​Forțele rusești au bombardat orașele ucrainene de peste râul de la centrala nucleară Zaporojie, au declarat oficialii ucraineni, în timp ce bombardamentele din jurul centralei au alimentat temerile privind un dezastru de radiații. Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a avut duminică o întâlnire secretă cu reprezentanți din apărare și securitate din Ucraina. La reuniune au participat șefii forțelor armate, ai agențiilor de informații, ai ministerului apărării, ai ministerului afacerilor interne, ai serviciului de securitate ucrainean, precum și ai altor forțe de apărare.

Militari ucraineni pe un transportor blindat - Război în UcrainaFoto: David Goldman / AP - The Associated Press / Profimedia

Cele mai importante informații de luni, ziua 187 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

00:55 FT: Olaf Scholz schițează o nouă viziune privind UE propunând un sistem european de apărare antiaeriană

00:38Cei doi factori decisivi care au susținut economia rusă în primele șase luni de sancțiuni

Până în prezent, noul regim de sancțiuni a adus rezultate mixte. Pe de o parte, produsul intern brut (PIB) al Rusiei a scăzut cu 4% în al doilea trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, scădere care se așteaptă să se accelereze la 7% în al treilea trimestru.

00:26Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că apărătorii ucraineni îi vor alunga pe invadatorii ruși la graniță și i-a avertizat pe militari că „dacă vor să supraviețuiască, este timpul să fugă”, relatează Ukrainska Pravda.

23:58Înregistrări video apărute pe rețelele de socializare arată atacuri puternice asupra orașului Nova Kahovka, din regiunea Herson, unde ucrainenii au început o contraofensivă pentru recuperarea teritoriilor capturate de ruși.

23:50Patru găuri au apărut în acoperișul unei clădiri de la centrala nucleară Zaporojie, lângă cel puțin trei transportoare blindate rusești, potrivit noilor imagini din satelit de la Maxar Technologies, relatează CNN.

23:30Casa Albă: Contraofensiva Ucrainei îi forțează pe ruși să atragă surse din est, potrivit Kyiv Independent.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a spus la CNN că Rusia „se confruntă cu dificultăți de personal care nu sunt ușurate” de contraofensivă.

23:25Lituania finalizează construcția gardului de la granița cu Belarus

Lituania a anunțat luni că a finalizat construcția unei bariere de-a lungul frontierei sale cu Belarus pentru a combate imigrația ilegală, scrie AFP.

22:31Trupele ucrainene au recuperat patru sate din apropierea orașului Herson, care este capturat temporar de ruși, a declarat o sursă militară ucraineană pentru CNN. „Ținta” lor principală este Herson, a adăugat sursa.

22:09 Ucraina l-a convocat pe ambasadorul turc după ce Rusia a reușit să treacă un sistem S-300 prin Bosfor, relatează Kyiv Independent.

Ministerul de Externe al Ucrainei a citat rapoarte conform cărora Rusia a folosit nava de marfă civilă Sparta-II pentru a transfera echipamente militare, inclusiv sisteme de apărare aeriană S-300, către Rusia din Siria.

21:44Ministerul rus al Apărării a recunoscut că este în derulare o contraofensivă ucraineană, dar susține că eșuează, subliniind că „au fost distruse 26 de tancuri ucrainene, 23 de vehicule de luptă de infanterie, alte 9 vehicule blindate de luptă și au fost doborâte 2 avioane de atac Su-25”.

21:22 Podul Antonovsky ar fi fost lovit din nou, potrivit imaginilor de pe rețelele de socializare și Unian.net, care notează că cel puțin 8 explozii s-au auzit în Hersonul ocupat de ruși, în timp ce ucrainenii au spus că au lansat o contraofensivă pentru a-și recupera teritoriile capturate de forțele ruse.

20:40FOTO Imagini de satelit confirmă că Rusia a trimis o baterie de rachete antiaeriene S-300 din Siria către un port rusesc din apropiere de Crimeea

Atac cu rachete rusești în Nikolaev

19:53Numărul persoanelor rănite în atacul rusesc asupra orașului Nikolaev a crescut la 24, potrivit guvernatorului Vitali Kim.

Rusia a lovit orașul cu 12 rachete, ucigând cel puțin 2 persoane. Atacurile de la Nikolae vin în momentul în care Ucraina și-a început contraofensiva asupra regiunii Herson, ocupată de ruși.

19:22 Oleksii Kovalev, un fost deputat din partidul lui Volodimir Zelenski, dar care a colaborat cu rușii după ce Herson a fost ocupat de armata rusă, a fost împușcat în cap acasă, alături de iubita lui duminică seară, spun anchetatorii ruși, relatează Kyiv Post. El mai fusese o dată ținta unei tentative de ucidere.

18:35O femeie, cetăţeană a Federaţiei Ruse, dar care locuieşte de mulţi ani în regiunea Rivne, a fotografiat mişcarea echipamentelor militare şi a militarilor pe străzile oraşului Sarnî și a divulgat informațiile Rusiei, relatează Ukrainska Pravda.

Ulterior, suspecta a transmis pe WhatsApp aceste fotografii cu comentarii despre direcția Forțelor Armate ale Ucrainei unor persoane neidentificate. Informațiile despre astfel de mișcări erau secrete și nu au fost dezvăluite oficial.

18:26Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) spune că a identificat un soldat rus care ar fi torturat și ucis 5 civili în apropiere de Bucha. SBU l-a acuzat în lipsă pe Iznaur Musaev de încălcarea legilor și obiceiurilor războiului în timpul ocupației ruse în martie în regiunea Kiev, scrie Kyiv Independent.

Ucraina nu mai este interesată de un plan de acțiune pentru aderarea la NATO, vrea direct calitatea de membru

18:16Ucraina nu mai este interesată de un plan de acțiune pentru aderarea la NATO, vrea direct calitatea de membru. „Ucraina are experiență de luptă pe care aliații NATO nu o au”, a spus viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică al Ucrainei, Olha Stefanishyna

17:47O altă multinațională - Logitech International, producătorul de componente pentru computere- și-a anunțat intenția de a-și înceta operațiunile rămase în Rusia, conform Reuters. „În martie, am comunicat că Logitech va opri livrările către Rusia. Am monitorizat situația îndeaproape și, din păcate, circumstanțele nu ne permit continuarea afacerilor ca înainte”, a transmis Logitech International.

17:38Prima reacție a guvernului ucrainean despre contraofensiva din sudul țării

17:28Două persoane au fost ucise și cinci rănite în bombardamentele rusești asupra orașului Nikolaev, din sudul Ucrainei, luni, a declarat primarul, relatează Reuters.

„(Atacurile) au lovit casele rezidențiale și instituțiile de învățământ”, a scris Oleksandr Senkevici pe Telegram.

17:18Mass-media afiliată statului rus relatează că a fost ordonată o evacuare în masă în orașul Nova Kahovka din regiunea Herson, controlată de Rusia. Informația vine pe fondul contratacului ucrainean prin care forțele armate ale Ucrainei încearcă să elibereze localitățile capturate de ruși.

17:17Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, i-a invitat, în 8 septembrie, în Germania, pe omologii săi din ţările aliate la o nouă reuniune privind capacităţile militare ale Ucrainei în faţa Rusiei, a anunțat Pentagonul. În aprilie, reprezentanţii a circa 40 de state s-au reunit în acelaşi loc, la baza aeriană americană Ramstein din vestul Germaniei, unde au pus bazele unui "grup de contact" pentru apărarea Ucrainei.

17:05Oficiali instalați de Rusia în Ucraina au declarat luni că un obuz ucrainean a făcut o gaură în acoperișul unui depozit de combustibil de la centrala nucleară Zaporojie, a informat agenția de presă RIA Novosti, relatează Reuters.

16:45Mai mulți locatari au murit după ce rușii au bombardat luni mai multe case în Nikolaev, a scris guvernatorul regional Vitalii Kim pe Telegram, relatează Reuters.

"Centrul orașului este puternic bombardat. Încă sunt lansate rachete. Nu părăsiți adăposturile", a scris Kim cu câteva minute înainte de a confirma decesele.

Negocieri urgente UE pe fondul creșterii prețurilor la energie, pe 9 septembrie

16:43 VIDEO Cum au modificat soldații ucraineni Humvee-urile primite de la armata americană

16:34 Uniunea Europeană pregătește „o intervenție de urgență și o reformă structurală a pieței de energie electrică”, a anunțat luni președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP.

Miniștrii energiei din UE vor purta discuții de urgență pe 9 septembrie, a declarat luni ministrul ceh al Industriei și Comerțului, Jozef Sikela, în condițiile în care prețurile cresc în Europa de la invazia Ucrainei de către Rusia.

"Convoc o reuniune extraordinară a Consiliului Energie. Ne vom întâlni la Bruxelles pe 9 septembrie. Trebuie să reparăm piața energiei", a declarat Sikela, a cărei țară deține în prezent președinția Consiliului, pe Twitter.

16:04 Ungaria spune că va semna un nou contract cu Gazprom în câteva zile, indiferent „că place sau nu”

15:51Zelenski acuză Rusia de terorism economic, în timp ce europenii se pregătesc să pună mai multe pături pe ei la iarnă

15:01Este posibil ca Rusia să ardă și mai multe gaze în următoarele luni, pe măsură ce depozitele țării se vor umple, a declarat luni directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, la o conferință organizată în Norvegia, transmite Reuters.

Acesta a declarat că încrederea în Rusia ca furnizor de energie s-a erodat în întreaga lume în urma invaziei din Ucraina și a reducerii exporturilor de gaze și că pierderea Europei ca partener va afecta Moscova.

"Rusia nu câștigă bătălia energetică aici", a spus Birol.

Următorul sezon rece va fi un test al solidarității Europei, iar dacă continentul va eșua atunci când va fi testat, impactul ar putea fi resimțit "dincolo de această criză energetică", a spus Birol.

Presa ucraineană anunță că a început mult așteptatul contraatac din sudul țării

14:56Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, avertizează că misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară Zaporojie ocupată de ruși va fi „cea mai grea din istoria” agenției, scrie The Guardian.

Rusia „pune nu numai Ucraina, ci și întreaga lume în pericol de accident nuclear”, a spus Kuleba în timpul unei vizite la Stockholm.

De asemenea, el a cerut Rusiei să părăsească centrala nucleară: „Rusia trebuie să plece și AIEA, precum și multe țări ale lumii, trebuie să o determine să plece, este la fel de simplu. Acesta este singurul mod de a asigura securitatea nucleară”.

14:42 Presa ucraineană anunță că a început mult așteptatul contraatac din sudul țării / Informații contradictorii despre amploarea ofensivei

14:24Secțiunea pentru copii de pe site-ul Kremlinului, un izvor nesecat de informații uimitoare despre președinte, democrație și drepturile cetățenilor

13:27Kremlinul nu vrea demilitarizarea centralei nucleare Zaporojie și cere Occidentului să facă presiuni asupra Ucrainei

12:55 Rusia încearcă să împiedice țările europene să își refacă stocurile de gaz pentru a face față iernii care se apropie, a declarat luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la o conferință privind petrolul și gazele din Norvegia, relatează Reuters.

Germania vrea să ajute Ucraina să își consolideze sisteme de artilerie și apărare aeriană

12:42Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că dorește ca Germania să-și asume o „responsabilitate specială” pentru a ajuta Ucraina să-și consolideze sistemele de artilerie și apărare aeriană, promițând în același timp că Berlinul își va menține sprijinul pentru Kiev „atâta timp cât va trebui”.

12:28Aliații Moscovei au început să trimită militari în Rusia pentru exerciții comune

12:00 Compania suedeză Ericsson a anunțat luni că va reduce treptat activitățile comerciale din Rusia în următoarele luni, pe măsură ce producătorul de echipamente de telecomunicații își va îndeplini obligațiile față de clienți, transmite Reuters.

Compania, care și-a suspendat activitatea în Rusia pe termen nedefinit în aprilie, a precizat că are aproximativ 400 de angajați în Rusia și că va oferi sprijin financiar celor afectați.

11:49Premierul suedez Magdalena Andersson a anunțat luni că Suedia va oferi Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 500 de milioane de coroane (46,75 milioane de dolari), conform Reuters.

Andersson a spus, după o întâlnire cu ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, că, în total, Guvernul Suediei va oferi Ucrainei un pachet total de ajutor suplimentar de 1 miliard de coroane, atât asistență militară, cât și civilă.

Serviciul de Securitate al Rusiei susține că ar fi identificat un al doilea asasin în cazul uciderii Dariei Dughina

11:35VIDEO Rusia afirmă că o pensionară hipnotizată de serviciile ucrainene a dat foc mașinii unui general al Statului Major de la Moscova

11:19Un oficial pro-rus a declarat luni că siguranța viitoarei misiuni a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică care va ajunge la centrala nucleară Zaporojie va fi garantată, transmite agenția rusă de presă TASS, citată de Reuters.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a anunțat că va vizita săptămâna aceasta centrala, care este ocupată de forțele rusești, dar care este în continuare administrată de personal ucrainean.

Autoritățile din regiune, susținute de Rusia, au declarat luni că nu au fost informate cu privire la detaliile vizitei, potrivit TASS.

11:09Conform Poliției române de Frontieră, cu o zi în urmă au intrat în România 13.018 de cetăţeni ucraineni, în scadere cu 6,75 % faţă de ziua precedentă. Astfel, începând cu 10 februarie și până în 28 februarie, au intrat în România 2.119.126 cetăţeni ucraineni.

11:02Opt civili au fost uciși în atacurile lansate duminică de ruși în Donețk, conform guvernatorului regional Pavlo Kirilenko, citat de Reuters.

Forțele ruse au bombardat infrastructura militară și civilă în apropiere de Bakhmut, Shumy, Yakovlivka, Zaytsevo și Kodema, a anunțat luni armata ucraineană.

10:31 FSB susține că a identificat un al doilea asasin în cazul uciderii Dariei Dughina / Ce rol ar fi avut acesta

10:28 Rusia a pierdut 47.100 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei, a anunțat Statul Major al forţelor armate ucrainene, citat de The Kyiv Independent.

Armata Rusiei a pierdut, de asemenea:

  • 1.947 de tancuri
  • 4.269 de vehicule blindate de luptă
  • 3.188 de vehicule și rezervoare de combustibil
  • 1.060 de sisteme de artilerie
  • 279 de sisteme de rachete cu lansare multiplă
  • 149 de sisteme de apărare aeriană
  • 203 elicoptere
  • 234 de avioane
  • 844 de drone
  • 15 ambarcațiuni

10:14Ucrainenii vor avea probabil cea mai rece iarnă din ultimele decenii, spune șeful companiei de stat de gaze Naftogaz, Yurii Vitrenko, care îi sfătuiește pe oameni să se aprovizioneze cu pături și haine groase pentru iarnă, scrie de The Guardian.

Conform oficialului ucrainean, temperaturile interioare vor fi stabilite între 17 și 18 grade, cu aproximativ patru grade mai mici decât în ​​mod normal.

Șeful companiei de stat de gaze Naftogaz din Ucraina mai spune că furnizarea căldurii în sistem centralizat va începe mai târziu și se va încheia mai devreme și că totul depinde de aliații internaționali ai Ucrainei - dacă aceștia vor aloca bani pentru a importa 4 miliarde de metri cubi de gaz.

09:33Militarii ruși râd de Serghei Șoigu. Unde a mai lucrat ministrul apărării până să fie preferatul lui Putin - evaluarea britanică

UE va discuta despre suspendarea vizelor pentru cetățenii ruși

09:04 Rusia intenționează să mobilizeze aproximativ 90.000 de militari, potrivit serviciilor secrete ucrainene, a declarat reprezentantul direcției principale de informații a ministerului apărării din Ucraina, Vadim Skibitski, transmite The Guardian.

”Sunt folosite diferite abordări: așa-numitele batalioane de voluntari și batalioane de rezervă, batalioane ale așa-numitei "rezerve militare de luptă a țării", pe care le recrutează acum în fiecare district militar pentru a reface pierderile și pentru a crește numărul celor care pot fi folosiți împotriva statului nostru", a declarat Skibitski.

Potrivit lui Skibitski, Rusia are probleme semnificative în ceea ce privește echiparea forțelor armate.

”Va fi de ajutor mobilizarea mai multor oameni din Federația Rusă? Probabil că nu, până la urmă. Pentru că moralul militarilor, în timp ce desfășoară operațiuni de luptă, scade, în primul rând. În al doilea rând, sunt din ce în ce mai puțini cei care doresc să intre în rândurile Uniunii Sovietice pe bază de voluntariat. În plus, a început panica în rândul populației din marile orașe, pentru că nimeni nu vrea pur și simplu să se înroreleze în forțele armate, cu atât mai puțin să meargă la război."

08:58 Cea mai puternică economie a Europei se pregătește pentru naţionalizarea Gazprom Germania

08:42Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat la postul austriac de televiziune ORF, că este puțin probabil ca miniștrii de externe ai UE să sprijine în unanimitate suspendarea vizelor pentru cetățenii ruși atunci când se vor întâlni pentru a discuta acest lucru, potrivit The Kyiv Independent.

Borrell a reiterat că este împotriva interzicerii vizelor pentru toți cetățenii ruși, însă este în favoarea unui proces mai selectiv.

08:14UE va discuta despre suspendarea vizelor pentru ruși și despre antrenarea trupelor ucrainene

O echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică va ajunge la centrala nucleară Zaporojie

07:56 UE este împărțită în privința interdicției turiștilor ruși în Europa sau a limitării drastice a accesului acestora pentru a-i pedepsi pentru războiul din Ucraina, notează AFP.

Subiectul se va afla pe agenda reuniunii miniștrilor europeni de externe care se deschide marți la Praga, țările cele mai ofensive, adică țările baltice, Polonia și Finlanda, sperând la o poziție comună a celor 27 de țări membre asupra acestei măsuri, care ar fi fără precedent în istoria UE.

07:33 Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat luni dimineață că se îndreaptă spre centrala nucleară ucraineană Zaporojie, care a fost ținta unor lovituri în ultimele săptămâni, transmite AFP.

"A venit ziua, misiunea AIEA în Zaporojie este acum pe drum. Trebuie să protejăm siguranța Ucrainei și a celei mai mari centrale din Europa", a scris Grossi pe Twitter, precizând că misiunea va ajunge "în cursul acestei săptămâni".

07:23Rușii au bombardat duminică de 82 de ori regiunea Sumî, potrivit guvernatorului Dmytro Zhyvytskyi, citat de The Kyiv Independent. Nu au fost victime sau pagube.

23:30„Salutările calde” trimise de Dmitri Medvedev Europei: „Gazul va ajunge la 5.000 de euro până la sfârșitul anului”

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri ale ultimei zile: