China este „profund îngrijorată” că conflictul din Ucraina ar putea scăpa de sub control, a declarat marți ministrul de Externe Qin Gang, care a cerut „anumitor țări” să nu „mai alimenteze focul”, părând că avertismentul este îndreptat spre Statele Unite, scrie Reuters.

Presedintele Chinei, Xi JinpingFoto: Xinhua / Profimedia Images

Beijingul, care anul trecut a încheiat un parteneriat „fără limite” cu Moscova, s-a abținut să condamne invazia Rusiei în Ucraina. Statele Unite au avertizat asupra consecințelor dacă China va oferi Rusiei sprijin militar, ceea ce Beijingul spune că nu face.

  • „China este profund îngrijorată de faptul că conflictul din Ucraina va continua să escaladeze sau chiar să scape de sub control.
  • Îndemnăm anumite țări să înceteze imediat să mai alimenteze focul.
  • Trebuie să înceteze să mai clameze „azi Ucraina, mâine Taiwan””, a spus marți ministrul de Externe al Chinei, avertismentul său părând să vizeze Statele Unite, conform Reuters.

„China este dispusă să profite de oportunitatea de a colabora cu Rusia”

Declarațiile oficialului chinez vin în timp ce agenția de presă rusă TASS transmite că principalul diplomat al Chinei, Wang Yi, numit luna trecută consilier principal de politică externă al liderului Xi Jinping, este așteptat să sosească marți la Moscova, în timp ce vineri - la un an de la invazia Rusiri în Ucraina - președintele Xi Jinping ar urma să susțină un „discurs de pace”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat că vizita lui Wang în Rusia va fi „o oportunitate de a promova în continuare legăturile dintre cele două țări”.

  • „China este dispusă să profite de oportunitatea de a colabora cu Rusia pentru a promova relațiile bilaterale în direcția stabilită de cei doi șefi de stat”, a declarat Wang Wenbin într-un briefing de presă.

„Inițiativa de Securitate Globală”

Tot marți, China a lansat un document stategic denumit „Inițiativa de Securitate Globală” (GSI), propunerea emblematică de securitate a lui Xi Jinping, care urmărește să susțină principiul „securității indivizibile”, un concept susținut de Moscova.

Rusia a insistat ca guvernele occidentale să respecte un acord din 1999 bazat pe principiul „securității indivizibile” conform căruia nicio țară nu își poate consolida propria securitate în detrimentul altora.

„China va colabora cu toate ţările iubitoare de pace”

Luni, în timpul unei vizite la Budapesta, şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a cerut „o înțelegere negociată”a războiului din Ucraina.

  • „China va colabora cu toate ţările iubitoare de pace, inclusiv cu Ungaria, pentru a face eforturi pentru o încetare rapidă a focului şi a unei păci durabile”, a declarat Wang Yi în timpul unei întâlniri cu ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó.

În aceeași zi, președintele american Joe Biden a făcut o vizită surpriză la Kiev, într-o demonstrație de solidaritate, promițând ajutor militar în valoare de 500 de milioane de dolari Ucrainei și sancțiuni suplimentare împotriva elitelor ruse, notează Reuters.

„SUA nu sunt calificate să dea lecţii despre furnizarea de arme către Rusia”

Tot luni, Ministerul de Externe al Chinei a transmis că Statele Unite nu sunt îndreptăţite să „dea lecţii” despre furnizarea de arme, în contextul în care oficialii americani s-au declarat îngrijoraţi că Beijingul ia în considerare furnizarea de „sprijin letal” pentru armata rusă.

  • „Partea americană, nu cea chineză, este cea care furnizează un flux constant de arme pe câmpul de luptă.
  • Partea americană nu este calificată să dea lecţii Chinei şi nu vom accepta niciodată ca SUA să dicteze sau chiar să exercite presiuni asupra relaţiilor sino-ruse”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Wang Wenbin, citat de CNN.
  • „Cine face apel la dialog şi pace şi cine împarte cuţite şi încurajează confruntarea?”, a întrebat el retoric.

„Nu vom accepta niciodată ca SUA să arate cu degetul în relaţiile sino-ruse sau chiar să ne constrângă”

El a susținut că China continuă „să îndemne la pace şi să promoveze discuţiile” pentru a rezolva conflictul din Ucraina şi îşi menţine ferm poziţia de „a juca un rol constructiv în promovarea dezescaladării şi calmării situaţiei”.

  • „Parteneriatul de colaborare cuprinzător” al Chinei cu Rusia se bazează pe „nealiniere, non-confruntare şi neatacarea unor terţe părţi”, a spus oficialul de la Beijing, adăugând că este „o chestiune care ţine de suveranitatea a două ţări independente”.
  • „Nu vom accepta niciodată ca SUA să arate cu degetul în relaţiile sino-ruse sau chiar să ne constrângă”, a adăugat oficialul chinez.

Statele Unite, îngrijorate că China ar putea furniza arme Rusiei

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a declarat „îngrijorat” că Beijingul are în vedere intensificarea parteneriatului cu Moscova prin furnizarea de „sprijin letal” pentru armata rusă. Blinken a ridicat această problemă atunci când s-a întâlnit sâmbătă cu diplomatul cu rangul cel mai înalt al Chinei, Wang Yi.

SUA au început să observe în ultima vreme tendinţe „îngrijorătoare” în ceea ce priveşte sprijinul Chinei pentru armata rusă şi există semne că Beijingul vrea să „se strecoare până la linia” de a furniza ajutor militar letal Rusiei fără a fi prins, au declarat oficiali americani pentru CNN. Sursele nu au vrut să descrie în detaliu ce informaţii au SUA, care ar sugera o schimbare recentă a poziţiei Chinei, dar au spus că Washingtonul este suficient de îngrijorat încât să împărtăşească informaţiile cu aliaţii şi partenerii.

Zelenski: Dacă China se aliază cu Rusia, va fi război mondial

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat China să nu susţină Rusia în războiul declanșat asupra ţării sale, întrucât s-ar ajunge astfel la război mondial.

  • „Pentru noi este important ca China să nu sprijine Federaţia Rusă în acest război”, a indicat Zelenski în interviul acordat cotidianului german Die Welt.
  • „De fapt, aş vrea să fie alături de noi. Dar, deocamdată nu cred că este posibil”, a adăugat preşedintele ucrainean.
  • „Însă văd o oportunitate pentru China de a face o evaluare pragmatică asupra a ceea ce se întâmplă aici. Pentru că dacă China se aliază cu Rusia, atunci va fi un război mondial, şi nu cred că China îşi dă seama de asta”, a susţinut Zelenski.