Ambasadorul Turciei în Ucraina, Yagmur Ahmet Guldere, a fost chemat luni la Ministerul Afacerilor Externe pentru a da explicații, după ce potrivit imaginilor din satelit și informațiilor din presă Rusia a transportat sisteme de rachete S-300 din Siria către Rusia prin strâmtoarea Bosfor cu nava „Sparta”.

Prezența bateriei S-300 la Masyaf, Siria, în aprilie, și locul gol lăsat în urmă pe 25 augustFoto: AFP / AFP / Profimedia

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei, Mykola Tochytskyi, i-a transmis ambasadorului Turciei îngrijorarea părții ucrainene în legătură cu informațiile disponibile privind transportarea sistemelor de rachete S-300 din Siria către Rusia prin strâmtoarea Bosfor cu nava „Sparta”.

„Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei a atras atenția ambasadorului Turciei asupra faptului că, potrivit prevederilor Convenției privind regimul strâmtorilor din 20 iulie 1936, nava specificată se încadrează în definiția unei nave de război în sensul prezentei convenții”, arată un comunicat al MAE ucrainean.

Potrivit documentului citat, Tochytskyi a solicitat părții turce să furnizeze informații oficiale cu privire la încărcătura care a fost transportată de nava „Sparta II” prin strâmtoarea Bosfor, precum și cu privire la măsurile luate de Turcia pentru a respecta prevederile Convenției și a preveni în continuare escaladarea războiului ruso-ucrainean.

Totodată, Tochytskyi și-a exprimat speranța că partea turcă va respecta cu strictețe decizia sa din 28 februarie 2022 de a închide strâmtoarea din Marea Neagră pentru navele de război ruse în timpul războiului ruso-ucrainean, în conformitate cu poziția Republicii Turcia de a sprijini suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele sale recunoscute internațional.

Imagini din satelit ale companiei ImageSat International au surprins magini care arată prezența bateriei S-300 la Masyaf, Siria, în aprilie, și locul gol lăsat în urmă pe 25 august, după ce acesta a fost expediat spre portul Tartus.

Imagini separate au arătat componentele bateriei pe un doc din Tartus între 12 și 17 august. Până pe 20 august acestea dispăruseră, iar ISI a concluzionat că au fost transferate pe o navă rusă, Sparta II, care a părăsit Tartus spre portul rusesc din Novorossiysk.

Datele de la Refinitiv Eikon arată că Sparta II se află în prezent în Novorossiysk, unde a ajuns prin strâmtoarea Dardanele din Turcia.

Acestea ar confirma informațiile apărute cu o zi în urmă cu privire la faptul că Rusia ar fi reușit să treacă un sistem S-300 prin Bosfor în Marea Neagră, în contextul în care Turcia a interzis tranzitul navelor militare.