La Moscova a început un concert patriotic de amploare pe stadionul Lujniki pentru a demonstra sprijinul societății rusești față de războiul de agresiune împotriva Ucrainei.

Vladimir Putin, la mitingul pro-război de la Moscova Foto: Alexander Vilf / Sputnik / Profimedia

Vladimir Putin nu a lipsit de la miting, însă a avut o apariție de doar câteva minute. El a ținut un scurt discurs în care i-a lăudat pe militarii ruși care „luptă eroic” pentru „apărarea patriei” și despre care a spus că au susținerea întregii țări.

Bătălia de la granițele istorice ale Rusiei se desfășoară chiar acum, astăzi, ca parte a unei operațiuni militare speciale... Ne-am adunat aici, de fapt, pentru un eveniment festiv, dar știu că tocmai ascultam conducerea militară a țării despre faptul că în acest moment există o luptă împotriva noastră. Ei (militarii-n.r.) luptă eroic, curajos. Suntem mândri de ei. Suntem mândri și în cinstea lor - urale de trei ori! Ura! Ura! Ura!”, a spus Putin, citat de Tass.

15:45Concertul continuă, dar oamenii părăsesc stadionul Lujniki în masă, transmite msk1.ru.

Jurnalistul Max Seddon de la Financial Times i-a întrebat pe cei care pleacă de la stadio ce părere au despre militari ruși care îngheață în tranșee.

„Este alegerea lor”, au răspuns participanții de la miting care se îndreaptă spre locuri mai călduroase, după ce au îndurat frigul pe stadion.

Pe scenă, organzizatorii au adus copii „salvați” din Mariupol, în timp ce proiectau imagini din timpul invaziei, a mai scris jurnalistul britanic.

15:12Se cântă imnul Rusiei. Vladimir Putin a coborât de pe scenă, spectacolul continuă.

15:10Putin: „Toți oamenii noștri sunt apărători ai țării mamă și le mulțumim. Vă felicit pe voi toți pentru ziua apărătorului țării”.

15:09 Suntem mândri de cei care luptă în Ucraiana pentru Patrie, spune Putin.

15:07Președintele Vladimir Putin a luat cuvântul la marele concertpatriotic.

14:50Între momentele artistice, prezetatorii au discursuri patriotice și ceartă țările occidentale pe care le acuză că atacă Rusia.

14:44Vizavi de stadionul Lujniki este un sistem de apărare antiaerian Pantsir-S1, relatează postul TV Dozhd.

14:35Metroul din Moscova a fost luat cu asalt de oamenii care mergeau spre stadionul Lujniki, unde era loc concertul dedicat Zilei Apărătorului Patriei, care este sărbătorită de Federaţia Rusă la 23 februarie.

FOTO: Yuri KADOBNOV / AFP / Profimedia

14:22Participanții de la concert se înghesuie în toalete pentru a se încălzi, relatează msk1.ru.La Moscova, termometrele arată minus 12 grade, dar se resimt minus 18 grade.

14:13Mitingul este un festival de afirmații false menite să justifice războiul și regresele rusești în Ucraina, scrie jurnalistul BBC Vitaly Shevchenko.

„Ne confruntăm cu un inamic cinic. Folosirea locuitorilor pașnici ca scut este o practică obișnuită a acestora", spune crainicul.

14:08„Ar trebui să fim recunoscători că totul este în regulă cu noi şi că suntem aici, iar cineva face treaba murdară", a spus prezentatorul de pe scenă, scrie news.ro.

Actorul Vladimir Maşkov a luat cuvântul şi a spus: „Fiecare secol pentru ţara noastră începe cu un război cu Occidentul", apoi a enumerat diferite războaie în care a fost implicată Rusia.

„Suntem armata celor puternici, suntem armata adevărului, victoria va fi a noastră, nu avem nevoie de nimic altceva", a spus liderul unui grupul muzical care a urcat pe scenă.

În jurul stadionului securitatea e asigurată de poliţia călare, iar presa rusă a remarcat că până şi caii au viziere.

14:00Concertul-miting a început în Moscova. În capitala Rusiei sunt minus 12 grade la ora prânzului.

O instituție guvernamentală din Moscova a forțat 70% dintre angajați să meargă la mitingul pro-război de miercuri de pe stadionul Lujniki din Moscova, unde urmează să vorbească președintele Vladimir Putin, scrie The Moscow Times.

----------

Evenimentul se numește „Glorie apărătorilor patriei" și se poate intra doar pe bază de bilet.

Nu se știe cu exactitate ce cântăreți vor urca pe scenă, însă președintele rus Vladimir Putin s-ar putea adresa mulțumii de pe stadion, așa cum a făcut-o și în martie 2022, la un alt miting patriotic organizat în aceeași locație.

Potrivit RIA Novosti, la concert sunt așteptate 200.000 de persoane, iar două stații de metrou din apropierea stadionului ar putea fi închise, au anunțat autoritățile de la Moscova.

Potrivit canalelor rusești independente, nu oricine poate intra la mitingul-concert. Cei care doresc să meargă la evenimentul care va avea loc pe stadionul Lujniki trebuie să furnizeze datele personale organizatorilor.

Potrivit Meduza, la concert vor participa figuranți care vor primi 500 de ruble, echivalentul a 6 dolari.

Cu o zi înainte pe un platou din apropierea stadionului ar fi fost instalat un gard metalic de trei metri, în spatele căruia se aflau camioane care arată ca niște vehicule militare, relatează o publicație rusească citată de Meduza.

Mitingul-concert are loc la doar o zi după discursul de aproape două ore despre starea națiunii, ținut de Putin în fața parlamentarilor, în cadrul căruia a acuzat Occidentul că este de vină pentru războiul din Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 364-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.