Site-ul independent rusesc de investigație Meduza a făcut o paralelă între informațiile despre președinte, democrație și drepturile cetățenilor, care se regăsesc în secțiunea pentru copii de pe site-ul Kremlinului și știrile din ultima perioadă.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

Secțiunea pentru copii de pe site-ul Kremlinului a apărut în 2004 și este susținută de texte scrise de Grigori Oster și președintele rus Vladimir Putin, care au atras de nenumărate ori atenția jurnaliștilor, ca și în cazul de față, când site-ul independent rusesc de investigație Meduza a încercat să pună în oglindă informațiile oficiale cu știrile relatate de mass-media independente.

Despre președinte

Secțiunea pentru copii de pe site-ul Kremlinului: "Președintele este șeful statului. El este cea mai importantă persoană din țara noastră. Președintele are putere. Dar președintele nu este un conducător, nu este un împărat, nu este un stăpân și un domnitor. Nu ar trebui să cădem în genunchi în fața președintelui nostru și să îi jurăm credință. Dimpotrivă, nu noi, cetățenii, suntem în slujba președintelui, ci președintele a jurat credință față de noi, poporul rus. A fi președinte este o meserie."

Versus știre despre președintele Rusiei

La înmormântarea lui Dariei Dughina, liderul LDPR, Leonid Sluțki, a declarat: "O singură țară! Un singur președinte! Și o singură victorie", ceea ce i-a făcut pe unii utilizatori de rețele de socializare să amintească de sloganul nazist: "O națiune, o țară, un Führer" (Ein Volk, ein Reich, ein Führer). Iar acum câțiva ani, președinte al Dumei de Stat a Federației Ruse Viaceslav Volodin a proclamat: "Fără Putin, nu există Rusia".

Despre mitinguri și proteste

Secțiunea pentru copii de pe site-ul Kremlinului: "Poți să faci o demonstrație, adică să arăți tuturor cât de mult îți dorești să înoți în râu. În timpul demonstrației, puteți purta afișe și striga sloganuri precum ”Vrem să înotăm!", "Fericirea noastră este în râu", "Trăiască scufundările și snorkelingul". De asemenea, puteți să organizați dezbateri sau să vă certați cu cei care preferă culesul ciupercilor și să-i convingeți că înotul în râu este mult mai distractiv decât culesul ciupercilor"

Versus știre despre proteste recente în Rusia

În urma reținerii fostului primar din Ekaterinburg, Evgheni Roizman, în Piața 1905, câteva zeci de persoane s-au adunat pentru o "acțiune tăcută" în sprijinul politicianului.

Oamenii s-au așezat pur și simplu pe treptele monumentului lui Lenin - dar poliția i-a împrăștiat oricum.

Despre opoziție

Secțiunea pentru copii de pe site-ul Kremlinului: "De fapt, într-o democrație sănătoasă, cei care nu sunt de acord cu politicile guvernului nu numai că nu împiedică guvernul să funcționeze, ci, dimpotrivă, îl ajută. Pentru că într-un stat democratic puterea de stat este organizată în așa fel încât chiar și oponenții săi sunt în beneficiul statului.”

Versus știre despre opoziție

La scurt timp după ce a început războiul din Ucrain, președintele rus Vladimir Putin i-a numit "coloana a cincea" pe cei care vorbesc despre pierderile provocate de război și problemele socio-economice pe care le-a cauzat. Potrivit lui Putin, poporul rus "va fi întotdeauna capabil să deosebească adevărații patrioți de ticăloși și trădători și îi va scuipa pur și simplu ca pe un țânțar care le-a intrat accidental în gură".

În total, de la începutul războiului, 90 de persoane au fost trimise în judecată pentru "informații false" despre armată și aproape patru mii de cazuri administrative pentru "discreditarea" acesteia.

Despre intervenția guvernului în viața cetățenilor

Secțiunea pentru copii de pe site-ul Kremlinului: "Nici președintele și nici statul nu au dreptul de a se amesteca în viața privată a adulților și a copiilor lor, spunându-le ce haine să poarte, ce muzică să asculte și ce cărți să citească."

Versus știre despre intervenția guvernului în viața cetățenilor

Duma de Stat se pregătește să adopte unul dintre proiectele de lege care propun interzicerea "propagandei homosexuale" nu doar în rândul copiilor, ci și al adulților.

Roskomnadzor a propus deja interzicerea vânzării de cărți cu "propagandă" LGBT+, deși nu a constatat nicio încălcare în cazul vânzării cărții "Vara în cravată de pionier", care a fost criticată de Zakhar Prilepin și Nikita Mikhalkov

Despre anturajul președintelui

Secțiunea pentru copii de pe site-ul Kremlinului: ”Dacă cineva a devenit un erou curajos sau a descoperit cum să cultive căpșuni de mărimea unui pepene verde, poate deveni cu siguranță favoritul întregii țări, al tuturor oamenilor.

Dar președintele nu trebuie totuși să dea impresia că îi place un cetățean mai mult decât altul. Este de datoria președintelui să se asigure că toți cetățenii au drepturi egale în toate domeniile.”

Versus știre despre anturajul președintelui

Meduza și o rețea globală de jurnaliști de investigație au descoperit că numeroase site-uri care, în diferite momente, au avut legături cu Vladimir Putin sau persoane din cercul său apropiat au o infrastructură IT comună.

De asemenea, în ultimele luni s-a aflat că fiul lui Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate, Ilya Medvedev, a intrat în posesia unor terenuri și că fosta soție a lui Putin, Lyudmila, deține o proprietate în centrul Moscovei care îi aduce milioane de dolari anual.

Despre dragostea pentru președinte

Secțiunea pentru copii de pe site-ul Kremlinului: "Ce trebuie să facă un cetățean care își iubește prea mult președintele, care nu poate trăi fără el, care atârnă portrete prezidențiale pe toți cei patru pereți și care memorează pe de rost tot ce a spus ieri președintele la televizor? În primul rând, să se calmeze.Și înțelegeți că președintele nu are nevoie de declarații de dragoste din partea cetățenilor. Președintele are nevoie de un singur lucru: ca cetățenii să nu-și încalce reciproc drepturile. Și nu trebuie să îl iubim pe președinte, ci trebuie să ne iubim patria.”

Versus știre despre dragostea pentru președinte

Liderul formației DDT Iuri Șevciuk a fost amendat cu 50 de mii de ruble pentru că a "discreditat" armata pentru că a spus că "patria nu este fundul președintelui".

Potrivit instanței, în timpul unui concert din luna mai, muzicianul "a îndemnat publicul să evalueze evenimentele care au loc în Ucraina și l-a încurajat să se îndoiască de scopul forțelor armate ruse de a desfășura o operațiune militară specială".

Cireașa de pe tortul secțiunii pentru copii de pe site-ul Kremlinului

Kremlinul încă îi învață pe copii că este ilegal să alegi a treia oară consecutiv aceeași persoană ca președinte.

"Chiar dacă toți cetățenii sunt absolut încântați de președintele lor, este ilegal să fie ales de trei ori la rând", se arată pe secțiunea pentru copii de pe site-ul Kremlinului, potrivit Meduza.

Acest fragment a fost citat în mod deosebit de către utilizatorii rețelelor de socializare în primăvara anului 2020, când un amendament constituțional îi permite lui Vladimir Putin să partipe la alegeri și să fie reales în 2024 și 2030.

Jurnaliștii independenți de la Meduza au întrebat dacă Kremlinul are de gând să corecteze informațiile pentru a nu-i induce în eroare pe copii, Dmitri Peskov a spus că aceasta este "o situație complet diferită", care "nu poate fi un motiv pentru a corecta mesaje atât de importante pe secțiunea pentru copii".

Ca urmare, această frază - cu mențiunea că "este interzis ca președintele să trișeze și să încalce Constituția" - rămâne încă pe site.

___