Belarusul a susținut marţi că există o „grupare semnificativă de trupe ucrainene” mobilizate în apropierea graniţei sale, avertizând că este „o ameninţare” pentru securitatea sa, scrie Reuters.

Aleksandr LukaşenkoFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia
  • „În prezent, o grupare semnificativă a armatei ucrainene este concentrată în imediata vecinătate a secţiunii belaruso-ucrainene a frontierei de stat.
  • Probabilitatea unor provocări armate, care pot escalada în incidente la frontieră, este ridicată de multă vreme”, a scris pe Telegram Ministerul Apărării, arătând că va lua „măsuri pentru a răspunde adecvat”, dar va „acţiona cu reţinere”.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a reacționat spunând pentru Reuters că Belarusul îşi intensifică „retorica agresivă şi militaristă” înainte de împlinirea unui an de la declanşarea invaziei în Ucraina, dar Kievul nu vede nicio ameninţare iminentă din partea vecinului său din nord.

  • „Nu vedem nicio acţiune logistică în Belarus vizând formarea unei forţe de lovire. Nu vedem nici acumularea de echipament necesar pentru o ofensivă terestră.
  • Minskul sprijină neabătut Rusia pe partea informaţională. Cu toate acestea, avem direcţia nordică (spre Belarus) sub control special”, a afirmat Podoliak.

Belarusul a permis Rusiei să îi folosească teritoriul ca rampă de lansare pentru invazia în Ucraina în urmă cu un an, iar preşedintele Aleksandr Lukaşenko a declarat săptămâna trecută că Minskul este pregătit să facă asta din nou. Armata belarusă se antrenează împreună cu forţe ruse de multe luni. Un comunicat de marţi anunţă că în acest an sunt planificate peste 150 de exerciţii comune, inclusiv exerciţiul major intitulat „Scutul Uniunii 2023”, în septembrie.

Kievul a formulat de mai multe luni îngrijorări legate de faptul că Belarusul ar putea intra în război de partea Rusiei, o ameninţare potenţială care l-a forţat să direcţioneze trupe pentru a apăra nordul Ucrainei, în timp ce luptă cu forţele ruse în est şi sud.