Un ofițer al armatei ucrainene a publicat ceea ce pare a fi prima înregistrare video cu luptele din Herson de la declanșarea contraofensivei Kievului în această regiune din sudul țării.

Incendii puternice in orasul Tavriisk din HersonFoto: Captura video

Înregistrarea a fost distribuită de colonelul Anatoli Stefan, ofițerul ucrainean care de-a lungul războiului a anunțat eliminarea mai multor generali și comandanți ruși, precum și a unora dintre militarii mai cunoscuți ai Moscovei.

Stefan notează că înregistrarea a fost făcută în afara orașului Tavriisk din Herson, ocupat de forțele armate rusești în primele săptămâni ale războiului, și adaugă în stilul ironic caracteristic că „din nou, ei (rușii) au fumat în locul greșit”.

Deși unele înregistrări cu ceea ce par a fi lupte în jurul orașului Herson, capitala regiunii cu același nume, au apărut pe platformele social media în cursul dimineții, aceasta pare a fi prima instanță în care armata ucraineană publică imagini video cu luptele din această zonă.

Ucraina a cerut un „blackout” mediatic asupra ofensivei din Herson

Luni după-masa, după ce presa ucraineană a anunțat că a început mult așteptata contraofensivă din sudul țării, consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a făcut un apel public către jurnaliștii și politicienii de la Kiev să nu difuzeze informații despre ofensiva din Herson, altele decât cele transmise pe canalele oficiale ale ministerului Apărării și forțelor armate ucrainene.

„Înțeleg dorințele și visurile voastre. Dar totuși sugerez să trecem la un format de comentariu prudent cu privire la oricare dintre acțiunile noastre militare”, a scris luni după-masa Podoliak într-un mesaj publicat pe Telegram.

„De aceea, aș dori să reamintesc încă o dată tuturor politicienilor, experților și liderilor opiniei publice (este clar că ei știu totul mult mai bine decât executorii direcți) despre importanța de a nu manipula și de a nu specula informațiile despre desfășurarea operațiunilor militare înainte de declarațiile oficiale ale reprezentanților Forțelor Armate sau ale Ministerului Apărării al Ucrainei”, a subliniat el.

Președinția Ucrainei a confirmat marți dimineață că regiunea Herson a devenit epicentrul unor lupte grele după ce armata ucraineană a atacat aici aproape pe toată lungimea frontului.

Șeful adjunct al autorităților de ocupație instalate de ruși în regiune, Kirill Stremousov, a fugit în Rusia în urmă cu o zi, de unde a dat asigurări că ofensiva ucraineană este „zadarnică”.

Urmărește ultimele evoluții din a 188-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.