Primul caz penal al Rusiei împotriva unui membru al Forțelor Armate ale Ucrainei, acuzat de preluarea forțată a puterii și de maltratarea civililor, a ajuns în instanță, scrie agenția de presă de stat TASS, citată de Reuters.

Soldat ucraineanFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat în iunie pe canalul de Telegram că l-a acuzat pe sergentul Anton Cherednik de „rele tratamente asupra populației civile”.

Cherednik a fost acuzat, de asemenea, de crimă și de antrenament în scopul de a desfășura activități teroriste, potrivit unor surse anonime de la Tribunalul Militar Districtual de Sud din Rostov pe Don, citate de TASS.

Anchetatorii ruși susțin că militarul ucrainean ar fi ucis un locuitor din Mariupol pentru că „a pronunțat greșit cuvinte în limba ucraineană”.

Reuters nu a reușit să verifice independent relatările și acuzațiile.

Instanța va analiza cazul „în viitorul apropiat", mai scrie TASS.

Rusia și Ucraina neagă că a atacat civili

În urma invaziei rusești din Ucraina, care durează de un an, mii de soldați ucraineni și ruși au fost uciși și mulți au fost capturați de ambele tabere.

Ambele țări au negat că au vizat civili în acțiunile lor militare, dar mii de ucraineni au murit în urma bombardamentelor rusești. Washingtonul a declarat că Rusia a comis „crime împotriva umanității", acuzație pe care Rusia o neagă.

De asemenea, Ucraina a judecat și condamnat mai mulți soldați ruși pentru bombardarea infrastructurii civile și uciderea unor civili neînarmați.

Rusia a anunțat la începutul acestei săptămâni că a acuzat 680 de oficiali ucraineni, inclusiv 118 membri ai forțelor armate și ai Ministerului ucrainean al Apărării, de crime de război.

Potrivit Parchetului ucrainean, autoritățile ucrainene au înregistrat peste 70.000 de crime de război rusești de la începutul conflictului.

Urmărește ultimele evoluții din a 364-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.