Rusia este împiedicată să își mute navele de război din Marea Mediterană în Marea Neagră după ce Turcia a închis Bosforul pentru navele de război, măsură luată încă de la începutul războiului. Cu toate acestea, Rusia a reușit să transporte sisteme avansate de armament, cum ar fi rachetele S-300, folosind nave comerciale.

Nave pe BosforFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

La adăpostul întunericului, o navă de marfă rusă - Sparta II - ar fi transportat armament pentru războiul Rusiei din Ucraina, scrie publicația Navalnews.com, într-un articol semnat de analistul H. I. Sutton.

Informațiile colectate până acum indică faptul că nava comercială rusească a transportat sistemul de apărare aeriană S-300 de la bazele sale din Siria către Marea Neagră.

Destinația navei Sparta II a fost Novorossiysk, un port rusesc în zona estică a Mării Negre și o bază navală importantă în apropiere de podul Kerch. Pe cale de consecință, rachetele S-300 ar urma să consolideze apărarea fie lângă Kerch, fie în alte zone de operațiuni rusești. În Crimeea se înregistrează o activitate crescută a dronelor ucrainene și este posibil ca aceste rachete să fie destinate să consolideze apărarea acolo.

Se presupune că nava a plecat din Tartus, în Siria, unde componentele sistemului S-300 au fost adunate pe chei. Sistemul S-300 a venit probabil de la un sit din Masyaf, în nordul Siriei., a început călătoria pe 20 august și a trecut Bosforul în noaptea de 24-25 august.

Tranzitul a fost observat de către respectatul observator de nave Yörük Ișık. După ce a așteptat la ancoră în apropierea coastei rusești, nava a intrat în Novorossiysk pe 27 august.

Se pare că nava este deținută de Oboronlogistikao companie deținută chiar de Ministerul rus al Apărării. Nava a fost adăugată în mod specific pe lista de sancțiuni a Biroului de control al activelor străine (OFAC) al Trezoreriei SUA. Echipajul nave este civil, dar încărcătura sa este adesea de natură militară.

Mutarea unor sisteme puternice de apărare aeriană din Siria în Marea Neagră poate fi semnificativă și ar putea implică lipsa de sisteme adiționale pentru Rusia prin să-și susțină războiul din Ucraina. În același timp, mutarea de echipamente militare din Siria slăbește forțele rusești și ale regimului Assad, scrie Navalnews.com