Militari din mai multe țări au început să sosească în Rusia pentru exerciții comune la care participă China și alți prieteni ai Federației Ruse, pe fondul tensiunilor dintre țările occidentale, Moscova și Beijing, a anunțat luni armata rusă, potrivit AFP.

Armata chineză în timpul unei exercițiuFoto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Exercițiile militare comune denumite Vostok-2022, vor avea loc între 1 și 7 septembrie în Orientul Îndepărtat rus, în prezența soldaților din mai multe țări vecine sau aliate cu Rusia, precum China, Belarus, Siria și India.

Aceste exerciții au loc într-un context în care tensiunile sunt ridicate între Rusia și țările occidentale, din cauza războiului din Ucraina, dar și între China și Statele Unite ale Americii, pe tema Taiwanului.

Washingtonul își exprimă în mod obișnuit îngrijorarea cu privire la apropierea dintre China și Rusia, care au legături strânse în domeniul apărării, afirmând că prietenia celor două state pun în pericol securitatea globală.

Trupele aliaților primesc echipament și arme

"Contingentele militare străine care participă la exercițiile Vostok-2022 au sosit pe terenul de antrenament Sergheevici din regiunea Primorie, în Orientul Îndepărtat rus, și au început să se pregătească și să-și primească echipamentele și armele", a precizat ministerul rus al Apărării.

În total, vor fi mobilizați "peste 50.000 de militari, peste 5.000 de piese de armament și echipamente militare, inclusiv 140 de avioane și 60 de nave de război și de sprijin", a mai precizat armata rusă, fără să precizeze numărul de participanți din fiecare țară.

Exercițiile, aflate sub comanda Statului Major rus, vor consta în "antrenamente defensive și ofensive" pe uscat, în aer și în Marea Japoniei și Marea Okhotsk, a mai spus ministerul rus al apărării.

În Marea Japoniei, navele rusești și chinezești se vor antrena pentru a "apăra comunicațiile maritime" și pentru a "sprijini forțele terestre" în zonele de coastă, potrivit aceleiași surse.

La jumătatea lunii august, China a confirmat că trimitea trupe în Rusia pentru a participa la aceste exerciții militare, dar a precizat că prezența sa "nu are nicio legătură cu situația regională și internațională actuală".

___