Șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei, generalul Kirilo Budanov, afirmă că numeroasele incendii izbucnite în Rusia în ultimele luni nu sunt întâmplătoare și că „banii fac minuni”, relatează Lenta.

Kirilo BudanovFoto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Comentariile sale vin în contextul în care comunitatea de analiști independenți OSINT Molfar a calculat că la sfârșitul anului trecut numărul incendiilor și accidentelor majore din Rusia s-a dublat doar între lunile noiembrie și decembrie.

„Multe dintre acestea nu sunt întâmplătoare. Ceva arde constant. Echipamente de semnalizare pe căi ferate se aprind de mai multe ori pe zi, pe diverse autostrăzi în mod constant timp de două-trei ore, uneori timp de cinci-șase ore, traficul este suspendat pe toată secțiunea”, a declarat Budanov într-un amplu interviu acordat Forbes Ucraina.

„Este clar că nu ard doar așa”, a subliniat el.

Întrebat de jurnaliștii de la Forbes dacă ucrainenii din Rusia își ajută patria mamă, Budanov a răspuns la rândul său cu o întrebare: „De ce numai ucraineni?”.

„Aș spune asta: banii fac minuni”, a adăugat el.

Generalul Kirilo Budanov, una dintre principalele ținte ale serviciilor secrete ruse

Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia, amintește că Budanov a spus anterior că există agenți în Rusia care pregătesc acte de sabotaj și că amenințarea va rămâne „până când integritatea teritorială a Ucrainei va fi restabilită”.

Cotidianul american The Washington Post nota într-un articol publicat la sfârșitul lunii ianuarie pe baza intervieverii mai multor surse că Budanov ar fi fost ținta a cel puțin 10 tentative de asasinat ale serviciilor secrete ruse, atât înainte cât și după izbucnirea războiului din Ucraina.

Se crede că la acest capitol generalul ucrainean ar fi întrecut doar de către președintele Volodimir Zelenski.

Zelenski ar fi supraviețuit la peste 12 tentative de ucidere a acestuia de către forțele ruse de la începutul războiului.

Potrivit surselor citate de presa americană, Budanov este una dintre țintele principale ale Rusiei deoarece Kremlinul îl consideră responsabil pentru distrugerea Podului Kerci care leagă Rusia de Crimeea în luna octombrie a anului trecut.

Budanov era considerat principalul favorit să îi ia locul lui Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, în contextul zvonurilor privind remanierea sa de către președintele Zelenski din cauza scandalului de corupție care a zguduit statul ucrainean la începutul acestui an.

Zelenski pare să fi decis însă între timp să nu îl înlocuiască pe ministrul său al Apărării.

Urmărește ultimele evoluții din a 364-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.