Premierul ungar Viktor Orban amenință să se opună prin veto prelungirii sancțiunilor UE împotriva Rusiei, care trebuie reînnoite la fiecare șase luni, a relatat Politico miercuri, citând trei diplomați anonimi familiarizați cu această chestiune.

Viktor OrbanFoto: AGERPRES

Unul dintre motive este că Ungaria dorește ca patru persoane să fie eliminate de pe listă.

Potrivit raportului, Ungaria se opune, de asemenea, unei propuneri, susținută de toate celelalte state membre, de prelungire a perioadei de la șase la 12 luni, ceea ce ar oferi Budapestei mai puține oportunități de a torpila sancțiunile și de a deraia deciziile UE.

Până în prezent, ambasadorii UE nu au ajuns la un compromis cu Ungaria, în ciuda faptului că UE este pregătită să se conformeze cererilor de a elimina cele patru persoane de pe listele de sancțiuni, au declarat doi diplomați.

Miercuri, oficialii urmează să discute un „compromis provizoriu” care implică trecerea la perioade de reînnoire de 9 luni, în loc de cele șase luni actuale, potrivit diplomaților.

UE a sancționat peste 1.400 de persoane în legătură cu războiul Rusiei din Ucraina, inclusiv oligarhi, membri ai parlamentului rus, oficiali militari și de securitate și administratori ruși din teritoriile ocupate de Ucraina. Dacă Ungaria își menține veto-ul, toate aceste persoane vor trebui să fie scoase de pe listă, se arată în raport.

Țările membre ale Uniunii Europene nu au reușit să ajungă miercuri la un acord cu privire la un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei care să fie adoptate până la împlinirea unui an de la declanșarea invaziei rusești vinerea aceasta, relatează Reuters, citând 4 surse diplomatice de la Bruxelles.

„Există mai multe subiecte nerezolvate, printre care sancțiunile asupra cauciucului și obligațiile de raportare a activelor rusești din Europa”, afirmă una dintre sursele Reuters, toți diplomații cerând ca identitatea lor să fie păstrată secretă din cauza naturii confidențiale a discuțiilor.

Sursele agenției germane de presă afirmă că statele membre ale blocului comunitar vor relua discuțiile privind noul pachet de sancțiuni împotriva Moscovei joi după-amiaza. Deși nu a anunțat oficial ce curpinde, Comisia Europeană a declarat anterior că aceste sancțiuni vor viza restricții legate de comerț în valoare de 10 miliarde de euro.

Mai devreme în cursul lunii februarie Politico a dezvăluit tot pe surse măsurile propuse de executivul Ursulei Von der Leyen diplomaților UE. Potrivit Politico, noul pachet de sancțiuni pregătit de executivul european împotriva Rusiei ar urma să includă:

  • noi sancțiuni financiare împotriva a 4 bănci rusești, printre care și cea mai mare bancă privată din Rusia, Alfa Bank, instituția financiară fondată de oligarhul Mihail Fridman;
  • o interdicție împotriva cetățenilor ruși de a ocupa funcții în consiliile de administrație ale unor companii din infrastructura critică din cadrul spațiului comunitar, precum cele din domeniul energiei electrice sau a furnizorilor de gaze naturale;
  • noi sancțiuni împotriva a 130 de persoane și entități, acestea fiind propuse de Polonia, țările baltice, Germania, Franța și alte state din UE. Printre țintele noilor sancțiuni s-ar număra lideri militari ai Rusiei, oficiali instalați de Moscova în teritoriile ucrainene ocupate, jurnaliști care lucrează pentru presa de stat rusă, precum și companii și indivizi din alte țări, dar care au legături cu efortul de război al Rusiei sau grupul de mercenari Wagner.

Urmărește ultimele evoluții din a 364-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.