Polonia a anunțat planul construirii, împreună cu Ucraina, a unei conducte transfrontaliere pentru a transporta ulei vegetal ucrainean către portul polonez Gdansk, în încercarea de a stimula exporturile ucrainene pe fondul războiului, a informat publicația poloneză Economic Portal, potrivit Kyiv Independent.

Sticle cu ulei de floarea-soareluiFoto: Agerpres

„Consiliul de Miniștri a acceptat cererea Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru acordul Consiliului de Miniștri de a încheia un Memorandum de Înțelegere între Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale al Republicii Polone și Ministrul Infrastructurii al Republicii Polone, Ministerul Politicii Agricole și Alimentației al Ucrainei, Ministerul Infrastructurii al Ucrainei (...) privind dezvoltarea unui proiect de conductă transfrontalieră pentru transportul uleiurilor vegetale din Ucraina către portul Gdansk” a declarat, marți, într-un comunicat de presă, Cancelaria Primului Ministru.

Potrivit Cancelariei Primului Ministru, guvernul a fost de acord să încheie un memorandum de înțelegere privind pregătirea acestui proiect. "Implementarea memorandumului va contribui la o deblocare parțială a exporturilor ucrainene și la creșterea securității alimentare în țările în curs de dezvoltare, care sunt amenințate de foamete. În consecință, aceasta ar trebui să reducă presiunea migratorie către Europa" - mai arată comunicatul.

Potrivit anunțului, „Polonia și Ucraina se vor strădui să dezvolte în comun un proiect de construire a unei conducte transfrontaliere pentru transportul uleiurilor vegetale cu încărcare în Ucraina”. Acest lucru se aplică și terminalului portuar de transbordare, care va fi amplasat inițial în portul Gdansk.

Ambele țări vor forma un grup de lucru care va prezenta posibile variante ale locației proiectului spre aprobare. Acest lucru se aplică în special rutelor conductei.

„Grupul de lucru va oferi, de asemenea, informații despre posibili parametri tehnici aproximativi, costuri și condiții pentru implementarea proiectului, în special traseul propus al conductei”, arată comunicatul.

Memorandumul va fi încheiat pentru trei ani, cu prelungire automată. Documentul poate fi reziliat, dar nu mai târziu de șase luni înainte de sfârșitul perioadei următoare. Memorandumul nu va constitui un acord internațional în sensul dreptului internațional public.

Comunicatul de presă a subliniat că începerea războiului cu Ucraina de către Rusia și blocarea porturilor sale maritime au forțat căutarea de noi rute pentru transportul produselor agroalimentare ucrainene.

"Ucraina este un important producător și exportator mondial de cereale și uleiuri vegetale. Până la izbucnirea războiului, peste 90 la sută din aceste produse erau exportate prin porturi situate la Marea Neagră", potrivit documentului citat.