​​Președintele Klaus Iohannis declară că România va susține Republica Moldova „în orice scenariu”, însă nu are acum informații că „acțiuni practice” ale Rusiei sunt „iminente”.

Iohannis si Maia SanduFoto: Presidency.ro

„Rusia a purtat permanent în ultimii ani un război hibrid, asta însemnând și forță militară și dezinformare. Știm că a existat o presiune asupra Moldovei pentru a induce nesiguranță și posibil și instabilitate. Nu avem acum informații că acțiuni practice ar fi iminente, dar nu trebuie să nu subestimăm importanța acestor atacuri informaționale. Oamenii din R Moldova se simt în nesiguranță când află de asemenea intenții”, a declarat președintele Klaus Iohannis, întrebat dacă are informații despre încercările de destabilizare ale Rusiei în Moldova.

Cât privește anularea de către Vladimir Putin a decretului care stabliea direcțiile de politică externă ale Rusiei, document care prevedea și recunoașterea suveranității și integrității Republicii Moldova, șeful statului a spus că este vorba de „un decret mai amplu” și „este important cum se va poziționa Rusia în aceste chestiuni”.

Întrebat dacă România este pregătită să sprijine Chișinăul în orice scenariu, Iohannis a răspuns: „Da, România este nu doar pregătită, este dispusă să sprijine Moldova în orice scenariu”. „Cum va arăta acest sprijin depinde de evoluția situatiei, a adăugat șeful statului.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, vine joi la București, unde va avea o întâlnire cu Klaus Iohannis.

Maia Sandu a afirmat recent că Rusia are un plan de subminare a Republicii Moldova, „cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici”.

Sandu a susținut o declarație de presă în care a vorbit despre planurile Rusiei de înlăturare a puterii de la Chișinău, la câteva zile după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit despre un plan al serviciilor secrete ruse pentru distrugerea Republicii Moldova.

Maia Sandu a declarat că planul Rusiei de „acţiuni subversive” pe teritoriul țării sale nu este unul nou și că tentative de destabilizare a situaţiei şi de subminare a statului au existat şi în toamna anului trecut, dar ele nu şi-au atins obiectivul datorită intervenţiilor instituţiilor de securitate şi de asigurare a ordinii publice.

În perioada octombrie-decembrie, poliţia şi Serviciul de Informaţii şi Securitate au intervenit în mai multe cazuri de „organizare a elementelor criminale şi au oprit tentativele de violenţă”, a spus președintele moldovean.

  • „Planul pentru perioada următoare presupune acţiuni cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici. Prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, ar urma să se forţeze schimbarea puterii de la Chişinău”, a declarat Maia Sandu.
  • „Documentele recepţionate de la partenerii noştri ucraineni demonstrează o bună documentare a locaţiilor şi aspectelor logistice pentru organizarea acestor activităţi subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile cu caracter violent. De exemplu, materialele conţin instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru”, a mai spus președintele Republicii Moldova.

Putin a anulat un decret ce recunoștea „suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova” în problema transnistreană

Luni, Kremlinul a transmis că relațiile cu Republica Moldova sunt „foarte tensionate” și a acuzat liderii de la Chișinău că urmăresc o agendă anti-rusă.

Marți, la o zi distanță, președintele rus Vladimir Putin a anulat un decret care data din 2012 şi care stabilea, de fapt, principiile directoare ale politicii externe a Federaţiei Ruse, în documentul anulat stipulându-se inclusiv faptul că trebuie găsite „căi de soluţionare a problemei transnistrene pe baza respectării suveranităţii, integrităţii teritoriale şi statutului de neutralitate al Republicii Moldova”.

Potrivit presei ruse, documentul a fost semnat „pentru a asigura interesele naționale ale Federației Ruse în legătură cu schimbările profunde care au loc în relațiile internaționale”.

Măsura de anulare a decretului semnalează că Moscova îşi reconsideră principiile recunoscute până acum în relaţiile internaţionale şi vine după discursul rostit marţi în parlament, în care Vladimir Putin a anunţat că războiul din Ucraina va continua şi că este un război de facto cu SUA şi NATO. Vladimir Putin a anunţat, de asemenea, că Rusia îşi suspendă participarea în tratatul bilateral pe care îl are cu SUA în domeniul armelor nucleare, New START.

În decretul anulat se stipulau următoarele:

„Pentru a pune în aplicare în mod consecvent politica externă a Federaţiei Ruse, permiţând asigurarea intereselor sale naţionale pe baza principiilor pragmatismului, deschiderii şi politicii multi-vectoriale în condiţiile formării unui nou sistem policentric de relaţii internaţionale, hotărăsc următoarele:

  • 1. Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, împreună cu alte organe federale ale puterii executive (...)
  • e) în relaţiile cu statele membre ale Comunităţii Statelor Independente:
  • să continue să participe în mod activ la găsirea unei soluţii la problema transnistreană, bazată pe respectarea suveranităţii, a integrităţii teritoriale şi a statutului de neutralitate al Republicii Moldova în stabilirea unui statut special pentru Transnistria”.

Mesaj puternic al lui Joe Biden pentru Maia Sandu

Preşedinta Maia Sandu a asistat, marţi, la discursul pe care Joe Biden l-a rostit la Varşovia, la Palatul Regal, în prezența a mii de oameni, pentru a marca un an de la invazia rusă în Ucraina.

Încă din primele minute petrecute pe scenă, Joe Biden a salutat prezenţa şefei statului moldovean. El a menţionat că hotărârea moldovenilor de a trăi în libertate i-a făcut să-şi câştige independenţa şi i-a pus pe drumul spre aderarea la UE.

  • „Preşedinta Sandu se află astăzi aici. Sunt mândru să fiu alături de dumneavoastră şi de poporul iubitor de libertate al Moldovei”, a spus Joe Biden, cerând publicului să o aplaude.

Ulterior, Casa Albă a transmis că preşedintele Joe Biden s-a întâlnit miercuri, la Varşovia, cu Maia Sandu, iar şeful Casei Albe „a reafirmat sprijinul ferm al SUA pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”.

Preşedintele american Joe Biden „a evidenţiat asistenţa în curs de desfăşurare a Statelor Unite pentru a ajuta Republica Moldova să îşi consolideze rezilienţa politică şi economică, inclusiv agenda de reformă democratică şi securitatea energetică, şi pentru a contracara efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a transmis Casa Albă.