Franța monitorizează activitatea companiilor chineze care ar putea oferi ajutor Rusiei, a declarat marți ministrul francez de externe, în contextul în care apropierea chino-rusă îngrijorează tot mai mult Occidentul, potrivit AFP.

Catherine Colonna, ministrul francez de externe, vizitează locul unei gropi comune din Bucha, UcrainaFoto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

„Există companii private chineze a căror activitate o urmărim îndeaproape”, a declarat Catherine Colonna, întrebată la postul public de televiziune France 5 despre un potențial parteneriat strategic între China și Rusia.

La sfârșitul săptămânii trecute, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat pentru CBS News că societățile chineze furnizează deja „ajutor neletal” pentru efortul de război al Rusiei.

El a precizat că nu există „nicio distincție între companiile private și cele de stat”. Pe lângă arme, se poate avea în vedere un întreg arsenal de ajutoare, cum ar fi veste antiglonț, rații alimentare etc.

Întrebată unde se află aceste companii, Catherine Colonna a răspuns că acestea „nu se află neapărat pe teren”.

Ministrul a asigurat, de asemenea, că Franța vorbește „destul de diplomatic și destul de clar” cu Beijingul despre dorința sa ca Beijingul „să nu dea o mână de ajutor Rusiei”, subliniind, de asemenea, că preferă „să păstreze atașamentul Chinei față de stabilitatea care îi este benefică pe termen lung”.

Ea a declarat că Occidentul ar trebui să vadă mai clar poziția Chinei la New York, atunci când Consiliul de Securitate al ONU se va reuni pe 24 februarie, când se va împlini un an de la invazia rusă în Ucraina.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că este „din ce în ce mai îngrijorat” în legătură cu un posibil sprijin militar chinez pentru Rusia.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat că omologul său chinez, Wang Yi, l-a asigurat că China nu furnizează arme Rusiei și că nu intenționează să facă acest lucru.