Departe de Varșovia, Rusia a semnalat posibilitatea unui compromis în ceea ce privește un acord cheie cu SUA privind armele nucleare, potrivit BBC. O decizie de suspendare a participării la tratatul New Start „poate fi reversibilă”, potrivit unei postări pe Telegram a Ministerului rus de Externe.

Serghei LavrovFoto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat marți că Rusia își suspendă participarea în tratatul „New START”, ultimul acord care era în vigoare între Moscova și Washington și care limitează arsenalele nucleare ale celor două țări, relatează Reuters.

„În această privință sunt forțat să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea în tratatul privind armele strategice ofensive”, a declarat el în timpul amplului său discurs ținut marți în fața parlamentului Rusiei.

Convenit în 2010 și activ în anul următor, New Start a avut ca scop prevenirea unui război nuclear. A fost ultimul acord privind armele nucleare încă în vigoare între cei doi foști rivali din timpul Războiului Rece.

Oficialii americani credeau deja că Moscova nu respecta pactul. Noua declarație a Rusiei aduce aceeași acuzație Washingtonului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat marţi că principalul scop al Rusiei este de a se asigura că va continua să fie respectată paritatea nucleară cu Statele Unite ale Americii, au relatat agenţiile de presă ruse, citate de Reuters și Agerpres.

„Principalul scop al preşedintelui şi al ţării noastre este de a asigura că paritatea nucleară continuă”, a spus Peskov, citat de TASS, într-un interviu acordat agenţiilor de presă publice ruse în urma discursului lui Putin în faţa camerelor reunite ale parlamentului.

El a mai menţionat că Kremlinul pregăteşte în prezent un document privind suspendarea tratatului de către Rusia şi care urmează apoi să fie ratificat de parlament.

De asemenea, potrivit lui Peskov, Kremlinul va publica în cursul zilelor următoare o nouă versiune a doctrinei de politică externă a Rusiei.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro