Cu doar 3 luni în urmă, propaganda rusă susținea că podul din Crimeea este imposibil de atacat datorită celor 20 de moduri diferite de protecție, printre care și delfinii militari, spune Elizabeth Tsurkov, cercetătoare la Newlines Institute for Strategy and Policy din SUA.

Daune mari la Podul KerciFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

„Ce eșec colosal”, spune ea pe Twitter, postând pe link la articolul ziarului Komsomolskaya Pravda în care se explica cu mare convingere de ce podul Kerci nu poate fi lovit.

Cum susținea propaganda rusă că podul Kerci e imposibil de lovit

Komsomolskaya Pravda a scris că podul din Crimeea este protejat de atacuri aeriene cu două regimente S-400 în același timp. Acestea creează o „cupolă” de protecție cu un diametru de 400 de kilometri. În plus, există o protecție suplimentară în mai multe etape de către sistemele de apărare aeriană, inclusiv Pantsir S-1, Tor și altele.

De asemenea, explica ziarul rusesc, nici grupurile de sabotaj subacvatic nu ar putea să aibă succes pentru că ar trebui să tragă pe sub apă o jumătate de tonă de TNT:

„Trebuie să țineți cont de faptul că podul are un sistem dens de apărare anti-sabotaj (înotători de luptă la datorie, bărci speciale și senzori electronici pe suporturi). Există, de asemenea, și alte echipamente - așa-numitul echipament de respingere.

Acesta este sistemul sonar și de suprimare a sabotorilor de la Plavnik - atunci când înotătorii subacvatici (sau scafandrii obișnuiți) sunt detectați la o distanță mai mică de 300 de metri de pod, se activează un semnal audio cu solicitarea de a părăsi zona restricționată. Dacă un oaspete neinvitat nu schimbă cursul și înoată mai aproape de 100 de metri de pilonii podului , intensitatea semnalului sonor crește brusc, până la pragul durerii, iar persoana nu mai suportă”,

„Pe uscat, spunea propaganda rusă, podul este păzit de unități ale Ministerului Afacerilor Interne, iar pe apă este protejat de Flota Mării Negre și de paza de coastă a Serviciului de Frontieră FSB.

În plus, instalația este păzită de o brigadă navală specială a Gărzii Ruse - echipajele acesteia patrulează zona de apă pe bărci antisabotaj, personalul este înarmat cu două mitraliere medii, precum și cu mitraliere ușoare, lansatoare de grenade și sisteme portabile de rachete antiaeriene.

Podul Crimeei este protejat și de unități de război electronic. Sunt interzise zborurile cu drone, chiar și în vecinătatea îndepărtată a podului.”

„Podul Crimeei este protejat atât împotriva atacurilor, atât din aer, cât și de jos”, se concluziona în materialul citat.