35Letonia va introduce controale suplimentare pentru cetățenii ruși și belaruși care intră în țară.

Potrivit reglementărilor adoptate de guvernul leton pe 30 august, la eliberarea unei vize sau a permisului de ședere, cetățenii Rusiei și Belarusului vor trebui să fie supuși unui control suplimentar pentru a evalua dacă intrarea lor ar reprezenta „o amenințare la adresa securității naționale sau a ordinii publice. ”, relatează site-ul de știri leton Delfi, scrie Kyiv Independent.

20:21Agenția culturală a Națiunilor Unite UNESCO a anunțat marți că sprijină cererea Ucrainei de a înscrie orașul portuar Odesa pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, relatează Reuters.

19:48Andrei Naumov, fostul șef al Direcției principale de securitate internă a SBU, care i-a ajutat pe ruși să pună mâna pe centrala nucleară de la Cernobîl în prima zi a invaziei, ar putea primi azil în Federația Rusă, scrie The Insider, potrivit Ukrainska Pravda.

19:35Dronele iraniene trimise în Rusia sunt în mare parte defecte

Rusia a început să primească drone de luptă trimise de Iranpentru a fi folosite în războiul din Ucraina, dar multe dintre ele s-au dovedit deja a fi defecte, a declarat marți Departamentul american al Apărării, citat de AFP.

Miniştrii apărării din UE, de acord pentru crearea unei misiuni de asistenţă militară pentru Ucraina

19:13VIDEO Prima înregistrare publicată de armata ucraineană cu luptele din Herson: Iar au fumat rușii unde nu trebuie

18:41VIDEO Vladimir Putin nu pare încântat de raportul unuia dintre cei mai de încredere generali ai săi

18:27 Miniștrii Apărării din Uniunea Europeană au convenit marți, la o întâlnire informală de la Praga, să înceapă lucrările pregătitoare pentru un plan de formare al soldaților ucraineni de către UE, relatează AFP.

18:11Fostul șef al serviciului secret de informații al Marii Britanii (MI6) Alex Younger salută contraatacurile Ucrainei de la Herson, spunând pentru BBC că reprezintă un moment cheie în război.

El spune că cele două armate „au atins un fel de echilibru, ceea ce este o situație neașteptată și, sincer, binevenită”, arătând că ajutorul occidental a consolidat capacitatea Ucrainei și că există o tendință pe termen lung de slăbire treptată a capacității militare a Rusiei.

18:00Germania propune un compromis în ceea ce privește problema vizelor europene pentru ruși

Directorul AIEA s-a întâlnit cu Zelenski

17:45Rusia a oprit din nou livrările de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream

17:30Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit marți cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, potrivit unui ofițer de presă de la biroul lui Zelenski, scrie CNN.

Întâlnirea a avut loc în timp ce Ucraina și Rusia continuă să se acuze reciproc că bombardează zona din jurul centralei nucleare Zaporojie înaintea unei vizite planificate a unei delegații a AIEA, organul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, mai târziu în cursul săptămânii.

17:27 SBU a identificat 3 soldați ruși care au torturat civili în regiunea Kiev, relatează Kyiv Independent.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat că soldații ruși identificați au răpit un bărbat, l-au torturat timp de câteva zile și au încercat să-l omoare.

16:50Cum funcționează „Roukh Oporou”, mișcarea de rezistență din sud pe care se bazează, în parte, contraofensiva armatei ucrainene

Alături de soldații ucraineni care luptă pentru recucerirea regiunii Herson este activă o a doua armată: „Roukh Oporou”, rezistența ucraineană, care observă neîncetat mișcările invadatorilor și care a fost activă pe toată perioada de la capturarea orașelor sudice de către ruși, relatează AFP.

16:11FOTO Unul dintre conducătorii instalați de ruși în Herson a fugit / Cum s-a dat de gol că se află în Rusia, deși vorbește despre o „contraofensivă zadarnică” a ucrainenilor

15:57Un rapper celebru din Rusia a înfuriat Kremlinul. Un procuror cere interzicerea unei melodii pentru că justifică „ideologia violenței”

Hackeri ucraineni au piratat postul de radio din Crimeea

15:20 Imnul Ucrainei a răsunat marți în Crimeea după o nouă lovitură a piraților ucraineni

14:45 Uniunea Europeană a donat Ucrainei peste cinci milioane de tablete de iodură de potasiu pentru protecţia în faţa riscului de radiaţie, a anunţat marţi Comisia Europeană, informează DPA și Agerpres.

Bombardamentele continuă în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, în contextul invaziei ruse din Ucraina, astfel că tabletele sunt livrate preventiv pentru protecţia cetăţenilor, a declarat comisarul european pentru managementul crizelor, Janez Lenarcic, citat într-un comunicat de presă.

Conform Comisiei Europene, valoarea tabletelor donate de statele membre ale UE este de peste cinci milioane de euro.

14:06Forțele rusești bombardează coridoarele necesare pentru ca misiunea AIEA să ajungă la centrala nucleară Zaporojie, acuză marți consilierul șefului Biroului președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, potrivit The Kyiv Independent.

Acesta susține că rușii doresc probabil ca misiunea AIEA să treacă prin Crimeea anexată sau Donbas pentru a ajunge la centrală.

13:03 Kremlinul a criticat marți apelurile unor lideri europeni de a interzice vizele pentru turiștii ruși, afirmând că propunerile sunt "iraționale" și reprezintă cea mai recentă manifestare a agendei antirusești a Occidentului, notează Reuters.

În cadrul unei reuniuni care va avea loc săptămâna aceasta la Praga, miniștrii de externe ai Uniunii Europene vor discuta apelurile statelor baltice și ale altor țăride a nu mai acorda vize rușilor pentru accesul în zona Schengen.

12:57 VIDEO Rusia susține că Ucraina a rămas fără piloți militari / Răspunsul spectaculos al ucrainenilor

Ucraina anunță lupte intense în Herson

12:24 Ministerul de Externe al Rusiei califică drept „rusofobie” demolarea monumentelor sovietice din statele baltice, avertizând că măsura va avea impact asupra relațiilor bilaterale, scrie Reuters.

De asemenea, Moscova acuză Letonia, Lituania și Estonia de xenofobie și discriminare.

„Ceea ce se întâmplă acum în statele baltice este inacceptabil pentru noi și va afecta cu siguranță relațiile bilaterale cu aceste țări, care sunt deja în declin total”, a transmis Ministerul de Externe al Rusiei.

12:07 VIDEO Un soldat ucrainean povestește cum a decurs atacul din Herson: „A fost în stilul filmului Batalionul Penal” / Problemele identificate de militar

11:57„Lupte intense” se dau în „aproape întreaga” regiune Herson din sudul Ucrainei, care este ocupată de ruși încă de la începutul invaziei, a anunțat marți conducerea de la Kiev, potrivit AFP.

11:37Aproape trei sferturi (73%) dintre copiii ucraineni care se află în România și-au continuat educația la distanță, urmând online programa din Ucraina, 7% dintre aceștia și-au întrerupt complet educația, în vreme ce 6% au frecventat școlile românești, unde s-au organizat clase speciale cu predare conform programei ucrainene și cu profesori din țara de origine, doar 1% fiind înscriși ca audienți în sistemul românesc de educație.

Analizând opțiunile mamelor cu privire la continuarea educației copiilor pe durata șederii în România, cea mai frecvent exprimată (pentru 64% dintre copii) este continuarea educației în sistem ucrainean, în cadrul unor clase speciale organizate în școlile românești, în timp ce pentru aproape un sfert dintre copii (24%) mamele ar prefera o integrare treptată, prin parcurgerea unui an pregătitor în sistem ucrainean, dar cu predare intensivă a limbii române, urmat de integrarea în sistemul românesc, arată datele unui sondaj online realizat de Salvați Copiii România, pe un eșantion neprobabilistic, bazat pe răspunsurile a 344 de mame provenind din Ucraina și aflate pe teritoriul României împreună cu copiii lor, integrați în programul de asistență umanitară al organizației.

11:30Un tribunal din Rusia a amendat Twitch cu 50.000 de dolari pentru că a refuzat să scoată de pe platforma de streaming un interviu de două ore cu un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit agențiilor ruse de presă citate de Reuters.

Harta luptelor din sudul Ucrainei

11:16Rusia subliniază că exercițiile comune făcute cu 50.000 de militari ai aliaților sunt „pur defensive”

11:02 Cel puțin patru persoane au murit și alte patru au fost rănite după ce al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei, Harkov, a fost bombardat de ruși, a anunțat marți guvernatorul regiunii, Oleh Synehubov, citat de Reuters.

10:46FOTO Harta luptelor din sudul Ucrainei: Soldații ruși se tem de o încercuire în Herson

10:17Gazprom a anunțat Engie că va reduce livrările de gaze, începând de marţi, din cauza dezacordului dintre părţi privind aplicarea unor contracte, a anunţat grupul francez de utilităţi, transmite Reuters.

10:08 Rusia a pierdut 47.550 de soldați de la începutul invaziei în Ucraina, potrivit Statului Major al Armatei Ucrainei.

10:00 Germania şi Franţa resping propunerea de a interzice ruşilor să intre în UE

09:40 Schimburi de focuri la marginea orașului Herson.

Mai multe clipuri video și informații au apărut pe rețelele de socializare referitoare la posibila prezență a ucrainenilor chiar la marginea orașului Herson, cel mai mare oraș ocupat de ruși pe frontul sudic încă din luna martie.

Forțele ucrainene intensifică tirurile de artilerie în sudul țării

09:33Compania Logitech a anunțat că va înceta operațiunile în Rusia de la 1 septembrie, după ce a suspendat livrările în luna martie, transmite The Kyiv Independent.

09:09Forțele armate ucrainene intensifică tirurile de artilerie în sudul țării. Cum reacționează rușii - evaluare britanică

08:45 O echipă de experți reuniți de către organismul de supraveghere nucleară al ONU va inspecta începând de miercuri centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că o echipă a sosit la Kiev în noaptea de luni spre marți. (The Guardian)

08:41 Iranul livrează Rusiei primul lot de drone, potrivit unor oficiali americani citați de The New York Times, acesta fiind prima dintr-o serie de livrări care vor adăuga sute de drone la arsenalul Moscovei, relatează The Kyiv Independent.

08:30 La mai bine de jumătate de an de când a lansat invazia în Ucraina, Rusia are probleme cu recrutarea, apelând la voluntari pe care îi caută chiar și în închisori, iar de cele mai multe ori noii recruți sunt „bătrâni şi prost pregătiţi", a declarat luni un înalt oficial al Pentagonului, potrivit AFP, citat de news.ro.

08:12Rusia s-a confruntat cu "numeroase eșecuri" cu dronele de fabricație iraniană achiziționate de la Teheran în această lună pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, potrivit unui înalt oficial al administrației americane, citat de Reuters.

07:50Bulgaria a început negocierile cu compania de stat rusă Gazprom pentru a reveni la un contract în vederea soluţionării lipsei de gaz, relatează dpa și Agerpres.

07:43Armata rusă a afirmat luni că a respins "tentative de ofensivă" ucrainene în regiunile Herson şi Nikolaev, în sudul Ucrainei, şi că a produs "pierderi grele" forţelor Kievului, transmit AFP și Agerpres.

"Această nouă tentativă de operaţiuni ofensive a inamicului a eşuat lamentabil", a dat asigurări ministerul rus.

Potrivit acestuia, "unităţile armatei ucrainene au suferit pierderi grele în urma unei defensive active a trupelor ruse".

Comunicatul afirmă că armata rusă a distrus 26 de tancuri, 32 de vehicule blindate şi două avioane Su-25 ale armatei ucrainene. "Inamicul a pierdut peste 560 de militari", mai susţine ministerul rus.

07:35Rusia suferă pierderi semnificative în sudul Ucrainei, potrivit comandamentului operațional "Sud", care a anunțat că au fost uciși 82 de soldați ruși și au distrus 30 de echipamente, inclusiv două tancuri T-72, 11 obuziere Msta-B, trei MLRS, un sistem de rachete S-300, un sistem de aruncătoare de flăcări, tunul autopropulsat Giatsint-S, o rachetă ghidată antitanc, un sistem de mortiere autopropulsate NONA, un sistem de mortiere de 120 mm, două obuziere autopropulsate și șase vehicule blindate. De asemenea, armata ucraineană a distrus trei depozite de muniții și un pod improvizat în regiune. (The Kyiv Independent)

00:55 FT: Olaf Scholz schițează o nouă viziune privind UE propunând un sistem european de apărare antiaeriană

00:38Cei doi factori decisivi care au susținut economia rusă în primele șase luni de sancțiuni

Până în prezent, noul regim de sancțiuni a adus rezultate mixte. Pe de o parte, produsul intern brut (PIB) al Rusiei a scăzut cu 4% în al doilea trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, scădere care se așteaptă să se accelereze la 7% în al treilea trimestru.

00:26Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că apărătorii ucraineni îi vor alunga pe invadatorii ruși la graniță și i-a avertizat pe militari că „dacă vor să supraviețuiască, este timpul să fugă”, relatează Ukrainska Pravda.

23:58Înregistrări video apărute pe rețelele de socializare arată atacuri puternice asupra orașului Nova Kahovka, din regiunea Herson, unde ucrainenii au început o contraofensivă pentru recuperarea teritoriilor capturate de ruși.

23:50Patru găuri au apărut în acoperișul unei clădiri de la centrala nucleară Zaporojie, lângă cel puțin trei transportoare blindate rusești, potrivit noilor imagini din satelit de la Maxar Technologies, relatează CNN.

23:30Casa Albă: Contraofensiva Ucrainei îi forțează pe ruși să atragă surse din est, potrivit Kyiv Independent.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a spus la CNN că Rusia „se confruntă cu dificultăți de personal care nu sunt ușurate” de contraofensivă.

23:25Lituania finalizează construcția gardului de la granița cu Belarus

Lituania a anunțat luni că a finalizat construcția unei bariere de-a lungul frontierei sale cu Belarus pentru a combate imigrația ilegală, scrie AFP.

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri ale ultimei zile:

  • Trupele ucrainene au început contraofensiva mult așteptată în regiunea sudică Herson, au declarat oficiali militari. Potrivit acestora, recentele lovituri ale Ucrainei asupra rutelor logistice sudice ale Rusiei au "slăbit fără îndoială inamicul". "Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca militarii ruși să fugă. Ocupanții trebuie să știe: îi vom alunga până la graniță. Până la granița noastră, a cărei linie nu s-a schimbat", a declarat luni seară președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
  • Trupele ucrainene, care au început o contraofensivă, au străpuns apărarea rusă în mai multe sectoare de pe lini frontului din apropierea orașului Herson, a declarat un consilier de rang înalt al președintelui Volodimir Zelenski.
  • Bombardamentele rusești au lovit zone rezidențiale din orașul Nikolaev din sudul Ucrainei, ucigând două persoane și distrugând case, au declarat oficiali ai orașului.
  • O echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) se îndreaptă spre centrala nucleară ucraineană Zaporojie, în timp ce Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardamente în apropierea acesteia, care stârnesc temeri privind un dezastru.
  • Ministerul rus al apărării a declarat că forțele ruse au doborât o dronă ucraineană care încerca să atace complexul reactorului Zaporojie, în timp ce alți oficiali au declarat că o rachetă ucraineană a lovit un depozit de combustibil de la centrală.
  • Mii de persoane care fug din zonele ocupate de Rusia în sudul Ucrainei sosesc într-un oraș din apropierea centralei Zaporojie, în ciuda temerilor legate de o scurgere de radiații. Pentru mulți, bombardamentele din orașele lor natale reprezintă un pericol iminent.
  • Trupele ucrainene au recuperat patru sate din apropierea orașului Herson, care este capturat temporar de ruși, a declarat o sursă militară ucraineană pentru CNN. „Ținta” lor principală este Herson, a adăugat sursa.
  • Ucraina l-a convocat pe ambasadorul turc după ce Rusia a reușit să treacă un sistem S-300 prin Bosfor, relatează Kyiv Independent.
  • Podul Antonovsky ar fi fost lovit din nou, potrivit imaginilor de pe rețelele de socializare și Unian.net, care notează că cel puțin 8 explozii s-au auzit în Hersonul ocupat de ruși.
  • FOTO Imagini de satelit confirmă că Rusia a trimis o baterie de rachete antiaeriene S-300 din Siria către un port rusesc din apropiere de Crimeea
  • Kremlinul nu vrea demilitarizarea centralei nucleare Zaporojie și cere Occidentului să facă presiuni asupra Ucrainei