Kremlinul a cerut luni comunității internaționale să exercite presiuni asupra Ucrainei pentru a reduce tensiunea militară de la centrala nucleară Zaporojie, acuzând Kievul că pune în pericol Europa, potrivit Reuters.

Dmitri Peskov, ​purtătorul de cuvânt al lui Vladimir PutinFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat luni dimineață că va inspecta centrala în această săptămână și că o echipă de specialiști se află în drum spre Zaporojie, care a devenit centrul preocupărilor internaționale, în timp ce atât Ucraina, cât și Rusia se acuză reciproc că pun în pericol siguranța acesteia.

"Presiunea asupra părții ucrainene pentru a înceta bombardamentele poate reduce tensiunea militară", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat ce ar dori Moscova să vadă făcut pentru a detensiona situația de la centrala nucleară.

"Toate țările sunt obligate să exercite presiuni asupra Ucrainei pentru ca aceasta să nu mai expună continentul european la pericol", a adăugat Peskov.

Dmitri Peskov a declarat că Moscova a salutat misiunea care va ajunge la centrala nucleară Zaporojie și că este pregătită să coopereze cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

Cu toate acestea, Peskov a precizat că Rusia nu vorbește despre posibilitatea de a crea o zonă demilitarizată la centrală, lucru pe care Statele Unite ale Americii au cerut-o.

___