​Preşedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la Varşovia, alături de omologul polonez, Andrzej Duda, la reuniunea extraordinară a Formatului Bucureşti 9 (B9), avându-i ca invitaţi pe preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, şi pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a informat Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis și Joe Biden la VarșoviaFoto: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

Summitul B9 se desfăşoară în contextul împlinirii unui an de la declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022, şi are ca obiectiv continuarea coordonării dintre Aliaţii de pe Flancul Estic al NATO şi SUA, pe fondul provocărilor de securitate generate de război.

„Sunteți Flancul Estic, sunteți în prima linie, știți cel mai bine care este miza acestui conflict. Liderii din jurul acestei mese sunt pregătiți să afirme că ne unesc aceleași valori. Vom continua să susținem împreună Ucraina. Țările din jurul acestei mese au arătat că au întărit NATO”, a spus Joe Biden, în deschiderea lucrărilor.

Iohannis: Unitatea şi solidaritatea au fost arma noastră secretă

La finalul lucrărilor summitului, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că unitatea şi solidaritatea aliate pentru Ucraina sunt absolut esenţiale şi au reprezentat "arma secretă" a ţărilor aliate.

"Privind înapoi la acest an care s-a scurs, avem convingerea că, în continuare, unitatea şi solidaritatea aliate pentru Ucraina sunt absolut esenţiale şi că au reprezentat, ca să zic aşa, arma noastră secretă. Rusia a readus războiul în Europa, iar statele NATO de pe Flancul estic, reunite în acest format de coordonare a poziţiilor noastre la nivel aliat, pe care l-am iniţiat împreună cu preşedintele Poloniei în 2015, se află în prima linie a efortului de contracarare a efectelor negative ale acestui război brutal, fără nicio justificare", a spus şeful statului.

Anterior, la începutul reuniunii, Iohannis a salutat participarea preşedintelui SUA, Joe Biden, arătând că aceasta reconfirmă substanţa formatului Bucureşti 9 şi angajamentul Administraţiei americane faţă de securitatea Flancului estic.

"Acest angajament este extrem de solid şi vizionar: o prezenţă militară americană crescută - care trebuie să continue - şi pregătirea unei strategii a Statelor Unite ale Americii pentru Marea Neagră", a spus Iohannis, care a salutat şi participarea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Acest război a adus doar suferinţă şi deznădejde, crime şi strămutarea a milioane de ucraineni, distrugeri fără precedent şi nesiguranţă. Noi, liderii de pe Flancul estic, avem datoria de a arăta fermitate în apărarea păcii. Trebuie să continuăm să dovedim fermitate în îndeplinirea angajamentelor de sprijin pentru Ucraina, atât cât va fi necesar, pentru a câştiga acest război. România va continua să facă acest lucru. Nu suntem singuri în demersul nostru. Efortul nostru are un obiectiv şi o amploare transatlantice", a mai spus Klaus Iohannis în deschiderea reuniunii extraordinare a Formatului Bucureşti 9 (B9) de la Varşovia.