Un drum de mii de km pentru a-l vedea pe Putin. Vladimir Ziablitski a călătorit la Moscova din îndepărtata sa regiune siberiană pentru a asista la mega-concertul „patriotic” organizat cu ocazia împlinirii unui an de la invazia Ucrainei, scrie AFP.

Vladimir Putin la concert la MoscovaFoto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Ca și el, zeci de mii de persoane s-au adunat miercuri pe stadionul Lujniki pentru acest spectacol care a glorificat armata, a denunțat „regimul neonazist ucrainean” și unde invitatul surpriză, dar așteptat, a fost Vladimir Putin.

„Președintele are cu adevărat nevoie de sprijinul nostru în acest moment. (...) El merge în direcția bună”, a declarat Vladimir Ziablitski, care a plecat special din regiunea sa Kemerovo, situată la 3.000 de kilometri de capitală, pentru această ocazie.

„Suntem complet solidari cu el și dorim ca țara noastră să oprească acest război cât mai curând posibil. Iar pentru asta, avem nevoie de o mobilizare în jurul liderului național”, a declarat pentru AFP acest antreprenor în vârstă de 59 de ani.

Pe stadionul de 80.000 de locuri, aproape că nu mai exista locuri libere. A fost o zi frumoasă de iarnă, cu puțini nori. Au fost -15 grade Celsius, dar oamenii au venit, unii chiar cu copii mici în brațe.

Începe concertul. Mulțimea flutură zeci de steaguri rusești care sunt distribuite gratuit la intrare. Pe scenă, eroii își povestesc isprăvile de război, apoi artiștii populari, tineri și bătrâni, cântă cântece despre război, uneori romantice, alteori ritmate, alteori sobre.

„Este pozitiv”, spune Iuliana, o avocată de 47 de ani. „Această consolidare a unității naționale amintește de Marele Război Patriotic”, numit după lupta Rusiei împotriva Germaniei naziste, al cărui cult a devenit un pilon pentru Kremlin.

„Războiul de supraviețuire”

De la debutul asaltului din Ucraina, în urmă cu un an, guvernul a întreprins o militarizare a societății, în spațiul public, în școli, prin organizarea de evenimente patriotice.

Mulți ruși aderă la acest discurs, care prezintă conflictul ca pe o măsură defensivă pentru a salva unitatea slavă și rusofonă în fața autorităților ucrainene căzute în ghearele Occidentului, potrivit Moscovei.

„Este un război de supraviețuire, un război pentru a distruge Rusia (...). Faza decisivă a acestei lupte împotriva Occidentului a început”, a declarat Ivan Tkaciov, un muzician în vârstă de 47 de ani însoțit de fiicele sale minore.

Copii ucraineni, urcați pe scenă

În timpul spectacolului, copiii urcă pe scenă. Prezentatorul spune că sunt copilași ucraineni salvați de un soldat rus și duși în siguranță în Rusia în momentul bătăliei de la Mariupol. Una dintre fetițe ia cuvântul și izbucnește în lacrimi după ce spune câteva cuvinte de mulțumire.

Rușii sunt acuzați că au răpit mii de copii ucraineni și i-au transferat în Rusia. Kremlinul insistă că este vorba de adopții legale.

Apoi, după mai bine de o oră de așteptare în frigul glacial, Vladimir Putin a sosit în sfârșit, în strigătele mulțimii. „Ți-am spus că va veni”, a strigat euforic un bărbat către soția sa, îmbrățișând-o.

„Astăzi, ierarhia (militară) mi-a spus că se duc lupte pe pământurile noastre istorice, pentru poporul nostru”, a proclamat președintele. Un discurs scurt, care se încheie cu imnul rusesc și trei „Ura”, strigătul de război al armatei.

Vladimir Putin a plecat rapid.

„Impresionant, ca întotdeauna”, comentează sobru Andrei Moisseiev, un student de 18 ani, despre președinte, pe care l-a văzut pentru prima dată în persoană.

„Este grozav pentru a stârni spiritul patriotic, ne arată direcția pe care trebuie să o luăm și mergem împreună”, continuă tânărul cu nasul înroșit de frig. El jură că, dacă va fi recrutat pentru a lupta în Ucraina, va merge. (AFP)

Urmărește ultimele evoluții din a 364-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.