În timp ce Vladimir Putin și-a ținut discursul anual în fața parlamentului rus, președintele american Joe Biden l-a vizitat pe Zelenski în drum spre Polonia, unde se va întâlni cu șefii statelor de pe flancul estic al NATO. Ministrul de externe al Chinei va fi prezent la Moscova, după o vizită în Ungaria și se așteaptă la clarificări privind poziția Chinei în conflictul ruso-ucrainean.

Război în UcrainaFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

 • Volodimir Zelenski, în mesajul său de marți seară: Linia frontului nu s-a schimbat. Sunt lupte crâncene la Bahmut, Lîman şi Avdiivka / Ocupanţii folosesc inclusiv grenadele cu gaze lacrimogene. Acuzele confuze venite de la Moscova sunt doar o altă dovadă a eficienţei noastre - a Ucrainei, a Statelor Unite şi a întregii lumi libere, a spus marţi seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
 • Forțele rusești încearcă să avanseze în 5 zone. Trupele rusești desfășoară ofensive în zonele Kupiansk, Lîman, Bahmut, Șahtarsk și Avdiivka din estul Ucrainei, a raportat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa de seară de marți.
 • Putin a anulat un decret ce recunoștea „suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova” în problema transnistreană
 • Reacţia oficială a Republicii Moldova după ce Vladimir Putin a anulat decretul privind Transnistria: „Vom continua să cerem retragerea trupelor ruse”
 • Joe Biden a transmis, în discursul de la Varșovia, un mesaj de susținere pentru Republica Moldova, felicitând-o pe Maia Sandu, care se afla în primul rând al audienței: „Noi vrem ca și oamenii din Moldova să-și câștige libertatea. Doamnă președinte Maia Sandu, suntem mândri să fim alături de dvs. Vă rog, aplauze pentru Maia Sandu”.
 • Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia îşi va suspenda participarea la noul tratat START de control al armamentului nuclear, care limitează numărul de focoase nucleare ce pot fi desfăşurate atât de Rusia, cât şi de SUA.
 • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat marţi că principalul scop al Rusiei este de a se asigura că va continua să fie respectată paritatea nucleară cu Statele Unite.
 • Suspendarea pactului nuclear este reversibilă, spune Rusia. Departe de Varșovia, Rusia a semnalat posibilitatea unui compromis în ceea ce privește un acord cheie cu SUA privind armele nucleare, scrie BBC. O decizie de suspendare a participării la tratatul New Start „poate fi reversibilă”, potrivit unei postări pe Telegram a Ministerului rus de Externe.
 • Preşedintele american Joe Biden a susținut marți seară, la Varşovia, în fața a mii de oameni, un discurs extrem de așteptat, în care a transmis un nou mesaj de sprijin pentru Kiev, cu trei zile înainte de a se împlini un an de la invazia Rusiei în Ucraina.
 • Sprijnul militar american pentru Ucraina, mult mai mare decât al oricărei țări. Discursul președintelui Biden de la Varșovia a venit în urma publicării unor noi cifre de către Kiel Institute care arată că ajutorul militar american pentru Ucraina este de cinci ori mai mare decât sprijinul din partea oricărei alte țări, potrivit BBC
 • Xi Jinping plănuiește o vizită în Rusia. Liderul chinez Xi Jinping plănuiește să viziteze Moscova pentru o întâlnire cu Vladimir Putin în următoarele luni, a relatat Wall Street Journal, citând persoane familiare cu acest subiect.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 363, LIVETEXT:

01:20Dezvoltarea parteneriatului cu China este o prioritate a politicii externe a Rusiei, spune un apropiat al lui Putin

Nikolai Patrușev, președintele Consiliului de Securitate al Rusiei și oficialul văzut de mulți analiști drept potențialul succesor al președintelui Vladimir Putin, a discutat marți cu şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, aflat într-o vizită la Moscova. Potrivit lui Patrușev, dezvoltarea unui parteneriat strategic cu China este o „prioritate necondiționată” pentru politica externă rusă.

00:57 Parisul monitorizează activitatea companiilor chinezești care ajută Rusia

Franța monitorizează activitatea companiilor chineze care ar putea oferi ajutor Rusiei, a declarat marți ministrul francez de externe, în contextul în care apropierea chino-rusă îngrijorează tot mai mult Occidentul, potrivit AFP.

00:40Volodimir Zelenski, în mesajul său de marți seară: Linia frontului nu s-a schimbat. Sunt lupte crâncene la Bahmut, Lîman şi Avdiivka / Ocupanţii folosesc inclusiv grenade cu gaze lacrimogene

Acuzele confuze venite de la Moscova sunt doar o altă dovadă a eficienţei noastre - a Ucrainei, a Statelor Unite şi a întregii lumi libere, a spus marţi seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în singura sa referire la discursul lui Vladimir Putin, care a anunţat continuarea ostilităţilor din Ucraina. În schimb, liderul de la Kiev a subliniat că în ciuda atacurilor crâncene din partea ocupanţilor, pe mai multe direcţii din sud şi est, linia frontului nu s-a schimbat, luptătorii ucraineni continuând să opună rezistenţă în aşteptarea armamentului occidental, mai performant, promis.

00:01 Forțele rusești încearcă să avanseze în 5 zone

Trupele rusești desfășoară ofensive în zonele Kupiansk, Lîman, Bahmut, Șahtarsk și Avdiivka din estul Ucrainei, a raportat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa de seară de marți.

23:37 Rusia nu i-a oferit nicio garanție lui Biden în timpul vizitei la Kiev - oficial american

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a negat marți afirmațiile potrivit cărora Rusia ar fi oferit garanții de securitate președintelui american Joe Biden în timpul vizitei sale surpriză la Kiev pe 20 februarie, potrivit Kyiv Independent.

23:15 Casa Albă: Joe Biden s-a întâlnit cu Maia Sandu şi a reafirmat sprijinul ferm al SUA pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova

Reacții la Chișinău, după ce Putin a anulat decretul privind Transnistria

22:52Un înalt oficial american: Rusia nu i-a oferit nicio garanție lui Biden în timpul vizitei la Kiev.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a negat marți afirmațiile potrivit cărora Rusia ar fi oferit garanții de securitate președintelui american Joe Biden în timpul vizitei sale surpriză la Kiev, pe 20 februarie.

"Nu au răspuns decât pentru a confirma primirea notificării", a spus el. "Nu a existat niciun schimb. A fost o simplă notificare și o confirmare de primire, fără garanții", a spus el, potrivit Kyiv Independent.

22:35 Reacţia oficială a Republicii Moldova după ce Vladimir Putin a anulat decretul privind Transnistria: „Vom continua să cerem retragerea trupelor ruse”

22:17Sprijnul militar american pentru Ucraina, mult mai mare decât al oricărei țări - INFOGRAFIC

Discursul președintelui Biden de la Varșovia a venit în urma publicării unor noi cifre de către Kiel Institute care arată că ajutorul militar american pentru Ucraina este de cinci ori mai mare decât sprijinul din partea oricărei alte țări, potrivit BBC.

21:35Suspendarea pactului nuclear este reversibilă, spune Rusia

Departe de Varșovia, Rusia a semnalat posibilitatea unui compromis în ceea ce privește un acord cheie cu SUA privind armele nucleare, scrie BBC. O decizie de suspendare a participării la tratatul New Start „poate fi reversibilă”, potrivit unei postări pe Telegram a Ministerului rus de Externe.

21:14Reacții la Chișinău, după ce Putin a anulat ordinul privind Transnistria. „Kremlinul nu a respectat niciodată suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”

20:54WSJ: Xi Jinping plănuiește o vizită în Rusia

Liderul chinez Xi Jinping plănuiește să viziteze Moscova pentru o întâlnire cu Vladimir Putin în următoarele luni, a relatat Wall Street Journal, citând persoane familiare cu acest subiect.

Biden i-a rostit de zece ori numele lui Vladimir Putin în discursul său

20:21Furnizarea de avioane de luptă italiene către Ucraina "nu este în discuție" - premierul Meloni

Furnizarea de avioane militare Ucrainei "nu este pe masă", a declarat marți premierul italian Giorgia Meloni, după discuțiile de la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

În cadrul unei conferințe de presă alături de Zelenski, Meloni a declarat că Italia ia în considerare trimiterea mai multor sisteme de apărare antiaeriană pe lângă SAMP/T-MAMBA la care a colaborat cu Franța.

20:05Principalul scop al Rusiei este menţinerea parităţii nucleare, spune Kremlinul

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat marţi că principalul scop al Rusiei este de a se asigura că va continua să fie respectată paritatea nucleară cu Statele Unite. Peskov a făcut aceste precizări la câteva ore după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia îşi va suspenda participarea la noul tratat START de control al armamentului nuclear, care limitează numărul de focoase nucleare ce pot fi desfăşurate atât de Rusia, cât şi de SUA.

19:48 În timpul discursului său, președintele Statelor Unite i-a rostit de zece ori numele lui Vladimir Putin, în timp ce liderul de la Kremlin nu i-a pronunțat nici măcar o dată numele lui Biden, în discursul de aproape două ore susținut tot marți, remarcă CNN.

19:30Preşedintele american Joe Biden a susținut marți seară, la Varşovia, în fața a mii de oameni, un discurs extrem de așteptat, în care a transmis un nou mesaj de sprijin pentru Kiev, cu trei zile înainte de a se împlini un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Liderul de la Casa Albă și-a început discursul - care a durat aproape 20 de minute - despre „asaltul ucigaş al lui Putin în Ucraina” și l-a încheiat cu formula: „Dumnezeu să ne protejeze pe toți, Dumnezeu să apere eroii ucraineni”.

Biden a spus că „Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia, iar Statele Unite și aliații se vor asigura că va plăti pentru toate atrocitățile și crimele împotriva umanității”. El le-a transmis rușilor că Statele Unite şi naţiunile din Europa nu caută să controleze sau să distrugă Rusia, că Occidentul nu a complotat pentru a ataca Rusia, aşa cum susține Vladimir Putin, și că președintele Rusiei este cel care a început acest război și cel care îl poate opri.

De asemenea, președintele american a anunțat că Statele Unite vor găzdui în 2024 un summit al NATO, spunând că Să nu existe niciun dubiu: „Suntem 100% alături de NATO, ne asumăm articolul 5 - este un jurământ solemn că vom apăra fiecare centimetru din NATO”.

La finalul discursului lui Biden, pe scenă au urcat mai mulți copii care aveau stegulețe ale Ucrainei, SUA și Poloniei, pe fondul sonor al melodiei „Sky Full of Stars” a trupei britanice Coldplay.

În discursul său de la Varșovia, Biden a cerut aplauze pentru Maia Sandu

19:01Mesaj puternic al președintelui SUA pentru Republica Moldova

Joe Biden a transmis, în discursul de la Varșovia, un mesaj de susținere pentru Republica Moldova, felicitând-o pe Maia Sandu, care se afla în primul rând al audienței: „Noi vrem ca și oamenii din Moldova să-și câștige libertatea. Doamnă președinte Maia Sandu, suntem mândri să fim alături de dvs. Vă rog, aplauze pentru Maia Sandu”.

18:10Președintele american Joe Biden, care cu o zi în urmă a făcut o vizită o surpriză la Kiev, urmează să susțină un discurs la Castelul Regal din Varşovia, de la 18.30, la câteva ore după ce Vladimir Putin s-a adresat națiunii.

Înaintea discursului președintelui american, președintele polonez Andrzej Duda a vorbit în fața Castelului Regal din Varșovia.

17:29Putin a anulat un decret ce recunoștea „suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova” în problema transnistreană

Vladimir Putin a anulat marţi un decret care data din 2012 şi care stabilea, de fapt, principiile directoare ale politicii externe a Federaţiei Ruse, în documentul anulat stipulându-se inclusiv faptul că trebuie găsite „căi de soluţionare a problemei transnistrene pe baza respectării suveranităţii, integrităţii teritoriale şi statutului de neutralitate al Republicii Moldova”.

Măsura vine în aceeași zi în care Volodimir Zelenski a avertizat că planul Rusiei este de a înlocui conducerea pro-occidentală a Moldovei, iar pentru aceasta Moscova și-ar dori să țină sub control Aeroportul din Chişinău, pentru a putea transporta soldaţi şi echipamente ca să deschidă un nou front în Ucraina dinspre Transnistria.

16:52 Premierul italian Giorgia Meloni, aflată în vizită în Ucraina, a calificat drept „propagandă” discursul lui Vladimir Putin, conform Reuters.

„Faptele sunt diferite. Un lucru e să vorbeşti despre cifre, altceva e să vezi personal vieţile oamenilor distruse fără niciun motiv”, a spus Meloni, care a vizitat Irpinul.

Biden, la Varșovia: Sprijinul SUA pentru Ucraina este neclintit

16:42 UE ar putea recurge la instrumente comerciale pentru a împiedica Rusia să ocolească sancţiunile

Douăsprezece ţări cer Uniunii Europene să împiedice prin instrumente comerciale ocolirea sancţiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei. Belgia, Cehia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, România şi Spania au redactat un document pentru dialogul cu reprezentanţii guvernelor din UE care dezbat al zecelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Iniţiativa arată că firmelor şi ţărilor care evită aplicarea sancţiunilor li se pot aplica măsuri comerciale legate inclusiv de accesul pe piaţa unică europeană

16:38FOTO/VIDEO O piață și o stație de autobuz din Herson au fost bombardate de ruși chiar în timpul discursului lui Putin

16:04Președintele american Joe Biden i-a mulțumit președintelui polonez Andrzej Duda, cu care s-a întâlnit la Varșovia, pentru angajamentul Poloniei de a sprijini poporul Ucrainei, spunând că Ucraina se află într-o „poziție mai bună decât a fost vreodată”, potrivit CNN.

„Am spus clar că angajamentul Statelor Unite este real și că un an mai târziu voi susține că NATO este mai puternică decât a fost vreodată. Pot spune cu mândrie că sprijinul nostru pentru Ucraina rămâne neclintit”, a spus Biden.

Biden a catalogat sprijinul Poloniei pentru Ucraina „cu adevărat extraordinar” și a mulțumit țării pentru că a primit peste un milion de ucraineni.

„Trebuie să ne confruntăm cu multe provocări, dar sunt încrezător că o putem face împreună”, i-a spus Biden președintelui Poloniei.

„Vizita dumneavoastră este un semn important al securităţii, un semnal al responsabilităţii SUA pentru securitatea lumii şi a Europei. America poate menţine ordinea mondială”, a afirmat, la rândul său, președintele Poloniei.

15:51Secretarul de stat american Antony Blinken cataloghează drept „profund nefericită și iresponsabilă” decizia Rusiei de a suspenda participarea în tratatul „New Start”, ultimul acord care era în vigoare între Moscova și Washington și care limitează arsenalele nucleare ale celor două țări, conform CNN. Dar ce implica New START, ultimul tratat nuclear care era în vigoare între SUA și Rusia?

15:08Șeful companiei feroviare de stat UZ din Ucraina și-a cerut scuze pe Twitter pentru că o zecime dintre trenuri au întârziat din cauza vizitei făcute luni de președintele american Joe Biden la Kiev. Care au fost cele mai grele momente pentru „Rail Force One”?.

15:00Șase civili au fost uciși, iar alți cel puțin 20 au fost răniți la Herson în urma unui atac lansat de forțele ruse marți, în timp ce președintele Vladimir Putin își susținea discursul în care acuza Occidentul că este cel care a pornit conflictul din Ucraina, scrie Reuters.

Comandamentul militar din sudul Ucrainei a anunțat că orașul Herson a fost bombardat chiar în timpul discursului de două ore al liderului de la Kremlin, conform Reuters.

14:33Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat marți că a convocat-o pe ambasadoarea Statelor Unite, Lynne Tracy, pentru a da explicații legate de „cursul din ce în ce mai agresiv al Washingtonului”, acuzând-o că și-a extins implicarea în conflictul din Ucraina, Reuters.

14:29Serviciul de Securitate al Rusiei, temutul FSB, a avut marți o primă reacție cu privire la vizita președintelui american Joe Biden la Kiev, afirmând că nu a oferit garanții Washingtonului în ceea ce privește siguranța liderului de la Casa Albă în timpul prezenței sale în Ucraina.

Stoltenberg: Putin nu se pregătește pentru pace, ci pentru mai mult război

14:25Președintele Joe Biden, discurs de la 18.30 la Varșovia, unde urmează să se întâlnească cu președintele polonez Andrzej Duda.

14:05Evgheni Prigojin, patronul grupului paramilitar privat Wagner, i-a acuzat marţi pe ministrul apărării Serghei Şoigu şi pe şeful Statului Major al armatei ruse Valeri Gherasimov de acțiuni care echivalează cu înalta trădare.

14:00Putin nu se pregătește pentru pace, ci pentru mai mult război, declară șeful NATO, după discursul lui Vladimir Putin.

Rusia își suspendă participarea în tratatul „New START” cu SUA care limitează arsenalele nucleare

13:53Președintele rus Vladimir Putin a anunțat marți că Rusia își suspendă participarea în tratatul „New START”, ultimul acord care era în vigoare între Moscova și Washington și care limitează arsenalele nucleare ale celor două țări. Liderul de la Kremlin a acuzat Statele Unite vor să efectueze teste cu armament nuclear, amenințând că Rusia va răspunde în consecință.

13:50România a decis să suspende activitatea Centrului Rus de Cultură și Știință de la București, deschis în urmă cu aproape opt ani, iar ambasadorul Federației Ruse la București a fost convocat marți la Ministerul român de Externe, pentru a fi anunțat despre acestă decizie, a anunțat MAE.

13:08Vladimir Putin și-a demonstrat „irelevanța și confuzia” în discursul de marți adresat Adunării Federale Ruse, spune Mihailo Podoliak, principalul consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit CNN.

12:52Vladimir Putin și-a terminat discursul care a ținut aproape două ore.

12:36Belarusul a susținut marţi că există o „grupare semnificativă de trupe ucrainene” mobilizate în apropierea graniţei sale, avertizând că aceasta constituie o ameninţare pentru securitatea sa, scrie Reuters.

Putin, discurs halucinant: : Vestul a început acest conflict. Rusia dorea pacea în Ucraina

12:30Vladimir Putin vorbește de o oră și jumătate.

La un an de la invazia în Ucraina, Vladimir Putin s-a adresat camerelor reunite ale Adunării Federale printr-un discurs halucinant în care a susținut că țările ociidentale sunt cele care „au început conflictul”, Rusia fiind nevoită „să folosească forţa pentru a-l opri”. El a susținut că nivelul de pregătire a forţelor nucleare este de 91%, cerând ca toate celelalte forțe ale armatei să ajungă la acest nivel de pregătire. „Avem echipamente mai bune ca în Vest, trebuie să le producem la scară largă”, a clamat președintele Rusiei.

12:15Numărul civililor care şi-au pierdut viaţa în urma invaziei ruse în Ucraina a depăşit marţi pragul de 8.000, în timp ce numărul răniților a atins 13.287, conform Oficiului ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), transmite EFE.

„Datele noastre reprezintă doar vârful aisbergului într-un război al cărui cost în rândul civililor este insuportabil'', a menţionat înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk.

11:39Putin:

 • Nivelul de pregătire al forțelor nucleare este undeva la 91%.
 • Trebuie să ajungem la acest nivel și pentru armată și marină.
 • E nevoie de oameni atât în armată, cât și în zona civilă. Vom continua să implementăm cele mai noi tehnologii, arme și echipamente pentru armata noastră. Unele sunt aproape de front. Unele sunt mai bune decât cele din Vest, iar obiectivul nostru este să le producem la scară largă.

11:37 După atacul la adresa Occidentului, Putin a început să facă promisiuni pentru soldații pe care i-a trimis în Ucraina, vorbind despre „grijă, atenție și ajutoare” pentru veterani.

11:35Vladimir Putin își continuă discursul delirant, repetând că țările din Occident sunt cele care au început, de fapt, războiul, iar Rusia „a folosit forţa pentru a-l opri”. Obiectivul Vestului este „puterea nelimitată”, iar Sevastapolul este, „evident, următoarea ţintă după Donbas”, a clamat Putin, acuzând Occidentul că vrea să transforme un conflict local într-un conflict global.

11:00Principalele declarații ale lui Putin:

 • Ne aflăm într-o perioadă dificilă, înaintea unor evenimente istorice
 • Vom decide sarcinile operațiunii militare speciale pas cu pas
 • Noi am făcut tot posibilul să rezolvăm pe cale pașnică situația din Donbas, dar Occidentul s-a pregătit pentru un alt scenariu
 • Kievul a purtat discuții cu Occidentul despre livrarea de arme înaintea operațiunii militare speciale
 • NATO s-a extins până la granițele noastre, tot mai multe trupe au fost masate la granițele noastre
 • Întreaga planetă e pătată de bazele militare ale SUA
 • Ei sunt din nou la Kiev și vorbesc direct despre planurile lor
 • Continuă să finanțeze războiul și să ofere arme altor țări
 • Vestul a început războaie
 • Vestul încearcă să jefuiască pe toată lumea
 • Reamintesc că ei au deschis calea pentru Germania nazistă, acum face același lucru cu Ucraina. Istoria se repetă
 • Vestul ar folosi chiar și diavolul însuși împotriva Rusiei
 • Ideea este pornirea unui război în Europa folosind alte state
 • Responsabilitatea pentru acest conflict e în totalitate a Vestului și a regimului de la Kiev, care servește interesul puterilor străine
 • Vestul nu-și ascunde scopurile. Vrea să transforme totul într-un conflict global și vom reacționa. Abuzează copii și asta e ceva normal pentru Vest

10:47 Președintele rus Vladimir Putin susține marți discursul său anual în fața parlamentului de la Moscova, după ce anul trecut l-a amânat pentru începutul lui 2023, acesta fiind transmis LIVETEXT de HotNews.ro.

Ultimul bilanț al pierderilor suferite de Armata Rusiei

10:44China este „profund îngrijorată” că conflictul din Ucraina ar putea scăpa de sub control, a declarat marți ministrul de Externe Qin Gang, care a cerut „anumitor țări” să nu „mai alimenteze tensiunile”, părând că avertismentul este îndreptat spre Statele Unite, scrie Reuters.

10:06În timpul nopții, armata rusă a bombardat Hersonul, în timp ce în regiunea Dnipropetrovsk și regiunea Nikolaev noaptea a trecut fără bombardamente, conform The Guardian. Luni, trei persoane au fost ucise, iar alte cinci rănite în urma atacurilor lansate de ruși în regiunea Doneţk de bombardamentele armatei ruse, în timp ce doi oameni au fost uciși în Herson. Armata rusă își continuă ofensiva în cinci direcții din estul Ucrainei.

09:20Pierderile Rusiei de până acum, conform ultimei estimări făcute de forțele ucrainene:

- 144.440 militari (+760 în ultima zi)

- 3.326 tancuri (+10)

- 6.562 blindate de luptă (+9)

- 2.338 sistseme de artilerie (+4)

- 471 lansatoare multiple de rachete MLRS

- 243 sisteme antiaeriene

- 299 avioane

- 287 elicoptere

- 2.023 drone (+5)

- 18 nave/ambarcațiuni

08:50Imagini cu o pereche de elicoptere ucrainene care lansează, de la joasă înălțime, un atac cu proiectile reactive nedirijate asupra unor poziții rusești:

08:25Imagini cu primul echipaj ucrainean care trage cu un tanc Leopard 2, într-un poligon de antrenament din Germania / Pe același subiect: Tancurile Leopard vs cele rusești? E ca și cum ai compara Mercedes cu Lada, spune un militar ucrainean care se antrenează în Germania

Zelenski spune care e adevăratul motiv pentru care Rusia vrea să preia controlul Chișinăului

08:08Zelenski a explicat de ce Rusia vrea să preia controlul asupra Chișinăului: „Am transmis această informaţie preşedintei Maia Sandu”

07:38​​Analiști politici din Rusia: Biden, aflat în prima linie a răboiului, a pregătit un ultimatum pentru Federația Rusă și Putin

06:56 În ultimele 24 de ore, Ucraina a respins atacurile rușilor în 11 localități din regiunile Harkov, Lugansk și Donețk, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei . „În timpul zilei, inamicul a lansat lovituri aeriene asupra infrastructurii civile din regiunile Donețk, Zaporojie și Herson. Clădiri civile, școli și magazine au fost distruse și avariate. Sunt morți și răniți”.

06:48 Ministrul Apărării din Belarus Viktor Khrenin a declarat că 100.000-150.000 de belaruși se vor alătura trupelor „miliției populare”, aceștia urmând să fie înarmați. „Sarcina principală a miliției populare rămâne să-și protejeze în primul rând casele, proprietățile și să pună în aplicare măsuri pentru a asigura legea și ordinea împreună cu poliția. Le dăm arme ca să-și îndeplinească sarcina”, a precizat el.

06:44 În regiunea Harkov, 35.000 de familii au rămas fără energie electrică, potrivit lui Oleg Sinegubov, șeful autorității locale.

Sinteza ultimelor 24 de ore

 • Joe Biden a vizitat luni Kievul pentru a anunța un nou pachet de sprijin al SUA pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de dolari, inclusiv muniție, diferite sisteme de apărare și atac și radare de supraveghere aeriană. Momentul vizitei sale – înainte de discursul planificat de Vladimir Putin pentru marți – a fost văzut ca un avertisment la adresa președintelui rus.
 • Președintele SUA a sosit luni seara târziu la Varșovia, unde se va întâlni cu președintele polonez Andrzej Duda, dar și cu alți lideri ai țărilor de pe flancul estic al NATO.
 • Volodymyr Zelenski a spus că el și Biden au vorbit despre „armele cu rază lungă de acțiune și cele care ar urma să fie furnizate Ucrainei”, fără a detalia noile angajamente. În mesajul său de luni seara, Zelenski a spus: Astăzi a fost o zi cu adevărat simbolică / Acum, în Ucraina se decide soarta ordinii mondiale / Trebuie să facem totul pentru a pune capăt agresiunii ruseşti în acest an.
 • Cum a fost ținută secretă călătoria surpriză a lui Biden la Kiev - dar nu față de Rusia. Președintele a zburat peste noapte la Baza aeriană Ramstein din Germania, din Statele Unite. Avionul a fost realimentat și a zburat apoi spre Rzeszow, în sud-estul Poloniei. După un drum de o oră cu mașina, a ajuns la Przemysl, un oraș aflat la granița dintre Polonia și Ucraina.
 • Următorul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ar trebui să fie finalizat înainte de 24 februarie, a declarat luni Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, în fața presei, potrivit Reuters.
 • Ministerul de Externe al Chinei a transmis luni că Statele Unite nu sunt îndreptăţite să „dea lecţii” despre furnizarea de arme, în contextul în care oficialii americani sunt îngrijoraţi că Beijingul ia în considerare furnizarea de „sprijin letal” pentru armata rusă, iar şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, este aşteptat la Moscova unde se va întâlni cu Vladimir Putin.
 • Zelenski a avertizat, de asemenea, că va exista un „război mondial” dacă China decide să sprijine Rusia în războiul său împotriva Ucrainei. Zelenski a spus că Kievul ar dori ca Beijingul „să fie de partea noastră” într-un interviu pentru Die Welt. „Dacă China se va alia cu Rusia, va avea loc un război mondial și cred că China este conștientă de asta”, a spus el.
 • Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, a declarat luni că gruparea sa militară are o „problemă majoră” cu aprovizionarea cu muniție, întrebându-se retoric în fața cui ar trebui să se închine pentru a remedia situația.
 • Rusia a încercat să obțină informații pentru a sabota infrastructura critică din partea olandeză a Mării Nordului, potrivit agenției de informații olandeze MIVD. O navă rusă a fost detectată lângă un parc eolian offshore din Marea Nordului în timp ce încerca să cartografieze infrastructura energetică, a declarat șeful MIVD, generalul Jan Swillens.

01:14Cum a fost ținută secretă călătoria surpriză a lui Biden la Kiev - dar nu față de Rusia

Președintele a zburat peste noapte la Baza aeriană Ramstein din Germania, din Statele Unite. Avionul a fost realimentat și a zburat apoi spre Rzeszow, în sud-estul Poloniei. După un drum de o oră cu mașina, a ajuns la Przemysl, un oraș aflat la granița dintre Polonia și Ucraina, potrivit Reuters.

00:50Volodimir Zelenski, în mesajul său de luni seară: Astăzi a fost o zi cu adevărat simbolică / Acum, în Ucraina se decide soarta ordinii mondiale / Trebuie să facem totul pentru a pune capăt agresiunii ruseşti în acest an.

00:30 Preşedintele Joe Biden a ajuns la Varşovia

Președintele Statelor Unite a ajuns în capitala poloneză cu puţin înainte de miezul nopţii (ora locală), la bordul unui avion cu care a venit din sud-estul Poloniei, după ce şeful Casei Albe venise din Ucraina până acolo cu trenul.

Vizibil obosit, dar coborând totuşi cu uşurinţă treptele avionului, preşedintele Joe Biden a fost întâmpinat de ambasadorul Statelor Unite în Polonia şi a urcat în limuzina oficială.