Președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin au avut discursuri cu puține zile înainte de împlinirea unui an de război, prezentând viziuni extrem de diferite asupra lumii și a conflictului din Ucraina, Biden promițând să apere democrația, iar Putin afirmând că Occidentul este o amenințare pentru Rusia.

Război în Ucraina: Soldat ucrainean ce luptă în BahmutFoto: Yasuyoshi Chiba / AFP / Profimedia Images

SINTEZA ZILEI

  • Liderii Formatului Bucureşti 9 (B9) au adoptat, miercuri, o declaraţie comună în care afirmă că Rusia este cea mai importantă şi directă ameninţare pentru securitatea NATO şi că, pentru a-şi proteja cetăţenii şi teritoriul, aliaţii sunt angajaţi să crească nivelul prezenţei militare în ţările de pe Flancul estic.
  • Țările membre ale Uniunii Europene nu au reușit să ajungă miercuri la un acord cu privire la un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei care să fie adoptate până la împlinirea unui an de la declanșarea invaziei rusești vinerea aceasta, relatează Reuters, citând 4 surse diplomatice de la Bruxelles.
  • Reportaj: Putin superstar: Zeci de mii de ruși și-au aclamat liderul pe un stadion din Moscova / Copii ucraineni, urcați pe scenă
  • Tancurile de luptă Challenger 2 ar putea începe să sosească în Ucraina în "primăvară", a declarat miercuri ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, într-un interviu acordat Reuters.
  • Premierul britanic Rishi Sunak a confirmat miercuri că țara sa este pregătită să ajute alte țări care decid să furnizeze avioane de luptă Ucrainei, dar a susținut că furnizarea acestora ar fi complicată, potrivit Kyiv Independent.
  • Republica Cehă a furnizat sute de echipamente militare grele Ucrainei în ultimul an, inclusiv 89 de tancuri, a declarat miercuri premierul Petr Fiala.
  • O excursie pentru a-l vedea pe Putin. Vladimir Ziablitski a călătorit la Moscova din îndepărtata sa regiune siberiană pentru a asista la mega-concertul „patriotic” organizat cu ocazia împlinirii unui an de la invazia Ucrainei, scrie AFP.
  • Prim-ministrul lituanian Ingrida Šimonytė a declarat miercuri că suspendarea participării Rusiei la tratatul de reducere a armelor nucleare New START este "un truc al Moscovei pentru a crește presiunea". "Este în obiceiul lui Putin să folosească astfel de trucuri, știți, pentru a crește presiunea. Și nu există o mare surpriză în acest lucru", a declarat premierul într-un interviu acordat la CNN.
  • Premierul ungar Viktor Orban amenință că se va opune prin veto prelungirii sancțiunilor UE împotriva Rusiei, care trebuie reînnoite la fiecare șase luni, a relatat Politico, citând trei diplomați anonimi familiarizați cu această chestiune.
  • O fotografie distribuită pe rețelele de socializare de militari ai Directoratului Principal de Informații, serviciul de informații militare al forțelor armate ucrainene, arată că aceștia au intrat în posesia unui elicopter Sikorsky UH-60, legendarul „Black Hawk” fabricat în Statele Unite.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 364, LIVETEXT:

01:17Nou derapaj la televiziunea rusă de stat unde se vorbeşte despre asasinarea lui Joe Biden: „Adevăratul război nu a început încă”

Televiziunea rusă de stat nu este la prima sa provocare faţă de aliaţii Ucrainei. De la începutul războiului jurnaliştii canalului îşi tot înmulţesc declaraţiile şocante. Joe Biden a fost în ultima vreme ţinta acestor atacuri vitriolante.

00:40Zelenski: Dacă iniţiativa privind cerealele ar fi funcţionat la capacitate maximă, am fi putut exporta mai multe produse alimentare

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a referit, în mesajul transmis miercuri seara, la exportul cerealelor ucrainene pe cale maritimă, arătând că Rusia i-a pus sistematic piedici, iar Ucraina nu s-a putut folosi de această facilitate la capacitate maximă, aspect pe care partenerii Kievului îl cunosc, a subliniat liderul ucrainean.

00:30Zelenski împotriva lui Berlusconi: "Nu a avut niciodată bombele în casă"

Continuă la distanță polemicile dintre Silvio Berlusconi și Volodimir Zelenski. Și, de data aceasta, președintele ucrainean îi dă lovitura liderului Forza Italia, potrivit ANSA.

"Eu cred că nu a fost niciodată bombardată casa lui Berlusconi, tancurile nu au ajuns niciodată în grădina lui", a declarat Zelenski.

00:16Tancurile Challenger ar putea ajunge în Ucraina în primăvară

Tancurile de luptă Challenger 2 ar putea începe să sosească în Ucraina în "primăvară", a declarat miercuri ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, într-un interviu acordat Reuters.

Furnizarea de avioane de luptă Ucrainei ar fi complicată

23:56Retragerea lui Putin din tratatul nuclear, "un truc pentru a crește presiunea", afirmă premierul lituanian

Prim-ministrul lituanian Ingrida Šimonytė a declarat miercuri că suspendarea participării Rusiei la tratatul de reducere a armelor nucleare New START este "un truc al Moscovei pentru a crește presiunea".

"Este în obiceiul lui Putin să folosească astfel de trucuri, știți, pentru a crește presiunea. Și nu există o mare surpriză în acest lucru", a declarat premierul într-un interviu acordat la CNN.

23:06Șeful ONU, despre amenințările nucleare ale Rusiei: „Este timpul să ne retragem de pe marginea prăpastiei”

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a denunțat miercuri invazia Rusiei în Ucraina, pe care a calificat-o drept o încălcare a Cartei fondatoare a ONU și a dreptului internațional și a atras atenția asupra amenințărilor rusești privind posibila utilizare a armelor nucleare, potrivit Reuters.

22:22Sunak: Furnizarea de avioane de luptă Ucrainei ar fi complicată

Premierul britanic Rishi Sunak a confirmat miercuri că țara sa este pregătită să ajute alte țări care decid să furnizeze avioane de luptă Ucrainei, dar a susținut că furnizarea acestora ar fi complicată, potrivit Kyiv Independent.

21:52Armele moderne sunt esențiale pentru asigurarea apărării Ucrainei, afirmă președintele polonez

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat pentru CNN că armele moderne sunt esențiale pentru asigurarea apărării Ucrainei împotriva Rusiei.

Întrebat de Christiane Amanpour de la CNN dacă aceasta include și avioanele de luptă, el a răspuns: "Dacă există o astfel de nevoie, desigur, da".

21:27VIDEO Putin superstar: Zeci de mii de ruși și-au aclamat liderul pe un stadion din Moscova / Copii ucraineni, urcați pe scenă

O excursie pentru a-l vedea pe Putin. Vladimir Ziablitski a călătorit la Moscova din îndepărtata sa regiune siberiană pentru a asista la mega-concertul „patriotic” organizat cu ocazia împlinirii unui an de la invazia Ucrainei, scrie AFP.

Cehii au trimis 89 de tancuri și sute de vehicule grele în Ucraina

21:14Ucraina, Moldova și Georgia în contextul apropierii de UE: 5 principii pentru eficientizarea reformelor

Poziționarea Uniunii Europene (UE) față de Ucraina, Moldova și Georgia pe dimensiunea dialogului de accedere depinde de performanțele statelor. Componenta securității europene și motivația geopolitică a populației din cele trei țări a contat pentru UE la etapa acordării perspectivei în vara lui 2022.

20:51Politico: Premierul ungar amenință că se va opune prin veto sancțiunilor UE împotriva Rusiei.

Premierul ungar Viktor Orban amenință că se va opune prin veto prelungirii sancțiunilor UE împotriva Rusiei, care trebuie reînnoite la fiecare șase luni, a relatat Politico, citând trei diplomați anonimi familiarizați cu această chestiune.

20:06Cehii au trimis 89 de tancuri și sute de vehicule grele în Ucraina

Republica Cehă a furnizat sute de echipamente militare grele Ucrainei în ultimul an, inclusiv 89 de tancuri, a declarat miercuri premierul Petr Fiala, după ce s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden, potrivit Reuters.

Detaliind pentru prima dată amploarea livrărilor cehe, venite în cadrul cooperării dintre stat și sectorul privat, Fiala a spus că țara sa a trimis 226 de vehicule de luptă și blindate de infanterie, 38 de obuziere, 33 de lansatoare multiple de rachete, șase sisteme de apărare aeriană și patru elicoptere.

19:25Prima Doamnă a Ucrainei pledează la ONU pentru un tribunal special

Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a pledat miercuri, într-un mesaj video adresat Națiunilor Unite, pentru crearea unui tribunal special care să se asigure că „agresiuni” precum invazia rusă în țara sa „nu se mai pot repeta”, potrivit AFP.

19:00Liderii Formatului Bucureşti 9 (B9) au adoptat, miercuri, o declaraţie comună în care afirmă că Rusia este cea mai importantă şi directă ameninţare pentru securitatea NATO şi că, pentru a-şi proteja cetăţenii şi teritoriul, aliaţii sunt angajaţi să crească nivelul prezenţei militare în ţările de pe Flancul estic. La reuniunea extraordinară au participat și preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

UE nu a reușit să ajungă la un acord privind noi sancțiuni împotriva Rusiei înaintea împlinirii unui an de la declanșarea războiului

18:29 FOTO O fotografie distribuită pe rețelele de socializare de militari ai Directoratului Principal de Informații, serviciul de informații militare al forțelor armate ucrainene, arată că aceștia au intrat în posesia unui elicopter Sikorsky UH-60, legendarul „Black Hawk” fabricat în Statele Unite.

18:07Secretarul de stat american Antony Blinken şi secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, se vor întâlni pentru a discuta despre continuarea sprijinului pentru Ucraina, în contextul în care Consiliul de Securitate al ONU va organiza joi şi vineri o reuniune la împlinirea unui an de la începerea invaziei ruse în ţara vecină, a anunţat miercuri Departamentul de Stat al SUA, potrivit Reuters.

Agenţia ONU pentru drepturile omului a înregistrat peste 8.000 de civili decedaţi, număr pe care îl descrie drept „vârful aisbergului”.

17:45Țările membre ale Uniunii Europene nu au reușit să ajungă miercuri la un acord cu privire la un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei care să fie adoptate până la împlinirea unui an de la declanșarea invaziei rusești vinerea aceasta, relatează Reuters, citând 4 surse diplomatice de la Bruxelles.

17:20​Vladimir Putin l-a primit miercuri la Kremlin pe şeful diplomaţiei de la Beijing, Wang Yi, şi a anunţat că liderul chinez Xi Jinping va veni în Rusia, într-un moment în care relaţiile bilaterale au atins „noi frontiere”.

17:08Un document intern de strategie a Kremlinului aflat la dispoziția presei germane ar descrie în detaliu planurile Moscovei pentru o preluare progresivă a Belarus. Cercurile de securitate occidentale consideră că documentul este autentic.

17:06Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri, la Varşovia, alături de omologul polonez, Andrzej Duda, la reuniunea extraordinară a Formatului Bucureşti 9 (B9), avându-i ca invitaţi pe preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, şi pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. ( Pe larg aici)

16:58 FOTO Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, a publicat o fotografie șocantă despre care afirmă că arată câți dintre luptătorii săi au fost uciși într-o singură zi, acuzând din nou comandamentul de la Moscova că nu oferă suficientă muniție grupării sale paramilitare.

16:06Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit miercuri la Kremlin pe cel mai înalt responsabil al diplomaţiei chineze, Wang Yi, pentru a discuta un plan de pace propus de China în vederea încheierii războiului în Ucraina, plan ale cărui detalii publice sunt încă vagi şi faţă de care diplomaţi occidentali au avut reacţii negative, relatează agenţiile AFP şi EFE. Întâlnirea de miercuri sugerează legăturile privilegiate între Moscova și Beijing în contextul în care liderul de la Kremlin primește rar oficiali străini care nu sunt șefi de stat.

Spion sârb expulzat din România, la discursul lui Putin

15:42Bratislav Živković, un cetăţean sârb, fost comandant al unei grupări paramilitare, care a fost expulzat din România în 2017 și declarat indezirabil pentru 15 ani după ce a încercat să obțină informații militare despre baza NATO de la Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, a fost surprins în timp ce asista la discursul președintelui rus Vladimir Putin în primele rânduri.

14:39„Operațiunea Embargo”: Albania a confiscat o navă petrolieră despre care suspectează că transporta peste 160.000 de barili de petrol provenit din Rusia și a arestat echipajul vaporului pentru încălcarea embargoului impus de Occident.

13:51 Șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei, generalul Kirilo Budanov, afirmă că numeroasele incendii izbucnite în Rusia în ultimele luni nu sunt întâmplătoare și că „banii fac minuni”.

13:22Dmitri Skvorțov, un blogger pro-Kremlin căutat de autoritățile ucrainene pentru înaltă trădare, se ascundea într-o mănăstirea din Kiev, au anunțat Procuratura Generală și SBU, potrivit Ukrainska Pravda. Bărbatul a fost reținut fiind acuzat de înaltă trădare pentru că a publicat materiale în care negat existența Ucrainei ca stat și a poporului ucrainean ca grup etnic independent cu drepturi depline.

12:52Un centru comercial din orașul Shebekino, regiunea Belgorod, aflată la granița cu Ucraina, a fost lovit miercuri, susține guvernatorul regiunii rusești, Viaceslav Gladkov, potrivit The Guardian. O persoană ar fi fost rănită grav, a mai precizat oficialul rus.

12:49 Un depozit de muniție al trupelor rusești a fost lovit miercuri dimineața în zona portului Mariupol, oraș ocupat de ruși, susțin reprezentanții Consiliul Local, potrivit Ukrainska Pravda.

Lavrov s-a întâlnit cu șeful diplomației chineze, Wang Yi

12:42 Kremlinul nu a dorit să comenteze criticile lui Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, la adresa conducerii armatei ruse, pe care a acuzat-o recent de decizii „ce pot fi asimilate unei înalte trădări”.

12:10Pe măsură ce Rusia își continuă războiul împotriva Ucrainei, în Europa au crescut temerile că Kremlinul va pune ochii pe noi ținte pentru satisfacerea ambițiilor imperiale ale lui Vladimir Putin. Acum, îngrijorarea este că ar putea să nu aștepte până când se vor potoli luptele în Ucraina, ochind o nouă țintă: o țară mică, fostă republică sovietică, Republica Moldova, scrie „The Washington Post”.

12:04La Moscova au loc ultimele pregătiri pentru un concert de amploare pe stadionul Lujniki pentru a demonstra sprijinul societății rusești față de războiul de agresiune împotriva Ucrainei, la care este așteptat să ia cuvântul președintele rus Vladimir Putin, potrivit Meduza.

11:53Doi civili au fost răniți miecurci dimineață după ce forțele rusești au atacat Harkovului. Cel puțin patru explozii s-au auzit în oraș. Oamenii s-au adăpostit la metrou, scrie The Guardian.

11:49O întâlnire între ministrul rus de externe Serghei Lavrov și șeful diplomației chineze, Wang Yi, a început la Moscova, potrivit Ministerului rus de Externe și presei de stat, relatează CNN.

Wang a sosit la Moscova la doar câteva zile după ce oficiali americani au făcut publice preocupările legate de modul în care parteneriatul continuu al Chinei cu Rusia ar putea avea un impact asupra războiului din Ucraina.

Medvedev susține că Moscova se va apăra inclusiv cu arme nucleare dacă SUA vor înfrângerea Rusiei

11:43Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei Dmitri Medvedev spune că lumea se află în pragul unui conflict global dacă Washingtonul dorește ca Moscova să fie învinsă, iar Rusia se va apăra prin orice mijloace, inclusiv cu arme nucleare, scrie TASS.

11:28Italia va trimite Ucrainei sisteme de apărare aeriană Spada și Skyguard, pe lângă sistemele SAMP/T-MAMBA, pe care intenționează să le transfere împreună cu Franța, a anunțat marți premierul italian Giorgia Meloni.

11:10Ministerul rus de Externe a anunțat miercuri că a început la Moscova o întâlnire a lui Serghei Lavrov cu Wang Yi, diplomatul chinez cu rangul cel mai înalt, purtătoarea de cuvânt Maria Zakharova postând pe Telegram o fotografie cu cei doi dându-și mâna, potrivit CNN.

Wang a sosit la Moscova la doar câteva zile după ce oficialii americani s-au declarat îngrijorați că Beijingul ar avea în vedere intensificarea parteneriatului cu Moscova prin furnizarea de „sprijin letal” pentru armata rusă. China a pretins că este imparțială, dar a refuzat să condamne invazia Rusiei, extinzând în schimb relațiile comerciale și continuând exercițiile militare comune, inclusiv în această săptămână.

11:01Duma de Stat a Rusiei, camera inferioară a parlamentului, a votat miercuri pentru suspendarea participării Rusiei la tratatul new START privind armele nucleare încheiat cu Statele Unite, potrivit Reuters.

Votul a avut loc după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că Rusia va suspenda participarea la acest tratat. Camera superioară a parlamentului rus, Consiliul Federației, ar urma să voteze suspendarea acordului miercuri după-amiază.

10:50Câteva posturi comerciale de radio care emit în mai multe orașe din Rusia au difuzat, miercuri dimineață, un mesaj în care populația era avertizată că este alertă de raid aerian și că trebuie să meargă la adăpost, fiind iminent un atac cu rachete, relatează Meduza, citând publicații rusești. Anunțul a fost auzit inclusiv de locuitorii din orașul Belgorod, aflat la granița cu Ucraina. Autoritățile ruse au spus că serverele posturilor de radio au fost atacate de hackeri.

10:45La aproape un an de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia ordonată de preşedintele Vladimir Putin, conducerea de la Moscova nu dă niciun semn că este deschisă la negocieri pentru a încheia conflictul, potrivit serviciilor secrete ale Germaniei, citate de DPA.

Trupele ruse ar fi pierdut în Ucraina peste 10% din efectivele celui mai modern tanc al lor

10:26Șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, a postat pe Telegram un mesaj în care îi avertizează pe cetățeni că bombardamentele forțelor ucrainene ar urma să se intensifice odată cu împlinirea unui an de la invazia rusă, scrie The Guardian.

„Dragi prieteni, știm din experiență că inamicul este mereu activ la aniversări. Există informații că în următoarele două-trei zile bombardamentele forțelor armate ucrainene se vor intensifica. Unitățile noastre de artilerie sunt angajate în luptă activă, apărarea antiaeriană este îmbunătățită. Cu toate acestea, vă rugăm să aveți grijă, nu vă deplasați pe străzi dacă nu este beapărat necesar”, a scris Pușilin.

10:21 Forțele armate ale Rusiei au pierdut în Ucraina peste 10% din efectivele celui mai modern tanc al lor, modelul T-90M, o înregistrare video apărută recent pe rețelele de socializare confirmând distrugerea unui alt vehicul de luptă de acest tip.

10:10Prima doamnă Jill Biden spune că a aflat despre vizita în Ucraina a președintelui Joe Biden „chiar înainte de a pleca”, potrivit CNN.

09:54 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski intenționează să participe personal la summitul NATO care va avea loc la Vilnius în luna iulie, a declarat ambasadorul Ucrainei în Lituania pentru agenția de presă locală BNS, potrivit Reuters.

Zelenski a făcut doar două călătorii externe de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape un an - una la Washington în decembrie și alta la Londra, Paris și Bruxelles în februarie.

La summitul de la Vilnius din 11-12 iulie vor participa majoritatea liderilor alianței atlantice, a precizat biroul prezidențial lituanian.

09:51Rusia a efectuat luni, în timp ce preşedintele american Joe Biden se afla în Ucraina, un test al unei rachete balistice intercontinentale care pare să fi eşuat, potrivit a doi oficiali americani familiarizaţi cu acest subiect, relatează CNN.

09:32FOTO Somnoroase păsărele. Aliații lui Putin au căscat și au moțăit în timpul discursului despre starea națiunii

08:41Bloggerii militari ruși l-au taxat pe Putin. Este „un cadavru” iar discursul din fața Adunării Federale a fost „banal”

Reuniune extraordinată a Formatului București 9, la Varșovia

08:20Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri, la Varşovia, alături de omologul polonez, Andrzej Duda, la reuniunea extraordinară a Formatului Bucureşti 9 (B9), la care invitaţi sunt preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Summitul B9 se desfăşoară în contextul împlinirii unui an de la declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022, şi are ca obiectiv continuarea coordonării dintre Aliaţii de pe Flancul Estic al NATO şi SUA, pe fondul provocărilor de securitate generate de război.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, agenda discuţiilor vizează continuarea sprijinului multidimensional pe care statele aliate, inclusiv cele participante la Formatul B9, îl acordă Ucrainei, susţinerea pentru aspiraţiile sale euroatlantice, precum şi demersurile continue ale NATO de întărire a posturii sale de descurajare şi apărare pe Flancul estic.

Vor fi abordate, de asemenea, modalităţile de tragere la răspundere a Rusiei, prin instrumente de drept internaţional, pentru crimele comise în Ucraina. O atenţie specială va fi acordată şi partenerilor vulnerabili, precum Republica Moldova, confruntată cu provocări crescute de securitate.

07:46Primul caz penal al Rusiei împotriva unui membru al Forțelor Armate ale Ucrainei, acuzat de preluarea forțată a puterii și de maltratarea civililor, a ajuns în instanță, scrie agenția de presă de stat TASS, citată de Reuters.

07:30Wang Yi, diplomatul chinez cu rangul cel mai înalt, i-a spus marţi lui Nikolai Patruşev, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, că relaţia Beijingului cu Moscova este "solidă ca o stâncă" şi că va rezista oricărui test într-o situaţie internaţională în schimbare, relatează Reuters.

07:2611 explozii au fost auzite în Mariupol, oraș ocupat de ruși, marți seara, a anunțat Consiliul municipal, transmite The Kyiv Independent. Prima explozie ar fi fost auzită în jurul orei 22:30.

Din primele informații, au fost probabil lovite două cartiere din orașul portuar, potrivit consiliului municipal. Probabil au avut loc în zone în care erau concentrate forțele rusești, scrie Ukrainska Pravda.

06:20Invitaţia adresată preşedintelui francez Emmanuel Macron de a vizita Kievul este "încă valabilă", iar responsabilii ucraineni speră că va avea loc în curând, a făcut cunoscut marţi ambasadorul ucrainean în Franţa, Vadîm Omelşenko, citat de AFP.

Sinteza ultimelor 24 de ore:

  • Vorbind în fața unei mulțimi de mii de oameni în grădina Castelului Regal din Varșovia, Joe Biden a salutat rezistența poporului ucrainean și bunăvoința Poloniei și a aliaților occidentali care au ajutat la respingerea invaziei rusești. Președintele american a declarat că atacul asupra Ucrainei nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia și a precizat că noi sancțiuni împotriva Rusiei vor fi anunțate săptămâna aceasta.
  • Miniștrii de externe din G7 au declarat că țările lor vor continua să impună costuri economice Rusiei și au îndemnat comunitatea internațională să respingă ceea ce au descris drept „expansionismul brutal" al Moscovei.
  • Președintele rus Vladimir Putin a ținut un lung discurs național televizat în fața camerelor comune ale parlamentului rus, în care a acuzat Occidentul că a declanșat războiul din Ucraina și a promis un nou fond pentru a-i ajuta pe cei care au pierdut persoane dragi în ceea ce el a numit „operațiunea militară specială" a Rusiei în Ucraina.
  • Joe Biden a transmis, în discursul de la Varșovia, un mesaj de susținere pentru Republica Moldova, felicitând-o pe Maia Sandu, care se afla în primul rând al audienței: „Noi vrem ca și oamenii din Moldova să-și câștige libertatea. Doamnă președinte Maia Sandu, suntem mândri să fim alături de dvs. Vă rog, aplauze pentru Maia Sandu”
  • Volodimir Zelenski, în mesajul său de marți seară: Linia frontului nu s-a schimbat. Sunt lupte crâncene la Bahmut, Lîman şi Avdiivka / Ocupanţii folosesc inclusiv grenadele cu gaze lacrimogene. Acuzele confuze venite de la Moscova sunt doar o altă dovadă a eficienţei noastre - a Ucrainei, a Statelor Unite şi a întregii lumi libere, a spus marţi seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
  • Forțele rusești încearcă să avanseze în 5 zone. Trupele rusești desfășoară ofensive în zonele Kupiansk, Lîman, Bahmut, Șahtarsk și Avdiivka din estul Ucrainei, a raportat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa de seară de marți.
  • Putin a anulat un decret ce recunoștea „suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova” în problema transnistreană
  • Reacţia oficială a Republicii Moldova după ce Vladimir Putin a anulat decretul privind Transnistria: „Vom continua să cerem retragerea trupelor ruse”
  • Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia îşi va suspenda participarea la noul tratat START de control al armamentului nuclear, care limitează numărul de focoase nucleare ce pot fi desfăşurate atât de Rusia, cât şi de SUA.
  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat marţi că principalul scop al Rusiei este de a se asigura că va continua să fie respectată paritatea nucleară cu Statele Unite.
  • Suspendarea pactului nuclear este reversibilă, spune Rusia. Departe de Varșovia, Rusia a semnalat posibilitatea unui compromis în ceea ce privește un acord cheie cu SUA privind armele nucleare, scrie BBC. O decizie de suspendare a participării la tratatul New Start „poate fi reversibilă”, potrivit unei postări pe Telegram a Ministerului rus de Externe.
  • Sprijnul militar american pentru Ucraina, mult mai mare decât al oricărei țări. Discursul președintelui Biden de la Varșovia a venit în urma publicării unor noi cifre de către Kiel Institute care arată că ajutorul militar american pentru Ucraina este de cinci ori mai mare decât sprijinul din partea oricărei alte țări, potrivit BBC
  • Xi Jinping plănuiește o vizită în Rusia. Liderul chinez Xi Jinping plănuiește să viziteze Moscova pentru o întâlnire cu Vladimir Putin în următoarele luni, a relatat Wall Street Journal, citând persoane familiare cu acest subiect.

-------------

Evenimentele de marți privind invazia Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro