Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat luni dimineață că se îndreaptă spre centrala nucleară ucraineană Zaporojie, care a fost ținta unor lovituri în ultimele săptămâni, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"A venit ziua, misiunea AIEA în Zaporojie este acum pe drum. Trebuie să protejăm siguranța Ucrainei și a celei mai mari centrale din Europa", a scris Grossi pe Twitter, precizând că misiunea va ajunge "în cursul acestei săptămâni".

Artileria rusă a bombardat duminică localităţi din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, aflate pe celălalt mal al Niprului, au declarat oficialităţi locale agenţiei Reuters, citată de Agerpres.

Ministerul apărării de la Moscova a comunicat că ucrainenii bombardează zona. Purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul Igor Konaşenkov, a declarat că două atacuri au lovit pe terenul centralei, însă nivelul radiaţiilor se menţine normal.

Compania ucraineană Enerhoatom a confirmat că radiaţiile nu au crescut şi a transmis că nu are informaţii despre noi atacuri.

Centrala a fost ocupată de forţele ruse încă din martie, la începutul invaziei în Ucraina, iar ulterior Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc în repetate rânduri de bombardamente care periclitează cea mai mare instalaţie energetică nucleară din Europa.

___