O explozie produsă sâmbătă pe podul strategic rutier și feroviar care leagă Rusia de Crimeea a dărâmat secțiuni ale construcției, generând mesaje de bucurie din partea oficialilor ucraineni, care , însă, nu au revendicat direct responsabilitatea pentru atac.

Explozia de pe Podul KerciFoto: Captura video

Podul Kerci reprezintă o rută de aprovizionare crucială pentru forțele rusești care controlează încă o mare parte a regiunii Herson din sudul Ucrainei. Comitetul Național Antiterorism din Rusia a spus că explozia s-a produs la ora 6:07 dimineața într-un camion de marfă și a provocat incendierea a șapte vagoane cisternă cu combustibil dintr-un tren care se îndrepta spre peninsulă.

20:40Putin ordonă măsuri sporite de securitate pentru podul Kerci și pentru infrastructura de aprovizionare cu energie din Crimeea.

Într-un decret emis sâmbătă, președintele rus Vladimir Putin precizează că serviciul federal de securitate FSB va fi responsabil pentru întărirea măsurilor de protecție.

20:24VIDEO Din patru benzi a rămas doar una. Cum arată podul Kerci după ce a fost redeschisă circulația

18:40 A fost deschisă circulația rutieră pe podul Kerci pe o singură cale, însă cu restricții de tonaj și de lățime. După cum se vede din filmările video carosabilul este mult îngustat, semn că o parte din pod a fost afectat de explozia de dimineață. De asemenea mașinile care trec pe pod sunt supuse unui control suplimentar de securitate înainte de urca pe pod.

16:36Noi imagini de pe Podul Kerci, după explozia de sâmbătă dimineață. Din ce poate fi observat, una din căile rutiere e în continuare intactă și poate fi folosită, deși nu e clar dacă vor fi sau nu instituite restricții de tonaj:

15:45 Ministerul rus al Transporturilor a afirmat că podul va fi redeschis în scurt timp pentru traficul rutier pe benzile neavariate.

14:44 Trei persoane au fost găsite moarte până în prezent în urma exploziei, a anunțat sâmbătă Comitetul de Investigații al Rusiei.

„Se crede că sunt pasageri ai unei mașini care se afla în apropierea camionului care a explodat. Corpurile a două victime, un bărbat și o femeie, au fost deja recuperate din apă, iar identitatea lor este în curs de stabilire", a transmis Comitetul într-un comunicat.

14:41 Traficul feroviar pe un pod va fi reluat la ora 20.00, susține agenția de presă Interfax, citând Ministerul rus al Transporturilor.

14:13Cele 20 de motive pentru care rușii spuneau că podul Kerci e imposibil de lovit, de la sateliți la delfini militari

13:36 A fost aruncat în aer Podul Kerci cu un camion-capcană? Câteva semne de întrebare despre ipoteza rușilor

12:12Lovitura asupra podului Kerci, operațiune specială a SBU - surse / Cum confirmă indirect informația Serviciul de Securitate al Ucrainei

11:42FOTO/VIDEO Festival pe Twitter: Cele mai bune glume după explozia care a zguduit podul lui Vladimir Putin

11:24Președinția rusă a dat directive clare presei privind modul cum trebuie relatată situația / Ce scrie în „manualul” de comunicare

10:50VIDEO Cum arată acum Podul Kerci: Cât de mari sunt pagubele după explozie

09:55VIDEO Momentul exploziei de pe Podul Kerci

09:00Un camion a fost aruncat în aer pe podul din Crimeea, a anunțat Comitetul Național Antiterorism (CNA) din Rusia, citat de Ria Novosti.

  • „La ora șase și șapte minute, pe partea auto a podului Crimeea dinspre partea peninsulei Taman , un camion a fost aruncat în aer, ceea ce a dus la aprinderea a șapte cisterne de combustibil ale unei garnituri de tren care se îndrepta spre peninsula Crimeea", se arată în raport.
  • Potrivit CNA, două secțiuni ale podului auto s-au prăbușit parțial. Autoritățile din Crimeea anunță că nu au existat victime. Liderul regiunii, Serghei Aksenov a declarat că, potrivit evaluării vizuale, un sens de mers al podului auto este intact. Traficul pe pod a fost suspendat, navigația în strâmtoare continuă.

08:04 În imaginile apărute pe rețelele de socializare se văd o garnitură de tren în flăcări, dar și un sector prăbușit în secțiunea rutieră de lângă cea feroviară a podului.

„Potrivit informațiilor preliminare, un rezervor de combustibil a luat foc pe una dintre secțiunile podului din Crimeea", a relatat inițial RIA citând un oficial local. Traficul pe pod a fost suspendat. Presa ucraineană a relatat că o explozie a avut loc pe pod în jurul orei 6.00 dimineața.

Putin a inaugurat cel mai mare pod din Europa în 2018

Vladimir Putin a inaugurat podul în 2018, după ce Crimeea a fost anexată la Ucraina în 2014.

Podul Crimeii, numit și Podul Strâmtorii Kerci sau Podul Kerci, este o pereche de poduri paralele, unul rutier și unul feroviar, care traversează Strâmtoarea Kerci între Peninsula Taman din Krasnodar Krai, în Rusia continentală, și Peninsula Kerci din Crimeea.

Podul a fost construit de Rusia după ce aceasta a anexat Crimeea. Are are o lungime de 19 km, ceea ce îl face cel mai lung pod construit vreodată de Rusia, și cel mai lung pod din Europa.