Miniștrii Apărării din Uniunea Europeană au convenit marți, la o întâlnire informală de la Praga, să înceapă lucrările pregătitoare pentru un plan de formare al soldaților ucraineni de către UE, relatează AFP.

Josep BorrellFoto: Parlamentul European

„Nu este vorba doar despre război, ci și despre modul în care este dus, despre pregătirea soldaților”, a declarat șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, după discuții.

"Există multe inițiative de formare, dar nevoile sunt enorme. Trebuie să asigurăm coerența acestor eforturi", a adăugat el.

„Toate statele membre au convenit în mod clar asupra acestui punct și asupra începerii lucrărilor necesare pentru definirea parametrilor unei misiuni de asistență militară a UE în Ucraina”, a spus Borrell.

Soldații ucraineni ar putea fi antrenați în statele membre UE

Potrivit propunerii lui Borrell, deși detaliile încă nu sunt clare, soldații ucraineni care luptă împotriva invaziei ruse din 24 februarie ar putea fi antrenați în statele membre UE.

„E clar că trebuie să fim rapizi și ambițioși”, a spus Borrell.

Cu toate acestea, înainte de întâlnirea de la Praga, unii miniștri au fost mai puțin optimiști.

„Rămâne de văzut dacă aceasta este modalitatea corectă de a ajuta”, a spus ministrul luxemburghez, François Bausch, înainte de a adăuga: „Nu sunt atât de sigur”.

„Poate că s-ar putea face mai rapid și mai flexibil la nivel bilateral, sub coordonarea UE”, a spus el.

Ministrul austriac Klaudia Tanner și-a exprimat de asemenea îngrijorările.

„Prima întrebare care trebuie clarificată este dacă o astfel de misiune poate fi bine implementată”, a spus ea, adăugând că misiuni similare au avut loc în afara UE.

„Din perspectiva noastră, multe întrebări rămân fără răspuns”, a spus doamna Tanner.