Președintele rus Vladimir Putin nu a precizat obiective clare în ceea ce privește războiul din Ucraina în discursul susținut marți în fața Adunării Federale, dar și-a consolidat retorica despre Occidentul vinovat pentru războiul din Ucraina, într-un efort de a câștiga mai mult timp pentru un război prelungit, cred analiștii de la Institul pentru Studiul Războiului. De altfel, anunțul lui Putin privind suspendarea participării Rusiei la Tratatul de reducere a armelor strategice (START) a captat mai multă atenție decât conținutul relativ general al restului discursului, notează ISW. În aceleași timp, bloggerii militari ruși au catalogat ieșirea publică de aproape două ore „banală” iar liderul de la Kremlin a fost asemănat cu un „cadavru”.

Vladimir Putin susține că vrea să „denazifice” UcrainaFoto: Mikhail Metzel / AP / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin, deși a făcut mai multe declarații controversate în timpul discursului său de marți despre starea națiunii, nu a reușit să definească niciun obiectiv specific pentru războiul din Ucraina, a apreciat ISW.

Cu toate că Putin a vorbit aproape două ore cu trei zile înainte de marcarea unui an de război, în loc să prezinte „noi obiective" pentru continuarea ofensivei Rusiei în timpul discursului său, liderul rus „a spus foarte puține lucruri cu substanță".

Anunțul lui Putin despre acordurile nucleare a captat mai multă atenție decât conținutul relativ banal al restului discursului.

ISW consideră că Rusia foloseste retorica nucleară ca operațiune de informare pentru a descuraja Ucraina și Occidentul și pentru a compensa eșecurile rusești pe câmpul de luptă și crede în continuare că Moscova nu va folosi o armă nucleară în Ucraina sau împotriva NATO.

Mulți milbloggeri ruși au condamnat faptul că Putin nu a folosit discursul său pentru a prezenta noi obiective de război, pentru a schița noi măsuri de susținere a „operațiunii militare speciale” sau pentru a trage la răspundere autoritățile ruse pentru numeroasele lor eșecuri militare.

Unii milbloggeri credincioși Kremlinului, precum și oficiali de ocupație au asistat la discurs și și-au exprimat sprijinul pentru încadrarea lui Putin a războiului ca fiind un conflict împotriva Occidentului, suspendarea participării Rusiei la START și sprijinul acordat republicilor separatiste din Donbas.

Alți milbloggeri au criticat discursul lui Putin pe care l-au descris ca fiind banal și lipsit de acțiuni semnificative.

Fostul comandat al separatiștilor din Donbas Igor Ghirkin a subliniat că Putin nu a spus nimic semnificativ timp de 40 de minute. A omis înfrângerile militare și declinul economic al Rusiei și nu a reușit să tragă la răspundere oficialii ruși.

Ghirkin și-a exprimat, de asemenea, frustrarea față de faptul că Putin nu a folosit discursul pentru a recunoaște oficial războiul, a anunța următoarele obiective sau a contracara sancțiunile occidentale.

Un alt milblogger a susținut că suspendarea participării Rusiei la START este simbolică din punct de vedere politic, dar s-a plâns că suspendarea nu va îmbunătăți situația Rusiei pe câmpul de luptă, cerând în schimb Moscovei să împiedice livrările de ajutor militar occidental în Ucraina.

Un al treilea milblogger l-a comparat pe Putin cu un cadavru și a reluat multe dintre plângerile lui Ghirkin cu privire la responsabilitatea autorităților ruse pentru ce se întâmplă pe câmpul de luptă și lipsa deciziilor.

Alți milbloggeri au remarcat în mod similar nevoia de acțiune decisivă și au cerut Rusiei să promoveze lideri militari care au avut rezultate pe câmpul de luptă.

Finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat că nu a urmărit în direct discursul lui Putin, deoarece era prea ocupat să lucreze pentru a aproviziona mercenarii cu muniția necesară pentru a continua operațiunile de luptă eficiente în Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 364-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.