Lituania a anunțat luni că a finalizat construcția unei bariere de-a lungul frontierei sale cu Belarus pentru a combate imigrația ilegală, scrie AFP.

Migranti de la granita Belarus - LituaniaFoto: Valdemar Doveiko / Sputnik / Profimedia

Bariera, sub forma unui gard de patru metri și sârmă ghimpată, se întinde pe aproximativ 550 de kilometri dintr-o frontieră comună de aproximativ 700 km.

"În toate secțiunile, lucrările sunt 100% finalizate", a declarat jurnaliștilor șefa guvernului lituanian, Ingrida Simonyte.

Pe restul frontierei, care trece prin mlaștini, lacuri și râuri, este "tehnic imposibil" să se construiască o barieră fizică, a adăugat ea.

Imigrația ilegală în Lituania a crescut în acest an, aproximativ 4.200 de imigranți - în principal din Orientul Mijlociu și Africa - reușind să treacă granița din Belarus.

Occidentul a acuzat regimul belarus că a orchestrat afluxul împreună cu aliatul său rus într-un atac "hibrid", ceea ce Minskul neagă.

Lituania are o politică de refuz de intrare a migranților, fiind acuzată de refulare ilegală.

În ciuda acestor acuzații, Simonyte a declarat că țara sa va continua cu această tactică controversată și va explora posibilitățile legale pentru a o menține chiar și fără a impune starea de urgență.

Cu toate acestea, a recunoscut ea, acest lucru ar fi o provocare în contextul dreptului internațional în această privință.

"Vom avea mult de lucru în acest domeniu", a recunoscut Simonyte.

Numărul migranților ilegali care încearcă să treacă în Lituania a crescut din nou în ultima vreme.

Sâmbăta trecută, polițiștii de frontieră au refuzat intrarea a 125 de migranți, cel mai mare număr de la începutul anului.

Polițiștii de frontieră lituanieni îi acuză pe omologii lor belaruși că îi ajută pe migranți să intre în Lituania.

Aceștia "participă în mod activ la deteriorarea gardului nou construit", a declarat Rustamas Liubajevas, șeful poliției de frontieră lituaniene.

"De la începutul lunii iulie, au fost înregistrate 95 de cazuri de pagube", a spus el.