Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că apărătorii ucraineni îi vor alunga pe invadatorii ruși la graniță și i-a avertizat pe militari că „dacă vor să supraviețuiască, este timpul să fugă”, relatează Ukrainska Pravda.

Președintele Ucrainei Volodimir ZelenskiFoto: Ukrainian Presidential Press Off / Zuma Press / Profimedia

Zelenski a spus că nimeni nu va spune care sunt planurile Forțelor Armate ale Ucrainei și că este timpul ca armata rusă să fugă sau să se predea, în contextul lansării ofensivei în sudul Ucrainei.

  • „Dar invadatorii trebuie să știe: îi vom alunga până la graniță. Până la granița noastră, a cărei linie nu s-a schimbat. Invadatorii o cunosc bine.
  • Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă. Să fugă acasă. Dacă vă este frică să vă întoarceți acasă în Rusia, ei bine, lăsați astfel de ocupanți să se predea și le garantăm îndeplinirea tuturor normelor Convențiilor de la Geneva”.

Zelenski a avertizat că, dacă invadatorii nu îi vor asculta apelul, vor avea de-a face cu apărătorii ucraineni care „nu se vor opri până nu vor elibera tot ce aparține Ucrainei”.

Potrivit președintelui, războiul a început odată cu ocuparea Crimeei și Donbasului și ar trebui să se încheie cu eliberarea acestora.

Un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, Alexei Arestovici, a spus că trupele ucrainene care desfășoară o contraofensivă au spart apărarea rusă în mai multe sectoare ale frontului din apropierea orașului Herson.

El a mai spus că forțele ucrainene bombardau feriboturile pe care Moscova le folosește pentru a alimenta teritoriile ocupate de ruși de pe malul de vest al râului Nipru, în regiunea Herson.

O sursă militară ucraineană a declarat pentru CNN că trupele ucrainene au recuperat patru sate din apropierea orașului Herson.

„Operațiunea a început noaptea cu bombardarea masivă a pozițiilor rusești și în spatele” pozițiilor rusești, a spus sursa, pe care CNN nu o numește din motive de securitate.

„Directia principală a atacului a fost asupra localității Pravdîne. Le-am lovit infanteria din RPD (Republica Populară Donețk) și RPL (Republica Populară Lugansk), iar ei au fugit”, a declarat sursa pentru CNN.

„Acum am eliberat patru sate. Prima lor linie de apărare a fost spartă în trei locuri”, a spus sursa militară.